Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Αγορές: Απαισιόδοξες οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για το 2023


Το 2022 ξεκίνησε με πολλές ελπίδες για τις αγορές όταν, τον Ιανουάριο, ο δείκτης «βαρόμετρο» των διεθνών αγορών S&P 500, κατέγραψε ιστορικό υψηλό, ωστόσο σύντομα το κλίμα άλλαξε.
Πλέον, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιεύουν τις προβλέψεις τους για το 2023 και η εικόνα που δίνουν είναι αυτή μιας χρονιάς που μόνο «εύκολη» δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς.
Την ώρα που οι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι από τις πιο αδύναμες των τελευταίων 40 ετών. Η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ο αυξημένος πληθωρισμός συνεχίζουν να αποτελούν βασικούς παράγοντες επιρροής που οδηγούν σε ύφεση ανεπτυγμένες οικονομίες.
Αυτούς ακριβώς τους παράγοντες «φωτογραφίζουν» και οι θεσμικοί επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters σχετικά με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών το 2023.
Σε επίπεδο διεθνών αγορών, οι μετοχές έχουν ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της BofA στο περιβάλλον 309 διεθνών funds, οι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αμερικής (BofA)προειδοποιεί για αύξηση της ανεργίας το 2023 σε επίπεδα «σοκ» και προτείνει στους επενδυτές να «πουλήσουν».
«Οι "αρκούδες" (όπως εμείς) ανησυχούν ότι η ανεργία το 2023 θα αποτελέσει για το καταναλωτικό κλίμα σοκ ανάλογο εκείνου που είναι ο πληθωρισμός για το 2022», αναφέρουν στελέχη στρατηγικής υπό τον Michael Hartnett σε σημείωμά τους. «Πωλούμε τα ράλι από εδώ και πέρα» σημειώνουν.
«Η επενδυτική ψυχολογία είναι ακόμη υπερβολικά bearish», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ, επισημαίνοντας τα υψηλά επίπεδα θέσεων σε μετρητά, τη χαμηλότερη κατανομή σε μετοχές τεχνολογίας από το 2006 και τις συντριπτικές προσδοκίες για παγκόσμια ύφεση.
Την ίδια στιγμή, η Barclays υποστηρίζει την κατοχή «μετρητών» για το 2023 με φόντο τα αυξημένα επιτόκια, καθώς η στρατηγική αυτή ενέχει μηδενικό επενδυτικό ρίσκο. «Αν αναγκαζόμασταν να επιλέξουμε μεταξύ μετοχών και ομολόγων, θα συστήναμε στάση overweight στα ομόλογα. Ωστόσο, τα μετρητά θα είναι ο πραγματικός νικητής του 2023, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να είναι πιθανό να ανέλθουν στο 4,5% ή υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί για αρκετά τρίμηνα», τονίζει η βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην έκθεσή της για τις προοπτικές του νέου έτους.
Για ύφεση και «νέα βουτιά» έως και 20% στις αγορές έως τα μέσα του 2023, κάνει λόγο στην έκθεση της και η Capital Economics αποδίδοντας το – προσωρινό όπως υποστηρίζει – ανοδικό ράλι των αγορών στα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο. Ωστόσο η Capital Economics σημειώνει πως τα μεγάλα ημερήσια ράλι δεν είναι ασυνήθιστα εν μέσω των bear markets.
Goldman Sachs: Υψηλότερες αποδόσεις για την Ελλάδα
Στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος τοποθετεί την ελληνική αγορά η Goldman Sachs.
Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος κάνει λόγο για θετικό Outlook για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, όσο και του S&P 500, θέτοντας τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ στις 995 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, oι προοπτικές για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών το 2023 είναι αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις: την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τον δυσάρεστα υψηλό πληθωρισμός και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τα οποία και παραμένουν στο επίκεντρο.
Σενάρια για «ανάσα» από τις αυξήσεις επιτοκίων
«Ανάσα» για το 2023 θα μπορούσε να είναι μία ενδεχόμενη χαλάρωση των πιέσεων από τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ.
Συγκεκριμένα, ο Πάουελ έκανε λόγο για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από αυτό τον μήνα.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως «είναι λογικό να μετριάσουμε κάποια στιγμή τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε στο σημείο από όπου θα είναι εφικτή η μείωση του πληθωρισμού» και σημείωσε πως: «Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την FED στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις ύψους 75 μονάδων βάσης.
Ο αντίκτυπος των πολιτικών επιλογών
Τον Νοέμβριο, η UBS παρουσίασε τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές του 2023 και στην έκθεση της σημειώνει πως «μπαίνουμε στο Έτος Καμπών’ για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την ανάπτυξη», καθώς το έτος ξεκινά με τον πληθωρισμό υψηλά, τα επιτόκια να αυξάνονται και την ανάπτυξη να μειώνεται.
Όπως σημείωσε η ελβετική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το 2022 έδειξε πώς οι επιλογές πολιτικής έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την τροχιά των αγορών. Το 2023 οι βασικοί κίνδυνοι πολιτικής περιλαμβάνουν μια κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας, την οικονομική πολιτική στην Κίνα, ενδεχόμενες αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και κρίσεις νομισματικής ή δημοσιονομικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα