Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Στέφανος Μάνος, Τράπεζες και παρεμβάσεις του κ. Σταϊκούρα.

Πολλές ήταν οι αντιρρήσεις στο σχόλιο μου για τις παρεμβάσεις του κ. Σταϊκούρα. Μυρίζει εκλογές όπως είπε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αισθάνονται την υποχρέωση να λάμψουν με παρεμβάσεις που θα ικανοποιούν το κοινό αίσθημα αδιαφορώντας για τις μεταγενέστερες συνέπειες . Πρώτα οι εκλογές και μετά βλέπουμε.
Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους. Αν τους παραβαίνουν θα πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει επίσης να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να χρεώνουν τις υπηρεσίες τους χωρίς μεταξύ τους συμφωνίες. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να μπορεί να ελέγχει τις τράπεζες χωρίς να εμποδίζεται από την κυβέρνηση.
Πίεσε, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας τις Τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν και να αυξήσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις χωρίς όμως να αυξήσουν τα επιτόκια στις χορηγήσεις (σίγουρος τρόπος να προκαλέσει ζημίες στις τράπεζες). Φαίνεται ότι τις απείλησε μάλιστα. Αν δεν συμμορφωθείτε θα επιβάλλω έκτακτη φορολογία. Ευτυχώς αντελήφθη ο πρωθυπουργός ότι ο υπουργός του ξέφυγε και διαβεβαίωσε ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε διατεταγμένη οικονομία.
Θυμίζω ότι η διατεταγμένη οικονομία είναι η μήτρα της χρεωκοπίας της Ελλάδας.
Και ένα παράδειγμα φόρου που οι τραπεζίτες όφειλαν να απαιτήσουν (χρησιμοποιώ το ρήμα απαιτώ για συμμετρία με το ανάρμοστο απαιτώ του κ. Σταϊκούρα). Με το νόμο 128/75 καθιερώθηκε εισφορά 0,6% στο ύψος των δανείων που κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό στη Τράπεζα της Ελλάδας για χρήση από το Δημόσιο. Εξ όσων γνωρίζω η εισφορά δεν περνά από τον προϋπολογισμό. Το έσοδο του Δημοσίου πρέπει να ξεπερνά τα 600 εκ. ετησίως και δεν γνωρίζω πως αξιοποιείται. Το έτος 2000 όταν τα επιτόκια χορηγήσεων ήταν 18% ή και υψηλότερα το 0,6% της εισφοράς φαινόταν σχετικώς μικρό. Σήμερα όμως με τα χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων το 0,6% συνιστά σοβαρή και αδικαιολόγητη επιβάρυνση.
Γιατί κ. Σταϊκούρα διατηρείται ένα φόρο που θεσπίστηκε για την ενίσχυση των εξαγωγών και σήμερα ενισχύει μυστικές δραστηριότητες (επειδή δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό) του κράτους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα