Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 19/4, Η γέννηση μιας Αυτοκρατορίας: Πώς η Αμερική άρπαξε τον τίτλο του Πλανητάρχη από τη Μεγάλη Βρετανία


Με τα όπλα γεννιούνται οι Αυτοκρατορίες. Κι αν πριν από 200 χρόνια Πλανητάρχες ήταν οι Βρετανοί, τώρα τον τίτλο φέρουν οι Αμερικανοί. Κι όλα άρχισαν από μια τουφεκιά…
Ο κρότος του όπλου αντήχησε σε ολόκληρο τον Κόσμο! 
Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Απριλίου του 1775 και λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, στρατιώτες της αποικιακής πολιτοφυλακής σταμάτησαν Λόχο βρετανών στρατιωτών που ήθελε να διασχίσει τη Μασαχουσέτη.
Η Μεγάλη Βρετανία και οι αποικίες της στον Νέο Κόσμο εδώ και καιρό βρίσκονταν σε διαμάχη με αντικείμενο την κυριαρχία στην Αμερική και την δυσβάσταχτη φορολογία στους αποίκους. Οι πρώτες αντάρτικες ομάδες είχαν ήδη συσταθεί, είχαν αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσουν.
Οι πολιτοφύλακες του Λέξινγκτον δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν στρατιώτες της Μεγάλης Βρετανίας· επίδειξη δύναμης ήθελαν να κάνουν και θα έφευγαν χωρίς να δώσουν συνέχεια. ένας βρετανός αξιωματικός τους διέταξε να διαλυθούν και ο διοικητής τους με ένα νεύμα του, έδωσε τη συγκατάθεση του. Τότε ήταν που ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Οι ερευνητές της Ιστορίας, μέχρι σήμερα, δεν έχουν διακρίβωση ποιος πάτησε τη σκανδάλη, άλλωστε αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά σε ό,τι ακολούθησε: εκείνος ο πυροβολισμός είχε ανάψει τη θρυαλλίδα της Αμερικανικής Επανάστασης.

Από το Λέξινγκτον άρχισαν όλα...

Τρομαγμένοι οι βρετανοί στρατιώτες επιτέθηκαν με τις ξιφολόγχες στους πολιτοφύλακες και άνοιξαν δρόμο· όταν έφτασαν στην πόλη Κόνκορντ, άνδρες της εκεί πολιτοφυλακής τους υποδέχτηκαν με πυροβολισμούς και μέχρι να πέσει η νύχτα, οι Βρετανοί επέστρεψαν καταρρακωμένοι στο τάγμα τους, στη Βοστώνη· εκείνη την ημέρα είχαν μετρήσει περίπου 300 νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενος.
Δεν είχαν περάσει ούτε 10 χρόνια όταν οι Βρετανοί είχαν πολεμήσει με τους αποίκους κόντρα στους Γάλλους και σε άγριες φυλές των ιθαγενών Ινδιάνων για να κατακτήσουν το βόρειο κομμάτι της Αμερικής. Τώρα οι άποικοι είχαν στρέψει τις κάνες των όπλων τους στους άλλοτε συμμάχούς τους Βρετανούς! Και δεν πέρασε λίγος καιρός που οι παλιοί εχθροί τους, οι Γάλλοι, Ισπανοί, οι Ολλανδοί έτρεξαν να βοηθήσουν να πολεμήσουν τους Άγγλους.
Και ο καιρός κύλησε με αίμα και καταιγίδες και οι Αμερικανοί κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους, η Μεγάλη Βρετανία άρχισε σιγά σιγά να μικραίνει και πολλά χρόνια μετά οι κοσμοκράτορες- πλανητάρχες τους λέμε τώρα- έγιναν οι απόγονοι εκείνων των επαναστατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα