Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 4/12, Μπεντέλ Μποκάσα: Αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας ο τύραννος που έτρωγε ανθρώπους


Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου του 1976 Στις 4 Δεκεμβρίου ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας της Κεντρικής Αφρικής.
Ποιος ήταν ο Μποκάσα; Ο δικτάορας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, που κατηγορήθηκε για τα πιο φρικτά εγκλήματα που μπορεί να κάνει άνθρωπος: ανθρωποφαγία, ακρωτηριασμούς, σαδιστικά βασανιστήρια, οικονομικές καταχρήσεις και 38 ανθρωποκτονίες!
Ο Μποκάσα είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα την Πρωτοχρονιά του 1966 και παρέμεινε στην εξουσία επί 13 σκοτεινά χρόνια, ως την ανατροπή του από άλλους πραξικοπηματίες. Ο Μποκάσα εξορίστηκε, αλλά επέστρεψε στη χώρα του όπου συνελήφθη.
Ο πρώην αυτοκράτορας πλέον, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Δεκέμβριο του 1986, δύο μήνες μετά την επιστροφή του από την εξορία.
Ήταν η ώρα της απόδοσης ευθυνών. O απόλυτος δικτάτορας μιας από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής θα ερχόταν επιτέλους πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους που είχε βασανίσει.
Ο Μποκάσα είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα του 1966, ανακηρύσσοντας «την απαρχή μιας νέας εποχής ισότητας» για αυτή την ηπειρωτική χώρα της Κεντρικής Αφρικής. Εννοούσε βέβαια ισότητα μόνο για έναν άνθρωπο, τον εαυτό του. Με τη βοήθεια της Λιβύης και της Γαλλίας αποδύθηκε σε ένα όργιο παρεκτροπών και καταχρήσεων που θα διαρκούσε 13 χρόνια.
Η δική του άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου του 1986, στην αποπνικτικά ζεστή αίθουσα του δικαστικού μεγάρου της Μπανγκί, πρωτεύουσας της άλλοτε κραταιάς επικράτειάς του. Στο δικαστήριο είχαν συρρεύσει απεσταλμένοι από όλα τα διεθνή μέσα, αδημονώντας να καταγράψουν κάθε φρικιαστική λεπτομέρεια από τις τραγικές πράξεις κατά την περίοδο της ηγεμονίας του.
Ο Μποκάσα προσέλαβε για την υπεράσπιση του δύο γάλλους μεγαλοδικηγόρος, γνωρίζοντας πως για να γλιτώσει τη θανατική ποινή χρειάζονταν τις υπηρεσίες μιας κορυφαίας ομάδας συνηγόρων.
Με κοστούμι και παντόφλες!
Ο 65χρονος πρώην αυτοκράτορας, έκανε μία γελοία εμφάνιση στο δικαστήριο φορώντας ένα ακριβό κοστούμι σε χτυπητή αντίθεση με την πλαστική σαγιονάρα που φορούσε, στο πρησμένο από την ποδάγρα δεξί του πόδι.
Παρακολουθούσε με προσήλωση τα τεκταινόμενα, χάνοντας πολλές φορές την ψυχραιμία του και παρεμβαίνοντας με άστοχα σχόλια και ανοησίες. Μάρτυρες κατηγορίας έριξαν άπλετο φως στην κτηνώδη αγριότητα του καθεστώτος του. Ένας από τους πρώην μαγείρους του κατέθεσε ότι του είχε ζητήσει να ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο γεύμα με κυρίως πιάτο ένα ανθρώπινο σώμα, που ο δικτάτορας διατηρούσε στο τεράστιο ψυγείο του. Άλλοι μάρτυρες περιέγραψαν τη μέρα που παραβίασαν το ανάκτορο του Μποκάσα, λίγο αφού ανατράπηκε από την εξουσία. Αναζητούσαν χαμένους από χρόνια συγγενείς τους και έφριξαν όταν ανακάλυψαν πτώματα και ανθρώπινα μέλη αποθηκευμένα στα μεγάλα ψυγεία του παλατιού. Όμως η καταδικαστική μαρτυρία προήλθε και από μία ομάδα 27 μαθητών, των μοναδικών επιζώντων από τα 180 παιδιά που σκοτώθηκαν τον Απρίλιο του 1979 όταν πετροβόλησαν τη διερχόμενη Rolls Royce του Μποκάσα.
Είχαν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, επειδή τους υποχρέωναν να φορούν πανάκριβες σχολικές στολές που έπρεπε να αγοράζουν οι ίδιοι από τα εργοστάσια ιδιοκτησίας μιας από τις συζύγους του Μποκάσα.
Πολλά από τα παιδιά κατέθεσαν, ότι ο Μποκάσα επισκέφτηκε την πρώτη τους νύχτα στη φυλακή και διέταξε τους δεσμοφύλακες να τα ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου. Καθώς συσσωρεύονταν συντριπτικά στοιχεία εναντίον του, επιχείρησε να μετατοπίσει την ευθύνη από τον εαυτό του σε διάφορους υπουργούς της πρώην κυβέρνησης του. Όταν ήρθε η ώρα να πάρει το λόγο για την υπεράσπιση του έκανε την εξής απίστευτη δήλωση: «Δεν είμαι Άγιος είμαι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι»…

Ο Μποκάσα στο τέλος... έφαγε και τον Ζισκάρ ντ Εστέν. 

Στις 12 Ιουνίου του 1987 ο Μποκάσα κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες εκτός από εκείνες που αφορούσαν την ανθρωποφαγία. Δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί ότι έτρωγε υπηκόους του. Ούτε και επιβεβαιώθηκε ποτέ αν είχε σερβίρει ανθρώπινο κρέας σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Ο πρώην αυτοκράτορας δάκρυσε όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του σε θάνατο. Τελικά όμως δεν οδηγήθηκε στην αγχόνη γιατί η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη στην απομόνωση. Το 1989 η ποινή του μειώθηκε σε 20 χρόνια και το 1993 ο πιο διαβόητος ηγέτης της Αφρικής αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο γενικής αμνηστίας.
Το 1996, λίγο αφότου αυτοανακηρύχθηκε ο 13ος απόστολος, ο πρώην αυτοκράτορας πέθανε από καρδιακή προσβολή. Άφησε πίσω του 17 συζύγους και πάνω από 50 παιδιά.
Η Γαλλία στη δίνη σκανδάλου
Στις 10 Οκτωβρίου 1979, ξέσπασε στη Γαλλία η υπόθεση των «διαμαντιών του Ζισκάρ», η υπόθεση με τους πολύτιμους λίθους που είχε λάβει ως δώρο ο γάλλος πρόεδρος από τον προστατευόμενό του δικτάτορα Μποκάσα. Την αποκάλυψη έκανε πρώτη η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, και ακολούθησε λίγες μέρες μετά και η Le Monde. Το σκάνδαλο πήρε έκταση, ο πρόεδρος στριμώχτηκε και αναγκάστηκε μετά σχεδόν δυο μήνες, να προβεί σε διαψεύσεις και δικαιολογίες με μισόλογα που οδήγησαν τους Γάλλους να τον καταψηφίσουν στις εκλογές. Ο Μποκάσα τον είχε «φάει» κι αυτόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα