Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ετοιμάζονται χειροπέδες για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώ

Ετοιμάζονται χειροπέδες για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώΣε καλλιέργειες ... πλαστών και εικονικών τιμολογίων είχαν στραφεί αγρότες της Βοιωτίας και καρπώνονταν παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Σε καλλιέργειες ...πλαστών και εικονικών τιμολογίων είχαν στραφεί αγρότες της Βοιωτίας και καρπώνονταν παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προέκυψε ότι στο χωριό Άρμα Θηβών αγρότες εξασφάλισαν με παράνομο τρόπο επιστροφές Φ.Π.Α “μαμούθ” οι οποίες υπολογίζονται στα 10 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα μόνο ένας εκ των εμπλεκομένων αγροτών εμφάνισε επιστροφές άνω των 5,6 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε μιλώντας στο “Έθνος” υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ πρόκειται για μία υπόθεση η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών από το καλοκαίρι του 2011 .
Προσέθεσε ότι επί της ουσίας πρόκειται για μία βιομηχανία παραγωγής πλαστών και εικονικών τιμολογίων διακίνησης αγροτικών προϊόντων και πλέον οι σχετικές εκθέσεις του Σώματος αποστέλλονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να ασκηθούν διώξεις. Και φυσικά θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν με την μορφή επιστροφής Φ.Π.Α.

Πιο αναλυτικά κατά τις ίδιες πληροφορίες αγρότες από την συγκεκριμένη κοινότητα οι οποίοι διαθέτουν θερμοκήπια είχαν έλθει σε συμφωνία χονδρεμπόρους από την Αθήνα δημιουργώντας ένα δίκτυο έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων για δήθεν αγοραπωλησίες μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων.
Έτσι εξασφάλιζαν επιστροφές Φ.Π.Α.
Σταδιακά εμφάνιζαν όλο και περισσότερες συναλλαγές και βέβαια καρπώνονταν υψηλότερες επιστροφές γεγονός που προκάλεσε υποψίες στις φορολογικές αρχές και ξεκίνησε ο έλεγχος.
Λόγω της πληθώρας των παραστατικών τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν εικονικά η έρευνα κράτησε πολλούς μήνες και με την ολοκλήρωση της στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα στην παρούσα φάση το ΣΔΟΕ και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα με βάση το επιχειρησιακό πλάνο του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν σε μεγαλύτερο αριθμό και περισσότερο στοχευμένους προσωρινούς ελέγχους Φ.Π.Α.
Έτσι η ομάδα έργου του υπουργείου για τον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσης έχει ήδη στοχεύσει σε όσους υπόχρεους Φ.Π.Α παραλείπουν να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις και έχει ετοιμάσει τον κατάλογο των ελεγκτέων περιπτώσεων με βάσει τα απολογιστικά στοιχεία του 2011.
Η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των προσωρινών ελέγχων υποστηρίζχται και από το ηλεκτρονικό σύστημα Elenxis που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και η χρήση τους θα γενικευθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα