Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ζοφερό το παρόν και το μέλλον για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους εκτός αν…


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το ζοφερό παρόν όσον αφορά το ύψος των μισθών των εργαζομένων, των συντάξεων και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, που καθίσταται μόνιμη κατάσταση και για το μέλλον εφόσον οι εργαζόμενοι δεν διεκδικήσουν να το αλλάξουν, περιέγραψαν, χρησιμοποιώντας επίσημα στατιστικά και άλλα στοιχεία ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών, ειδικοί επιστήμονες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας σε συνεργασία με το επιστημονικό-ερευνητικό φορέα της ΑΔΕΔΥ, Κοινωνικό Πολύκεντρο…
Σύμφωνα με την εισήγηση του Γιώργου Γιούλου, που είναι πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, οι μισθοί των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό, έχουν κατακρημνιστεί, όχι μόνο στην περίοδο των μνημονίων αλλά και μετά από αυτά, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη πριν τη Βουλγαρία και πολλές ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και δεν είναι μόνο το ύψος των μισθών, είναι και οι ώρες εργασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα, οι οποίες αυξάνονται όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει προχωρήσει ο διάλογος για εργασία τεσσάρων ημερών την εβδομάδα και 35 ή και 32 ωρών την εβδομάδα. Είναι, επιπλέον, η εντατικοποίηση της εργασίας.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Κουμαριανός, επ. καθηγητής κοινωνικής ασφάλισης και δικηγόρος, αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ποσοστό φτώχειας των συνταξιούχων, σε σχέση με το ύψος των συντάξεών τους, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί, γιατί έχει πέσει πολύ ο πραγματικός πήχης του ορίου φτώχειας στη χώρας, με αποτέλεσμα οι φτωχές συντάξεις στατιστικά να θεωρούνται λιγότερο φτωχές.
Ο καθηγητής τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες της αναλογικής αρχής της χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, επισήμανε όμως ότι οι μελέτες αυτές έχουν γίνει με την παραδοχή ότι θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης μέχρι και με τα 74 χρόνια! Τόνισε ότι μπορεί μια μερίδα εργαζομένων με υψηλούς μισθούς και με πολύ καλές συνθήκες εργασίας να μην έχουν πρόβλημα να εργαστούν μέχρι τα 74 χρόνια τους, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία, που εργάζεται με χαμηλούς μισθούς και σε δύσκολες συνθήκες.
Στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο μίλησε επίσης ο πρώην πρόεδρος των Εργαζομένων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Τάσος Ζερβός, ενώ χαιρέτησαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης και ο Γιώργος Πετρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς.   Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα