Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν τα SMS για τεστ ΠΑΠ, κολονοσκόπηση και έλεγχο για την καρδιά


Την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης.
Ξεκινά τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης», καθώς - όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης - μέσα στον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα SMS από την άυλη συνταγογράφηση οι γυναίκες 21-65 ετών για την διενέργεια τεστ ΠΑΠ.
Εφόσον υπάρχουν ευρήματα από τη συγκεκριμένη έκρηξη, τότε η κολονοσκόπηση, η βιοψία και όποια άλλη εξέταση πρέπει να γίνει θα είναι δωρεάν.
Μέσα στον Ιανουάριο - αρχές του 2023 - ξεκινά παράλληλα το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Θα γίνεται κολονοσκόπηση - στη διάρκεια της οποίας εφόσον εντοπιστεί ας πούμε ένας μικρός πολύποδας, θα μπορεί να αφαιρείται ενδοσκοπικά στο πλαίσιο της κολονοσκόπησης. Εάν αφαιρεθεί, εξαλείφεται και η πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο που σε 5-10 χρόνια θα απειλήσει τη ζωή του ανθρώπου.
Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα είναι 30 έως 70 ετών. Πρόκειται για βιοχημικές εξετάσεις που θα καθορίσουν το προφίλ του ασθενούς και θα καθορίσουν σε ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί προκειμένου να μην κινδυνεύει από κάποιο αιφνίδιο καρδιολογικό περιστατικό.
Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού, από τις 60.000 μαστογραφίες που έγιναν δωρεάν έως τώρα, 6%-7% των γυναικών βρέθηκαν με καρκινικό όγκο σε πρώιμο στάδιο - γεγονός που σημαίνει πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του να υποβληθούν σε μαστεκτομή ή σε χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα