Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Φιάσκο στην Κακιά Σκάλα: Εισαγγελική έρευνα για το κλείσιμο της Εθνικής οδού λόγω πτώσης βράχων

Στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας μπαίνει το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων στην Κακιά Σκάλα την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντ. Ελευθεριάνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία.
Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι να ελεγχθεί ο λόγος που αποδείχθηκε ανεπαρκές το ανάχωμα που έχει κατασκευαστεί στο επίμαχο σημείο καθώς και να διακριβωθεί αν η εν λόγω κατασκευή εξαρχής είχε κατασκευαστικές ατέλειες.
Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν υπήρχε συμβατική υποχρέωση συντήρησης του επίμαχου έργου.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν χθες σε διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Αθηνών - Κορίνθου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες οδηγοί, ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφορία για την αμέλεια της εταιρείας, αφού δεν φαίνεται να υπήρξε καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας.
Τα έργα που είχαν προβλεφθεί ήταν ελλιπέστατα και στην κακοκαιρία Άριελ φάνηκε η έλλειψη πρόβλεψης και οργάνωσης της εταιρείας Ολυμπία Οδός. Οι πληροφορίες από το υπουργείο λένε μάλιστα ότι θα πέσει βαριά καμπάνα στην εταιρεία για το φιάσκο, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για το τι ακριβώς "πήγε στραβά”.
Ηδη για τις ελλείψεις της εταιρείας στην φροντίδα του δρόμου, για την έλλεψη μέριμνας για την προστασία των οδηγών σε συνθήκες κακοκαιρίας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία επιφυλακή και οι οδηγοί ενημερώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση για τις πτώσεις των βράχων, έχει αναλάβει επιτροπή διερεύνησης.
Τι θα διερευνήσει η επιτροπή
Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμά της το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός 20 ημερών.
Έργο της είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Άριελ.
Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού.
Σύμφωνα με την απόφαση, "προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη".
Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, στην οποία έχει παραχωρηθεί ο αυτοκινητόδρομος δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξει η αριστερή λωρίδα, μετά τη χθεσινή κατολίσθηση, και προσπάθησε με εμφανή αμηχανία να αποποιηθεί των ευθυνών της εταιρείας, λέγοντας πως ο βράχος έπεσε σε περιοχή 100 μέτρα εκτός των ορίων παραχώρησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα