Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Η ζωή ίσως περνάει όντως μπροστά από τα μάτια μας! Τι ανακάλυψαν... τυχαία επιστήμονες

Ένα «ατύχημα» κατά τη διάρκεια έρευνας, οδήγησε τους επιστήμονες σε μία απροσδόκητη ανακάλυψη για τον θάνατο και ειδικά για το τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε.
Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα επιστημόνων θέλησε να μετρήσει τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενούς με επιληψία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο 87χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή η οποία του στοίχισε τη ζωή, όμως, προσέφερε στους επιστήμονες μια εικόνα για τη λειτουργία ενός εγκεφάλου που πεθαίνει.
Έτσι ανακάλυψαν ότι 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον θάνατο του 87χρονου, τα εγκεφαλικά κύματα που καταγράφηκαν ήταν τα ίδια με αυτά που έχει κάποιος που ονειρεύεται ή ανακαλεί αναμνήσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τελικά τις τελευταίες μας στιγμές περνάει όντως όλη η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας ή ανακαλούνται μνήμες, υποστηρίζει η ομάδα στη μελέτη της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience την Τρίτη.
Ο Δρ Ajmal Zemmar, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό που κατά λάθος πήρε η ομάδα ήταν η πρώτη καταγραφή ενός ετοιμοθάνατου εγκεφάλου. «Ήταν εντελώς τυχαίο, δεν είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε αυτό το πείραμα ή να καταγράψουμε αυτά τα σήματα».
Στην ερώτηση αν ανακαλούμε αγαπημένα πρόσωπα και άλλες αναμνήσεις ευτυχίας, ο Δρ Ζέμαρ απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο να το μάθουμε.
«Θα υπέθετα ότι αν ο εγκέφαλος κάνει αναδρομή στο παρελθόν, μάλλον θα ήθελε να σας θυμίσει τα καλά πράγματα, παρά τα κακά» ανέφερε και πρόσθεσε «αλλά το τι είναι αξιομνημόνευτο είναι διαφορετικό για κάθε άτομο».
Ο δρ Ζέμαρ, που τώρα είναι νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, δήλωσε ότι στα 30 δευτερόλεπτα πριν η καρδιά του ασθενούς σταματήσει να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά κύματα του ακολούθησαν τα ίδια μοτίβα με αυτά που ακολουθούμε όταν εκτελούμε εργασίες υψηλής γνωστικής απαίτησης, όπως η συγκέντρωση, τα όνειρα ή η ανάκληση αναμνήσεων.
Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή -όταν η καρδιά σταματά να χτυπά ή όταν ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί;
Πάντως, ο Δρ Zemmar και η ομάδα του προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ευρεία συμπεράσματα από τη μελέτη ενός ανθρώπου και μάλιστα από ανθρώπου που ήταν επιληπτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα