Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Τράπεζες: Όλα τα βλέμματα στα αποτελέσματα και τα μερίσματα

Με την τράπεζα Πειραιώς στις 30 Απριλίου ανοίγει ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024 και μια μέρα μετά σκυτάλη παίρνει η Εθνική Τράπεζα (η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε για τις 7 Μαϊου). Η Alpha Bank και η Εurobank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 16 Μαϊου και οι μη συστημικές, Optima και Attica Bank στις 21 και 31 Μαϊου αντίστοιχα.
Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στη διανομή μερισμάτων με την απάντηση του ευρωπαίου επόπτη να αναμένεται στο τέλος Μαϊου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024, τα οποία αναμένονται να είναι πολύ καλά, με τα έσοδα από τόκους να κινούνται πέριξ των 2 δισ. ευρώ.
Τα αιτήματα των τεσσάρων προς τον SSM για την απόδοση μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, απεστάλησαν και μένει να δουν οι διοικήσεις και φυσικά οι μέτοχοι αν θα γίνουν …απολύτως αποδεκτά ή αν ο επόπτης θα τα «κουρέψει» έστω και λίγο για μια σειρά από λόγους. Το μήνυμα του επόπτη είναι ότι καλό θα είναι τα επόμενα 3-4 χρόνια οι τράπεζες να κινηθούν συνετά σε ότι αφορά τα μερίσματα και προς την κατεύθυνση της πλήρους απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογίας – βελτιώνοντας την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θέλουν το συνολικό ύψος της ανταμοιβής των μετόχων του να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ με την Πειραιώς θέλει να δώσει μέρισμα 10% - πολύ δύσκολα θα «κουρευτεί» από το SSM καθώς πρόκειται για συμβολικό μέρισμα – η Εθνική και η Εurobank έχουν υποβάλει αίτημα για 30% και η Alpha Bank ίσως και πάνω από 20%. Το τυπικό «πράσινο φως» για τη διανομή μερισμάτων θα δοθεί στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τον Ιούνιο.
Μερίσματα = κανονικότητα
Η διανομή μερισμάτων μετά από μια 15ετια θα επισφραγίσει την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και ενώ το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες έχει στεφθεί μέχρι τώρα με επιτυχία. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες συμπληρώνεται η παρέλευση 6μήνου από τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας και δρομολογούνται οι αποφάσεις για υπόλοιπο 18% που απομένει.
Ακόμα πάντως κι αν οι προσδοκίες των μετόχων δεν ικανοποιηθούν πλήρως, ανώμαλη προσγείωση δεν αναμένεται καθώς παρά τις αβεβαιότητες κυρίως λόγω γεωπολιτικών κινδύνων που επιβάλουν περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση του ευρωσυστήματος, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν success story με το δείκτη NPEs να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά μετά από πολλά χρόνια. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (λαμβάνοντας υπόψη τα ρευστά διαθέσιμα στις Κεντρικές Τράπεζες) ήταν 3,3% το 2023 (6,44 δισ. ευρώ) έναντι 1,89% ( 345,28 δισ. ευρώ) για τα 107 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι ενώ για τα 107 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα παρατηρείται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το 2022 (1,84%) για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες καταγράφεται μείωση 27% (4,58% στο τέλος του 2022) ενώ το ποσοστό κάλυψης είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς διαμορφώνεται στο 50,71% έναντι 40,58%.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά το ποσοστό των δανείων σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου (stage 2) το οποίο για την Ελλάδα υποχώρησε στο 9,61% από 11,37% το 2022 ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος «τσίμπησε» διαμορφώθηκε στο 9,74% από 9,62% το 2022.
Σε ότι αφορά τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) για τους «107» διαμορφώθηκε στο 19,71% έναντι 18,84% των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα