Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Συνωστισμός για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Μεσσηνία

Δεν προλαβαίνει να μετρά υποψηφίους η ΝΟΔΕ

Yπάρχουν πολλά άτομα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν κατά πολύ τις επτά θέσεις του ψηφοδελτίου. Επομένως, πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση. Η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, η σημαντική διαφορά στην παράσταση νίκης και η προοπτική εκλογής – υπό προϋποθέσεις- τεσσάρων βουλευτών στο νομό έχουν δημιουργήσει… πονοκέφαλο στην οργάνωση του κόμματος στη Μεσσηνία, η οποία δεν προλαβαίνει να μετρά υποψηφίους για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου εν όψει των εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «Θ» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, ο οποίος όμως ξεκαθαρίζει ότι η τελική επιλογή ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα καλύτερα απ’ όλους. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Σε μια εποχή που οι πολίτες απαξιώνουν όλο και περισσότερο τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία κηρύττει ότι πρώτο της μέλημα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Πώς θα γίνει αυτό;
Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει απαξιώσει γενικότερα την πολιτική και τους πολιτικούς και δεν τους εμπιστεύεται εύκολα. Βασικό πλεονέκτημα της Ν.Δ., δύο χρόνια τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, είναι ότι έχουμε πει στον κόσμο την αλήθεια. Κι αυτό είναι παραδεκτό απ’ όλους. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από το κόμμα μας να προχωρήσει σε μια κριτική δίκαιη, εποικοδομητική και να μιλήσουμε στον κόσμο με σαφήνεια, ειλικρίνεια και απλότητα για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά κόμμα της αντιπολίτευσης κατέθεσε δύο φορές συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Κι αυτό έγινε για να δείξουμε το δικό μας δρόμο. Παράλληλα, όμως, είμαστε και οι μόνοι που έχουμε δικαιωθεί, δυστυχώς, σε όλες μας τις προβλέψεις.
Αν αξιολογήσουμε αυτά τα στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος έχει τείνει ευήκοα ώτα σ’ αυτή την πολιτική. Αυτή είναι και η βασική μας στρατηγική απέναντι στην καχυποψία των πολιτών. Καθαρές και σταράτες κουβέντες. Σ’ αυτό το μοτίβο θα στηριχτεί και η προεκλογική μας εκστρατεία εν όψει των εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Βεβαίως, στη διαδρομή μας μέχρι σήμερα δε φοβηθήκαμε να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Να μιλήσουμε για τα λάθη που κάναμε ως κυβέρνηση, αλλά και ως κόμμα, συμβάλλοντας στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.
Οι εκλογές, όμως, και ο δρόμος να φτάσουμε ως εκεί είναι μια ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει με ακόμα πιο σίγουρα βήματα σε μια ανανέωση του πολιτικού μας προσωπικού, η οποία ήδη ξεκίνησε με την προτροπή του προέδρου μας εδώ και δύο χρόνια, και θεωρώ ότι θα ολοκληρωθεί με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές.

Ας μείνουμε λίγο στο πρόσφατο παρελθόν του κόμματός σας. Πιστεύετε ότι τα… βαρίδια της εξαετίας Κ. Καραμανλή τα έχει βγάλει ο κόσμος από την πλάτη του;
Η Ν.Δ. τιμωρήθηκε σκληρά στις εκλογές του 2009 για τα λάθη της. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μήνυμα που το λάβαμε. Μας είπε ξεκάθαρα ότι «κάτι δεν πήγε καλά», «κάτι δεν κάναμε καλά». Όμως, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Εμείς το 2009 λέγαμε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα στην οικονομία, αφού βλέπαμε αυτό που ερχόταν και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ μας έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», δε συζητούσε περίπτωση λήψης μέτρων με συναινετικό τρόπο και μας έλεγε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Και τότε μιλήσαμε στους πολίτες όσο πιο καθαρά μπορούσαμε, αλλά αυτοί δεν ήσαν έτοιμοι να μας ακούσουν.
Επανέρχομαι, πάντως, στην εξαετία της περιόδου του Κ. Καραμανλή, για να πω ότι ως Μεσσηνία επωφεληθήκαμε τα μέγιστα από τις κυβερνήσεις αυτές. Μπήκαμε για πρώτη φορά ως νομός σε προτεραιότητα, κάτι που δε συνέβαινε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θυμηθείτε μόνο πόσα έργα ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν. Αρκεί να σκεφτούμε όλοι μας την κατάσταση του εθνικού δρόμου το 2004 και το 2009. Η διαφορά ήταν χαώδης.
Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δε θα ισχυριστώ ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε. Όμως, έγιναν αρκετά, με βάση ένα αρκετά μελετημένο πρόγραμμα που είχε εκπονήσει η τότε Νομαρχιακή και ο επικεφαλής της Σ. Παναγιωτόπουλος, αλλά και οι άλλοι φορείς που εργάστηκαν γι’ αυτό. Όσα μεγάλα έργα έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δ. Δράκο τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέσα στο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Πάντως, τα πολλά έργα που λέτε ότι έγιναν δε στάθηκαν ικανά να σας δώσουν τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές.
Στις περιφερειακές εκλογές υπήρξαν άλλα θέματα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ψηφίζαμε για νομάρχη Μεσσηνίας, αλλά για περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Εκεί ο κόσμος σκέφτηκε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, ο Δ. Δράκος και ο συνδυασμός του κρατήθηκαν, παρά τη φθορά και τις τόσες θητείες από τα προηγούμενα χρόνια, σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, αν είχαμε το παλαιό σύστημα εκλογών, ο κ. Δράκος θα ήταν και πάλι νομάρχης Μεσσηνίας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Ας επανέλθουμε στο παρόν. Οι προτεραιότητες της ΝΟΔΕ για τη Μεσσηνία εν όψει των εκλογών ποιες είναι; Ποια είναι, δηλαδή, η κεντρική ιδέα του προγράμματός σας;
Η κεντρική ιδέα των δράσεων και του προγράμματός μας, αλλά και ό,τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής μέχρι τις εκλογές, περιλαμβάνονται στις τρεις λέξεις που λένε: Συμμετέχω στην ελπίδα.
Αυτό που έχει μείνει από τον κόσμο είναι η ελπίδα για να μπορέσει ν’ αλλάξει η κατάσταση και να πάμε μπροστά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από «φυτευτούς» σωτήρες. Το είδαμε και με την περίπτωση του κ. Παπαδήμου. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν άνθρωπο, ο οποίος με ανατρεπτικές οικονομικές ενέργειες θα μας βγάλει από την ύφεση και θα αρχίσουμε να μιλάμε πλέον και πάλι για ανάπτυξη. Αυτό που αποδεικνύεται από τα πράγματα είναι ότι κάτι τέτοιο μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να το κάνει. Έχει προτείνει μια σειρά από μέτρα για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.
Παράλληλα, θα πρέπει και ο κόσμος με τις δικές του προτάσεις να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία αναγέννησης της χώρας. Να μας πει τις προτεραιότητές του. Γι’ αυτό έγινε και η τελευταία σύσκεψη που κάναμε για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου στη Μεσσηνία;
Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι η ασφάλεια του πολίτη. Ο κόσμος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του νομού, φοβάται να βγει από το σπίτι του. Έπειτα αυτό που βγήκε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο είναι η ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Αποτελεί πασίδηλη ανάγκη ο αγροτικός τομέας να στηριχτεί με συγκεκριμένες δράσεις.
Στη συνέχεια έρχεται η εκμετάλλευση του τουριστικού και πολιτιστικού μας θησαυρού. Ναι μεν η Costa Navarino μας έβαλε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός. Τέλος, η βελτίωση των οδικών μας υποδομών. Όχι μόνο ο εθνικός δρόμος Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα που τελειώνει, αλλά και η Ολυμπία Οδός και το εσωτερικό μας δίκτυο.
Εκτός από την κατάρτιση του προγράμματος, πονοκέφαλος πρέπει να είναι αυτή την περίοδο και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας. Ακούγονται πολλά ονόματα, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Όλοι βλέπουν ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Επομένως, είναι τεράστιο το ενδιαφέρον από διάφορα πρόσωπα να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά, υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν κατά πολύ τις επτά θέσεις του ψηφοδελτίου. Επομένως, πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση. Κι αυτό, όπως και η τελική κατάρτιση του ψηφοδελτίου, είναι στο χέρι του προέδρου του κόμματος. Εκτιμώ ότι θα θέσει κάποια συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Αυτά μαζί με το στίγμα της ανανέωσης θα δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο Σαμαράς γνωρίζει τη Μεσσηνία καλύτερα απ’ όλου μας. Τούτων δοθέντων, θα επιλέξει τους καλύτερους και πολύ σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα