Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 7/12, υπόθεση Παγκρατίδη: Η Πολιτεία ουδέποτε κατηγορήθηκε για το έγκλημά της να σκοτώσει έναν αθώο

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, ξημέρωμα ώρα 03:00, στις 7 του Δεκέμβρη του 1963.
Ένας 23χρονος, βυθισμένος στο οινόπνευμα και στις θολωμένες σκέψεις του, ο Αριστείδης Παγκρατίδης μπήκε στο ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος», στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συνευρεθεί με κάποιο κορίτσι· κρατούσε σφιχτά στο χέρι και μία πέτρα.
Ο Παγκρατίδης, δεν έφθασε ποτέ στο να υλοποιήσει ό,τι είχε στον ζαλισμένο νου του εκείνο το ξημέρωμα Η αστυνομία όμως τον βρήκε και τον συνέλαβε για απόπειρα βιασμού και μιας και ήταν ο βολικός ύποπτος, του φόρτωσαν όλα τα εγκλήματα του Δράκου που τρομοκρατούσε τη Θεσσαλονίκη έξι χρόνια τώρα.
Η δράση του Δράκου του Σέιχ Σου, άρχισε τον Μάρτιο του 1957, όταν άνδρας αποπειράθηκε να βιάσει καθηγήτρια του Αμερικάνικου Κολεγίου, όμως περαστικοί που αντιλήφθηκαν το γεγονός επενέβησαν και ο άγνωστος άνδρας τράπηκε σε φυγή.
Τον Φεβρουάριο του 1958, στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου, μια νεαρή γυναίκα δέχεται επίθεση με πέτρα από άγνωστο. Διερχόμενο αυτοκίνητο έτρεψε και πάλι σε φυγή τον δράστη.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σύζυγος στρατιωτικού με τον σοφέρ εραστή της δέχονται επίθεση με πέτρες, ενώ ένα μήνα αργότερα στην ίδια περιοχή δέχεται επίθεση κι άλλο ζευγάρι. Ο διοικητής της αστυνομίας Θεσσαλονίκης Νίκος Μουσχουντής, διατάζει περιπολίες στην περιοχή, κάθε βράδυ.
Στις 19 Φεβρουαρίου 1959 άνδρας επιτίθεται με πέτρα σε ένα ζευγάρι στο δάσος· τους τραυμάτισε βαριά και τους λήστεψε. Ο δράστης επιχείρησε να βιάσει την κοπέλα σχίζοντάς της τα ρούχα.
Στις 6 Μαρτίου 1959, στη Μίκρα ανακαλύπτονται νεκροί ο ίλαρχος Κώστας Ραΐσης, 33 ετών, και η 23χρονη ερωμένη του Ευδοξία Παληογιάννη, υπάλληλος σε εργασήριο ζαχαροπλαστείου. Είχαν χτυπηθεί με μυτερή πέτρα στο κεφάλι, ενώ το κορίτσι είχε βιαστεί με πρωτοφανές μένος. Επίσης είχαν ληστευθεί. Ο ίλαρχος οπλοφορούσε, αλλά...
Στις 3 Απριλίου του 1959 άγνωστος άνδρας, ηλικίας περίπου 24 με 26 χρονών (σύμφωνα με περιγραφή), μπήκε στον περίβολο του Δημοτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου σε ένα μικρό σπίτι σκοτώνει την νοσηλέυτρια Μελπομένη Πατρικίου· φεύγοντας έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη συγκάτοικό της, Φανή Τσαμπάζη, την οποία προσπαθεί να βιάσει. Η αστυνομία επικηρύσσει τον Δράκο του Σέιχ Σου με το ποσόν των 100.000 δραχμών.
Η ώρα του αθώου Παγκρατίδη
Και φθάνει η στιγμή που ξαστοχάει και πετυχαίνει τον Παγκρατίδη… Ο πραγματικός δράστης είχε περιγραφτεί ως σωματώδης και «γύρω στα 25». Καμία σχέση με τον Παγκρατίδη, αλλά…
Επί πέντε μερόνυχτα, ο Άρης Παγκρατίδης ανακρίνεται βασανιστικά και τελικά ομολογεί τα εγκλήματα που του προσάπτουν! Λίγες ημέρες μετά και όταν πλέον θα βρει συνηγόρους, ανακαλεί την ομολογία του, αλλά είναι πια αργά. Η μοίρα του και η αστυνομία τον έχουν ήδη σημαδέψει.
Τον Οκτώβριο του 1964 και ενώ ακόμη η ανάκριση για τις δολοφονίες στο δάσος του Σέιχ Σου δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Παγκρατίδης δικάζεται για την απόπειρα βιασμού της 12χρονης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Παγκρατίδη σε κάθειρξη 9 ετών, 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και αποζημίωση 7.000 δρχ. στο θύμα. Η δίκη για τις δολοφονικές δραστηριότητες Σέιχ Σου, άρχισε τον Φεβρουάριο του 1966.
Το δικαστήριο έκρινε τον Παγκρατίδη ένοχο για όλα τα εγκλήματα, τα οποία τελέστηκαν «με τρόπο ιδιαίτερα ειδεχθή από δράστη επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια», και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα για ποινή ισοβίων, επέβαλε θανατική ποινή για κάθε μία από τις ληστείες, και την ποινή των ισοβίων δεσμών για την απόπειρα ληστείας! Ο Παγκρατίδης κρατήθηκε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ επί 2 χρόνια, μέχρι την εκτέλεσή του, στις 16 Φεβρουαρίου του 1966.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα