Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Αυτά είναι τα λάθη και οι αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην καταδίωξη του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Το "γαλλικό μοντέλο" καταδιώξεων, μετατράπηκε σε "μοντέλο... Περάματος". Η μετεκπαίδευση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και το νέο εγχειρίδιο στα πρότυπα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, δεν απέτρεψε ένα ακόμα αιματηρό συμβάν, από αστυνομικά πυρά.
Δεκατρείς μήνες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου από σφαίρες αστυνομικών στο Πέραμα και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των σχολείων - εξπρές θεωρητικής και πρακτικής επανεκπαίδευσης 2.500 ανδρών και γυναικών της Άμεσης Δράσης, μια νέα καταδίωξη στα Διαβατά, έφερε, επανάληψη λαθών, σειρά από νέες αστοχίες και ένα 16χρονο αγόρι σοβαρά τραυματισμένο από σφαίρα στο κεφάλι.
Για ακόμα μια φορά, αστυνομικές μοτοσυκλέτες και όχι περιπολικά, βρέθηκαν να καταδιώκουν εκτεθειμένες ένα αυτοκίνητο, επιχειρώντας να αποφύγουν επικίνδυνους ελιγμούς.
Τα εμπλεκόμενα στελέχη της Άμεσης Δράσης δεν προχώρησαν στην προβλεπόμενη αξιολόγηση του ύποπτου οχήματος, δεν φαίνεται να κάλεσαν ποτέ για ενισχύσεις, δεν ελάττωσαν ταχύτητα, και δεν τήρησαν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Το νέο εγχειρίδιο πήγε "περίπατο" και όσον αφορά τη χρήση του όπλου.
Η σφαίρα από το όπλο του 34χρονου αστυφύλακα δεν βρήκε κάποιο λάστιχο του αγροτικού οχήματος, αλλά τρύπησε το πίσω τζάμι του, το προσκέφαλο και στη συνέχεια καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου.
Την Τρίτη, στον απόηχο της αιματηρής καταδίωξης, ομάδα περίπου 40 Ρομά, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, μετέφερε το κύμα έντασης και διαμαρτυρίας μέχρι τη Λεωφόρο Μεσογείων, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμάτων.
Όταν έσπευσαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις, οι συγκεντρωμένοι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, πραγματοποιώντας για πάνω από μια ώρα σποραδικές επιθέσεις. Επεισόδια και ένταση καταγράφηκε και στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στα Μέγαρα και το Ζευγολατιό, όπου διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα