Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς - Πότε γίνεται στρεπ-τεστ

Μεγαλώνει η ανησυχία για την έξαρση της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου Α, που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ήδη οκτώ παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους (το τελευταίο χθες όπως μετέδιδαν τα βρετανικά μέσα από επιπλοκές της νόσου).
Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να βρίσκονται σε επιφυλακή εάν παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα. Η μόλυνση προκαλεί συνήθως πονόλαιμο, οστρακιά ή δερματικό εξάνθημα και μεταδίδεται με σωματική επαφή ή μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή το βήχα. Παρατηρείται πιο συχνά στις ηλικίες 3 έως 10 ετών.
Παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να κολλήσουν επίσης, αλλά η μόλυνση συνήθως δεν επηρεάζει το φάρυγγά τους.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.
Προσοχή στα συμπτώματα που επιμένουν
Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι πιο συχνός σε παιδιά, αλλά επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό είναι:
-Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
-Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
-Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
-Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
-Αναπνευστικά προβλήματα
Σημειώνεται πως η οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Ο στρεπτόκοκκος που προκαλεί την οστρακιά είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο παράγει ειδική τοξίνη που προκαλεί το εξάνθημα.
Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από τον λαιμό και το πρόσωπο. Επίσης, το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα.Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες.
Το τεστ που πρέπει να γίνει μόλις εκδηλωθούν συμπτώματα
Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το στρεπ-τεστ, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μικροβίου με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η εξέταση συνίσταται να γίνει με την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Ανάλογα με την απάντηση μπορεί – εφόσον επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει το μικρόβιο- να γίνει καλλιέργεια του επιχρίσματος, ενώ ο παιδίατρος θα συστήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.Εάν η αγωγή ξεκινήσει εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Συμβουλές προφύλαξης
Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, και σε αυτή τη περίπτωση λοίμωξης, το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό μέτρο προστασίας για την μετάδοση ιών και μικροβίων. Συνίσταται επίσης ο καλός αερισμός του σπιτιού.
Σημειώνουν τέλος πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στον παιδίατρο, όταν το παιδί είναι άρρωστο ιδιαίτερα αν έχει πυρετό και πονόλαιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα