Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την Τρίπολη για έργα στη Μεσσηνία

Κάτι καινούργιο, εκτός της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, δεν περιελάμβαναν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στην Τρίπολη, όπου από τον ίδιο και πλήθος υπουργών παρουσιάστηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το 2030…
Σε ό,τι αφορά το Πύργο-Καλό Νερό-Τσακώνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα αλλά η ετοιμασία της μελέτης και η εξεύρεση της χρηματοδότησης είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είπε: “Γνωρίζουμε πολύ καλά και αποτελούσε πάντα πρώτη προτεραιότητα που μας τέθηκε από την Περιφέρεια, η επέκταση της σύνδεσης προς τον Ριζόμυλο και μετά προς την Πύλο και προς τη Μεθώνη. Μας κούρασε αυτό το έργο πολύ, αλλά πια όντως και η δέσμευση του Υφυπουργού, την παίρνω τοις μετρητοίς, γιατί μου αρέσει να επισκέπτομαι εργοτάξια και όχι μόνο να παρουσιάζω μακέτες, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ανοιχτό εργοτάξιο στο δρόμο αυτό, ο οποίος είναι τόσο κρίσιμος. Και ξέρω βέβαια, γιατί είχαμε κάνει και σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει για τον δυτικό άξονα της Πελοποννήσου να κατέβει ο δρόμος από τον Πύργο προς την Τσακώνα, προς το Καλό Νερό.
Χρειαζόμαστε μελετητική ωριμότητα. Δεν την έχουμε ακόμα αυτή τη στιγμή, όμως είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς να μελετήσουμε το έργο και να βρούμε τον πιο πρόσφορο τρόπο και χρηματοδοτικά, αλλά και περιβαλλοντικά, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στη Μεσσηνία, εννοώντας πιθανόν στην έκταση που έχουν αγοράσει και παραχωρήσει γι’ αυτό το σκοπό, στην περιοχή της Μπούκας, Έλληνες εφοπλιστές.
Για το αεροδρόμιο Καλαμάτας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “επέμενα να ιδιωτικοποιήσουμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε διότι είναι απαραίτητη η ανάδειξή του και ως πολιτικό αεροδρόμιο. Ως στρατιωτικό αεροδρόμιο, ήδη, βλέπετε τα πρώτα δείγματα γραφής από την πολύ σημαντική επένδυση την οποία κάναμε, μετατρέποντας την Καλαμάτα ουσιαστικά στο κέντρο εκπαίδευσης -με σύγχρονο εξοπλισμό και με σύγχρονα αεροπλάνα- των πιλότων της επόμενης γενιάς. Η Καλαμάτα θα γίνει Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης”.
Για τα αρδευτικά έργα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί το έργο των αρδευτικών δικτύων στα Φιλιατρά, καθώς και η κατασκευή φράγματος στα Μινάγια της Πυλίας.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, σημειώνοντας συγκεκριμένα: “Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Παναγιώτη Νίκα για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε και για την προθυμία με την οποία και ο ίδιος χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για έργα και δράσεις που εντάσσονται και αυτές με τον τρόπο τους σε αυτό το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα”.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Πελοποννήσου για το 2030 έχει προϋπολογισμό 5, 25 δισ. ευρώ και ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο κινητοποιεί παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια δημοσίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε μια σειρά από δράσεις. Κάποιες έρχονται να διορθώσουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, ελλείψεις που παρουσίασε διαχρονικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάποιες -αρκετές θα έλεγα- είναι αναπτυξιακές δράσεις που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη μπροστά μας και το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε, είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, την καινοτομία, την ψηφιακή μετάβαση. Διότι για εμάς η ανάπτυξη η οποία δρομολογείται, και η οποία πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν αρκεί να αποτυπώνεται σε έναν υψηλό δείκτη ανάπτυξης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα