Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με νέες τιμές η διάθεσή του - Σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει ΟΠΕΚ


Καθώς ο χειμώνας δείχνει έντονα τα δόντια του, όλο και περισσότεροι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, εκμεταλλευόμενοι τόσο την τωρινή τιμή, που έχει υποχωρήσει συγκριτικά με την έναρξη της διάθεσής του, όσο και τις επιδοτήσεις κράτους και διυλιστηρίων. Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου, διεξάγεται και η σύνοδος των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ με τις αγορές να αγωνιούν για το αν το καρτέλ προχωρήσει σε νέα μείωση των επιπέδων προσφοράς.
Νέες τιμές
Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες Τετάρτη διαμορφώθηκε στα 1,175 ευρώ ανά λίτρο και σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η κρατική επιδότηση στην αντλία ύψους 25 λεπτών όσο και η νέα έκπτωση 3 λεπτών ανά λίτρο προ ΦΠΑ και 3,75 λεπτών με ΦΠΑ, που ανακοίνωσε ότι θα παρέχει η HELLENiQ ENERGY μέσω των εταιρειών Εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.



Πέραν των παραπάνω επιδοτήσεων, σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022.
Οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
Ανοδικές τάσεις εν όψει αποφάσεων του ΟΠΕΚ

Μπορεί η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να έχει υποχωρήσει από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεσή του, ωστόσο η ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αποτυπώνουν την ανησυχία των αγορών εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ το προσεχές Σαββατοκύριακο , όπου αναμένεται να εξεταστεί μείωση της παραγωγής τους.
Γύρω στις 11 το πρωί, η τιμή του Βrent βρισκόταν σε ανοδική τάση, φθάνοντας τα 87.18 δολάρια το βαρέλι.



Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από τις αναφορές ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περικοπή της προσφοράς στην επικείμενη συνεδρίαση την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Ο ΟΠΕΚ άρχισε να μειώνει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Η πρωτοφανής αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Κίνα με αφορμή την σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των κρουσμάτων κορονοϊού που επιδεικνύει το Πεκίνο δημιουργούν ερωτηματικά για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας, άρα ευρύτερα τα παγκόσμια επίπεδα ενεργειακής ζήτησης σε μια περίοδο που η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή (4 Δεκεμβρίου) και ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή, σύμφωνα με αναλυτές της Eurasia Group.
«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία… όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν σε αναλυτές της Haitong Futures.
Στην έκθεση της Eurasia Group αναλυτές σημειώνουν ότι «τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα