Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ανησυχία των ειδικών για εκρηκτικό μίγμα κορονοϊού, γρίπης και βρογχιολίτιδας - Φόβοι για νέα παραλλαγή της Δέλτα


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να λειτουργεί ως βαρίδι στο ανοσοποιητικό σύστημα και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε άλλα παθογόνα, ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, με φόντο τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα στη χώρα μας.
Ο κ. Παππάς παραχωρεί συνέντευξη στο Πρακτορείο FM με αφορμή την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση ιώσεων το τελευταίο διάστημα, αλλά και το φαινόμενο της τριδημίας, (γρίπη, Covid19, RSV) για την οποία διατηρεί επιφυλάξεις, λόγω μη καταγραφής στη χώρα μας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, του ιού της βρογχιολίτιδας.

Υπάρχει τριδημία;
«Υπάρχει ένα ερώτημα καταγραφής στη χώρα μας, όσον αφορά τον ιό της βρογχιολίτιδας, για τον οποίο δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, για την ελληνική κυκλοφορία του. Έχουμε επίσημα στοιχεία ότι παρουσιάζει αύξηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η οποία δεν είναι ακόμη τόσο δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, απλά είναι λίγο πρόωρη», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Αντίστοιχα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Για τη γρίπη τα επίσημα στοιχεία στη χώρα μας λένε ότι είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά, παρόλο ότι υπήρξε και ο πρώτος θάνατος. Βέβαια και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα υποκαταγραφής, καθώς φαίνεται ότι πολλά τεστ δεν δηλώνονται και το δίκτυο ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο για να τεκμηριώσουμε πόση πραγματικά γρίπη έχουμε στην κοινότητα. Ο κορονοϊός φυσικά συνεχίζει ανεξέλεγκτα να κυκλοφορεί με τους περίπου 20 νεκρούς την ημέρα και τα 50.000 κρούσματα την εβδομάδα. Είναι λοιπόν τριδημία αυτό το πράγμα; Δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, εφόσον δεν υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία. Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχει μία έξαρση νοσηρότητας, η οποία έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια».
Ο γνωστός ερευνητής αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία παιδιά κάτω των 5 ετών, που κόλλησαν για πρώτη φορά τον ιό της βρογχιολίτιδας εντός του 2022, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν περάσει κορονοϊό, σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας που δεν κόλλησαν.
Ποιος ιός είναι πιο ισχυρός;
Στο ερώτημα ποιος ιός (γρίπη, κορονοϊός ή RSV) μπορεί να είναι πιο ισχυρός αυτή τη στιγμή και να επικρατήσει ο κ. Παππάς απαντά, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επιστημονική γνώση. «Δυστυχώς θα αποκτηθεί φέτος επί του πρακτέου, μια και δεν υπάρχουν μέτρα».
«Δεν υπάρχει άμεση σύγκριση μεταξύ τους, γιατί είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κρίνουμε το πώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός, απέναντι στους άλλους ιούς. Αυτό θα φανεί φέτος μιας και δεν υπάρχουν μέτρα. Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν άμεσες συγκρίσεις με τους συγκεκριμένους ιούς. Γίνονται συγκρίσεις με κάποιους άλλους ηπιότερους ιούς. Κάποιους αδενοϊούς που συμμετέχουν στα κρυολογήματα πχ. Οπότε εδώ δεν υπάρχει επιστημονική γνώση. Δυστυχώς, θα αποκτηθεί επί του πρακτέου και ενώ θα κυκλοφορούν όλες αυτές οι λοιμώξεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Για την γρίπη αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι ήδη σημειώθηκε ένας θάνατος, κινείται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.
Όμως διαπιστώνει ζήτημα υποκαταγραφής, καθώς όπως επισημαίνει «φαίνεται ότι πολλά τεστ δεν δηλώνονται και το δίκτυο ίσως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο για να τεκμηριώσουμε πόση πραγματικά γρίπη έχουμε στην κοινότητα». Όσον αφορά την πορεία του Sars-Cov2, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα εμφανιστεί αύριο-μεθαύριο το επόμενο στέλεχος το Πι ή το Ρό, ή κάποια καινούργια παραλλαγή του στελέχους Δέλτα.
«Ανιχνεύουν ανά τον κόσμο Δέλτα ακόμα. Υπάρχουν κρύπτες Δέλτα που μπορεί να είναι σε κλειστούς πληθυσμούς. Ακόμα και στο ζωικό βασίλειο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να επανέλθουν ξαφνικά. Άρα το ερώτημα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη έκπληξη από τον κορονοϊό. Γιατί κάθε νέα παραλλαγή όταν επικρατούσε, αποτελούσε μία έκπληξη, η οποία δεν ήταν ποτέ ευχάριστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα