Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών


Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.
Τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems) έρχονται για να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather).
Με drone, ραντάρ με λογισμικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συλλογή δορυφορικών δεδομένων, ανιχνευτές και μετρητές σε ρέματα και λεκάνες απορροής, θα "προβλέπει" τα επικίνδυνα φαινόμενα η Πολιτική Προστασία, που μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχύσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόληψης. Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα καταλήγουν στο νέο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες.
Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ –"μετεωρολογικοί σταθμοί" σε περιοχές κλειδιά, με την τεχνογνωσία της ΕΜΥ. Τα παραπάνω ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες για την πρόβλεψη επικίνδυνων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται σταδιακά από τον φετινό χειμώνα να ενταχθούν στη "φαρέτρα" της Πολιτικής Προστασίας.
Εκτός από τον υλικοτεχνικό σχεδιασμό, στον τομέα της πρόληψης, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων στις "κόκκινες" περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από έντονα φυσικά φαινόμενα. Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί άσκηση απομάκρυνσης στην περιοχή του Αλεποχωρίου, όπου ήδη οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τις προβλεπόμενες διαδικασίες με ειδική ημερίδα στην οποία έδωσε το παρόν και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Αντίστοιχες ενημερώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.
"Δεν είναι απλοϊκός ο τρόπος, είναι απλός. Πρέπει να μάθουμε τον πολίτη να σκέφτεται. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα των κλιματικών αλλαγών σαν αυτούς που αρνούνται τον… εμβολιασμό", δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου, επισημαίνοντας την σημασία της εκστρατείας ενημέρωσης.
Το σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει και αλλαγές στην διαχείριση των πυρκαγιών. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βρεθούν στις ΗΠΑ, 15 πυροσβέστες οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα του σώματος των "δασοκομάντος" (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).
Τα συγκεκριμένα άτομα θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση και στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν σταδιακά συναδέλφους τους, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τους 500. Το αερομεταφερόμενο σώμα το οποίο δεν θα είναι έτοιμο το φετινό καλοκαίρι, θα αποτελείται από 60 δασολόγους - δασοπόνους και 440 υπαξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία, Πάτρα και Κρήτη, για την πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές.
Όσον αφορά στα πτητικά μέσα, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μια ενιαίας ομάδας πυρόσβεσης, που θα λειτουργεί με την τεχνογνωσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης Κοινής Ωφελείας).
Παράλληλα αναμένεται άμεσα να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων των εθελοντών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για ένα μητρώο ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης που θα μπορούν πλέον να συνδράμουν με πιο οργανωμένο τρόπο κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών. Τα συγκεκριμένα άτομα μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης στη Σχολή Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα