Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τριφυλία : Ιδιαιτέρως ανησυχητικές οι διαστάσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων…

Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα διαχρονικά θλιβερό φαινόμενο, που διαρκώς εντείνεται, με τη σχολική, κυρίως, βία τα τελευταία χρόνια να λαμβάνει ιδιαιτέρως ανησυχητικές διαστάσεις και στην Τριφυλία, καθώς τα κρούσματά της παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Αν συνυπολογίσει κανείς πως η σχολική βία αποκαλύπτεται πολύ λίγες φορές και σε ελάχιστες περιπτώσεις, αφού, από τη μία, τα θύματα που την έχουν υποστεί δεν προβαίνουν σε καταγγελία από φόβο ή και ντροπή, ενώ, από την άλλη, ακόμη και εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στην καταγγελία για να μην πληγεί το κύρος του σχολείου, αντιλαμβάνεται την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος.
Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη για τις παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, με ρεπορτάζ για συγκεκριμένο συμβάν, επικοινωνώντας με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στην Τριφυλία, ορισμένοι εξ αυτών αναφέρθηκαν σε παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων που έχουν πέσει στην αντίληψή τους.

Εκπαιδευτικός στην Κυπαρισσία, μιλώντας στο «Θ», τόνισε: «Τα παιδιά σήμερα είναι ανεξέλεγκτα. Από την πολλή “απελευθέρωση” φτάσαμε στην απόλυτη μπαχαλοποίηση του σχολείου. Ποτέ δε φανταζόμουν πως θα κυκλοφορούσαν νεαροί μαθητές με σουγιαδάκια και στιλετάκια, εντός και εκτός σχολείου, και αν πας να τους πεις και κάτι, σου λένε με ύφος “πρόσεξε, γιατί θα σε καταγγείλουμε και θα πάρεις πόδι”. Φταίμε όλοι. Και η οικογένεια και το σχολείο και η Πολιτεία. Από την τηλεόραση και το ίντερνετ, τα παιδιά πια αλλάζουν συμπεριφορά, έχουν κάκιστα πρότυπα και εφαρμόζουν στη ζωή τους και μέσα στο σχολείο τα κακά παραδείγματα που μαθαίνουν από αυτά. Είμαστε προβληματισμένοι και ανήσυχοι, αλλά πώς να παρέμβουμε; Αδυνατούμε, ειλικρινά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα και προβλήματα αυτά…».
Παρέα μαθητών από τα Φιλιατρά, που συναντήσαμε χθες το πρωί, μας είπε πως «υπάρχουν συμμαθητές μας που έχουν φάει ξύλο από άλλους, χωρίς λόγο, επειδή οι άλλοι έχουν φτιάξει “ομάδα”. Εδώ υπάρχουν και μικροί ξένοι που φοβίζουν τα ελληνόπουλα ζητώντας τους λεφτά, κινητά, κοκα – κόλες. Το καλοκαίρι, στην πλατεία, τέσσερα ξένα έπιασαν ένα φίλο μας και του είπαν να τους πάρει τσιγάρα, γιατί θα του έριχναν ξύλο. Στο Στόμιο, έκλεβαν γυαλιά, πορτοφόλια, πετσέτες».
Αξίζει να θυμίσουμε πως, πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε παραβίαση στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών, με βανδαλισμούς και κλοπή, μόνο, δύο παιχνιδιών, γεγονός που, όπως εκτιμάται, «δείχνει» πως οι δράστες ήταν νεαρής ηλικίας!
Μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους Γαργαλιάνους ανέφερε στο «Θ»: «Στην έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή συμμετέχουν και νεαροί αλλοδαποί. Στη γειτόνισσά μου πήγαν δύο αλλοδαπά παιδιά, που ζητιανεύουν συνέχεια. Το ένα της μιλούσε και ζητούσε χρήματα και φαγητό, ενώ το άλλο της έκλεψε τα ρούχα που είχε απλώσει. Για το σχολείο, έχω ακούσει πως είχε γίνει ένα επεισόδιο μεταξύ των μαθητών, αλλά δεν ξέρω αν συνεχίζεται η διαμάχη τους ακόμη. Πάντως, τα πράγματα δεν είναι καλά».
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι «είχε κυκλοφορήσει βίντεο με καθηγήτρια που είχαν τραβήξει από κινητό κάτω από την έδρα...».
Σε γενικές γραμμές, όπως μας είπαν, υπάρχει μια αύξηση και των φαινομένων ενδοσχολικής βίας. Αρκετοί μαθητές φέρεται να έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, από άλλους ανηλίκους με παραβατική συμπεριφορά. Αναγκαία, δε, κρίνεται η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου και των εκπαιδευτικών και, βεβαίως, της οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν δύο «κατηγορίες» ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά: Αυτοί που το δείχνουν στην καθημερινή τους ζωή και εκείνοι που επιμελώς το κρύβουν.
Η νεανική παραβατικότητα, με κάθε της μορφή και σε κάθε της έκφανση (και) στην Τριφυλία, αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατάλληλα, πριν καταστεί τρόπος ζωής των παιδιών.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα