Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

"Ναρκο-πολιτεία" στον Ολυμπο: 40 στρέμματα κάνναβης με... αυτόματο πότισμα και "ξενώνες"

Μια... "ναρκο-πολιτεία" στην "καρδιά" του Ολύμπου. Συνολικά 5.052 δενδρύλλια κάνναβης. Πάνω από 40 στρέμματα δασικής έκτασης, γεμάτα με ναρκωτικά. Φυτείες σε πέντε διαζώματα. Οργανωμένο σύστημα άρδευσης, στεγνωτήριο – ξηραντήριο φυτών, ακόμα και πρόχειροι χώροι διαμονής.
Για σχεδόν δύο μήνες, αναζητούσαν οι αρχές τη χασισοφυτεία - "μαμούθ", που εντοπίστηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη. Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, η συνολική συγκομιδή κάνναβης θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 11 τόνους, με το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος να αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ.
Πλέον οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στρέφονται στην ταυτοποίηση των "πρωταγωνιστών" της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς στο σημείο εντοπίστηκαν μόνο δύο χαμηλόβαθμα μέλη της, που είχαν αναλάβει τη φροντίδα των δενδρυλλίων.

  

Ομάδες αστυνομικών, "χτένιζαν" για μέρες τον ορεινό όγκο του Ανατολικού Ολύμπου, αξιοποιώντας πληροφορίες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, για την δραστηριότητα εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή. Όταν τελικά εντόπισαν τις καλλιέργειες, χρειάστηκαν πάνω από 2,5 ώρες ορεινής πεζοπορίας για να φτάσουν στο σημείο. Μάλιστα επιστρατεύτηκε ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής τόσο στις έρευνες εντοπισμού, όσο και για την εκρίζωση και μεταφορά των δενδρυλλίων.
Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, σε δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή στην Άνω Σκοτίνα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, συμμετείχαν πάνω από 120 αστυνομικοί από την Λάρισα, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα τους και στελέχη της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ.

  

Όπως διαπιστώθηκε, στις φυτείες υπήρχε οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση της κάνναβης. 

  


Στην έκταση με τα ναρκωτικά, βρέθηκαν κατασκευασμένα πρόχειρα παραπήγματα, στα οποία διέμεναν τα άτομα που φρόντιζαν τα δενδρύλλια και επιτηρούσαν την περιοχή, ώστε να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.
Εκεί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 31 και 47 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

  

"Η Ελληνική Αστυνομία για ακόμη μία φορά έδειξε τις ικανότητές της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και δεν είναι μόνο αυτή η επιτυχία, καθημερινά διαπιστώνουμε και βλέπετε ότι η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της έχει μεγάλες επιτυχίες στην καταπολέμηση των ναρκωτικών", δήλωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Σκούμας, ευχαριστώντας το προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση. Τα ναρκωτικά συγκεντρώθηκαν με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής στο Λιτόχωρο, πριν την προβλεπόμενη διαδικασία καταστροφής τους. Ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος από τα δενδρύλλια, που σχηματίστηκε ένα... μικρό βουνό.

 


Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντοπίστηκε την Δευτέρα και στο λιμάνι του Πειραιά. Το κοντέινερ από τη Νότια Αφρική, με τα αυτοκόλλητα Mitsubishi και Audi, δεν είχε μέσα του αυτοκίνητα, αλλά... 160 συσκευασίες κοκαΐνης.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, είχαν θέσει το εμπορευματοκιβώτιο υπό επιτήρηση, αξιοποιώντας πληροφορίες από το Γραφείο D.E.A. της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας, οι αστυνομικοί, πραγματοποίησαν έλεγχο στο κοντέινερ και εντόπισαν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, κοκαΐνη, συνολικού βάρους 173 κιλών και 450 γραμμαρίων. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, υπήρχαν 4-5 διαφορετικές ποιότητες, διαφορετικής περιεκτικότητας, παρασκευασμένες σε διαφορετικά εργαστήρια της Λατινικής Αμερικής.



Οι ναρκέμποροι, χρησιμοποίησαν τη Νότια Αφρική ως αποθηκευτικό χώρο για την κοκαΐνη την οποία σκόπευαν να μοιράσουν σε πελάτες, διαφορετικών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο καιρό πριν 1.800 κιλά κοκαΐνης, που είχαν και πάλι ενδιάμεσο αποθηκευτικό-σταθμό τη Νότια Αφρική, είχαν εντοπιστεί στη Νιγηρία. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, επιχειρούν να διασταυρώσουν τη διαδρομή του κοντέινερ και βρίσκονται σε συνεργασία με αρχές του εξωτερικού για να ταυτοποιήσουν τους διακινητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα