Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 6/12, το νερό βάφτηκε κόκκινο: Ούγγροι και Σοβιετικοί μετέφεραν την πολιτική τους αντιπαλότητα στην πισίνα

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου του 1956 όταν το νερό βάφτηκε κόκκινο, κόκκινο από αίμα. Οι ομάδες πόλο της Ουγγαρίας με τη Σοβιετική Ένωση μονομάχησαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης, υπό τη σκιά της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956.
Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μάχη εντός της πισίνας… ναυμαχία με άλλη λέξη. Οι εντάσεις ήταν ήδη υψηλές μεταξύ των ομάδων υδατοσφαίρισης της Ουγγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι Σοβιετικοί είχαν επιβάλει τον πολιτικό τους έλεγχο στην Ουγγαρία για να μελετήσουν και να αντιγράψουν τις μεθόδους προπόνησης και τις τακτικές των Oλυμπιονικών Μαγυάρων.
Στις 23 Οκτωβρίου του 1956, μια διαδήλωση φοιτητών του Τεχνολογικού και Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης κλιμακώθηκε σε εξέγερση κατά της ελεγχόμενης από την ΕΣΣΔ κυβέρνησης. Την 1η Νοεμβρίου, σοβιετικά άρματα μάχης σκότωσαν την πρωινή ησυχία στους μεγάλους δρόμους της Ουγγαρίας και από τις 4 έως τις 10 Νοεμβρίου οι Σοβιετικοί άρχισαν να καταστέλλουν την εξέγερση ακόμα και με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς πυροβολικού και επιθέσεις αρμάτων μάχης σε συνδυασμό με επιδρομές ανδρών του πεζικού.
Κι ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μελβούρνης, το φθινόπωρο του 1956.
Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η εξέγερση στη Βουδαπέστη είχε ήδη κατασταλεί και πολλοί από τους αθλητές είδαν τους Αγώνες ως έναν τρόπο να σώσουν την υπερηφάνεια για τη χώρα τους.
«Αισθανθήκαμε ότι παίζουμε όχι μόνο για εμάς αλλά για ολόκληρη την πατρίδα μας», είπε ο παίκτης της ομάδας πόλο Έρβιν Ζαντόρ. Η αναμέτρηση Μαγυάρων και Σοβιετικών διεξήχθη μπροστά σε ένα μαινόμενο πλήθος ενισχυμένο από ομογενείς Ούγγρους καθώς και Αυστραλούς και Αμερικανούς, δύο από τους αντιπάλους της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο.


«Είχαμε αποφασίσει να θυμώσουμε τους Ρώσους για να τους αποσπάσουμε την προσοχή», δήλωσαν παίκτες της Ουγγαρίας μετά τη «μάχη». Από την αρχή του αγώνα έπεσαν κλωτσιές και γροθιές. Κάποια στιγμή, μια γροθιά που έριξε ο Ούγγρος αρχηγός Ντέζο Γιαρμάτι καταγράφηκε στα στιγμιότυπα που κινηματογραφούσαν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Με ένα λεπτό να απομένει για το τέλος του αγώνα, η Ουγγαρία προηγείτο με 4-0. Ο Ζαντόρ στόχευσε με τη μπάλα τον Βαλεντίν Προκόποφ, με τον οποίο είχε διαπληκτιστεί· στην ανάπαυλα, ο Προκόποφ τον χτύπησε προκαλώντας του αιμορραγία. Ο Ζαντόρ έφυγε από την πισίνα αιμόφυρτος. Το χτύπημα και η αιμορραγία του Ούγγρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι· το πλήθος εξεμάνη. Πολλοί οργισμένοι θεατές πήδηξαν από την εξέδρα δίπλα στο νερό, ύψωσαν τις γροθιές τους, φώναξαν, κυνήγησαν και έφτυσαν τους Σοβιετικούς. Για να αποφευχθεί η γενικευμένη σύρραξη, η αστυνομία ανέλαβε δράση και οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα.
Η Ουγγαρία ανακηρύχθηκε νικήτρια αφού προηγούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, η Ουγγαρία νίκησε τη Γιουγκοσλαβία με 2–1 στον τελικό για να κατακτήσει το 4ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό της. Μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων, ο Ζάντορ και αρκετοί από τους συμπαίκτες του αυτομόλησαν στη Δύση.
Η Ουγγαρία είχε νικήσει, έστω στον αθλητισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα