Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η πολιτική αστάθεια δεν ευνοεί τις διαπραγματεύσεις


«Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Η εικόνα της Βουλής της Τρίτης ήταν εξαιρετικά αποκαρδιωτική. Βρέθηκα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ποια είναι η λογική η οποία επικρατεί σε αυτή τη Βουλή και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο βουλευτών».
«Η τροποποίηση του κ. Λοβέρδου ήρθε εκτός κάθε διαδικασίας, στην δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος είναι ουσία. ...Καλά θα κάνει και ο υπουργός να σέβεται τη Βουλή.
Εδώ η αντίδραση η οποία υπήρξε στην τροπολογία του κ. Λοβέρδου είναι άδικο να την θεωρήσουμε ότι ήτανε προϊόν συντεχνίας των φαρμακοποιών, ήταν προϊόν αντίδρασης και πρώτη φορά στην ζωή μου συμφωνώ με τον Απ. Κακλαμάνη ο οποίος το τόνισε, αντέδρασε η Βουλή διότι απλούστατα η διαδικασία δεν έγινε σεβαστή.
Αντίθετα όταν φεύγουν οι βουλευτές –δικηγόροι από την Βουλή αυτό είναι προϊόν συντεχνίας. Διότι εκεί είσαι τελείως προϊόν συντεχνίας.
Αυτά δεν τιμούν το βουλευτικό αξίωμα, δεν τιμούν τους πολιτικούς και δίνουν ακόμα ένα επιχείρημα στον κόσμο να είναι στα κάγκελα».
ΔΗΜ: Αυτά εξηγούν στα μάτια όλων μας γιατί τόσο καιρό δεν γινόντουσαν ορισμένα πράγματα.
ΜΠΑΚ.: Βεβαίως, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχουνε αυτού του είδους λογικές και οι οποίες σταματούσανε κάθε προσπάθεια μεταρρυθμιστική σε αυτή τη χώρα.
...Το ερώτημα είναι πως αυτό το πολιτικό σύστημα θα αποκτήσει αίσθημα ευθύνης πρωτογενές. Δεν είναι επιβεβλημένο ούτε μπορεί ποτέ να επιβληθεί το αίσθημα ευθύνης ή το 'χεις ή δεν το' χεις.
Και το ερώτημα το πιο σοβαρό είναι όταν θα έρθει η δανειακή σύμβαση και όταν θα έρθει η συμφωνία αυτή που υποχρεωτικά θα έχει και μέτρα και κάποιες αποφάσεις τι θα γίνει τότε; Θα έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα υπάρχει μια πασαρέλα ανθρώπων οι οποίοι αυτομαστιγώνονται, οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει το μνημόνιο, οι οποίοι δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το μνημόνιο και οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να εξηγήσουνε ότι δυόμισι χρόνια μετά δεν εφαρμόσανε καμία διαρθρωτική αλλαγή γιατί δεν καταλάβαιναν ποιο ήταν το ζητούμενο;
Θα έχουμε βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι θα δηλώνουν ότι επειδή η κοινωνία είναι στα κάγκελα εμείς είμαστε στο περιστύλιο και προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι δεν ψηφίσαμε διότι η κοινωνία είναι θυμωμένη;
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα εγκριθεί το νέο μνημόνιο από τη Βουλή
«Θέλω να ελπίζω πως θα εγκριθεί αλλά βέβαια πριν ελπίσω πως θα εγκριθεί, θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συμμετοχή των κομμάτων ουσιαστική στην διαπραγμάτευση αυτού του μνημονίου.
Υπάρχει σήμερα ένα ζητούμενο που είναι ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις ως προς την εφαρμογή αυτού του νέου μνημονίου. Δηλαδή ποιες είναι οι ελληνικές αντιπροτάσεις στις προτάσεις της Τρόικα; Εάν το ζητούμενο είναι αυτό που όλοι λέμε ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, οι βάσεις για μια ανάπτυξη, μια επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά τα οποία συζητάμε τότε η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να προσέλθει χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.
Εκεί λοιπόν είπα στον κ. Παπαδήμο τις προτάσεις της Συμμαχίας. Χαίρομαι διότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αρχίσει πλέον και γίνεται ανοιχτά συζήτηση περί αυτού ότι στο κούρεμα των ομολόγων αν θέλουμε σοβαρά να έχουμε βιώσιμο χρέος δεν φτάνουνε οι ιδιώτες πρέπει οπωσδήποτε να μπει και η ΕΚΤ και κατά προέκταση οι Κεντρικές τράπεζες έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα αποτέλεσμα μετά βεβαιότητας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και αφού οι ευρωπαίοι θέλουν να μας στηρίξουν ας το κάνουν μια και καλή για να κλείσει η κουβέντα «χρεοκοπεί- δεν χρεοκοπεί η χώρα».
Δεύτερον ότι μέσα στην δανειακή σύμβαση πρέπει να υπάρχει η ρήτρα ότι πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν τα χρέη του κράτους προς τους έλληνες. Και τρίτον ότι πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μέτρα κοινωνικής αποφόρτισης αυτή τη στιγμή και μέσα σε αυτό είναι τα στεγαστικά ...»
Ερωτηθείσα αν υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση
«Η πολιτική αστάθεια δεν είναι προς όφελος της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να βάλουμε την ιεράρχηση των στόχων μας πολύ ξεκάθαρα.
Οι εκλογές δεν είναι πρώτες στην ιεράρχηση των στόχων μας, οι εκλογές είναι πρώτες αφού ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση.
Είναι φενάκη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε εκλογές και μετά θα διαπραγματευτώ. Όποιος λεει αυτό το πράγμα ψεύδεται. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς από τον Ούγγρο, μέχρι τον Ιρλανδό, τον Πορτογάλο και του Ισπανό κανείς μετά τις εκλογές δεν άλλαξε ούτε κεραία παρά μόνο προς το χειρότερο. Άρα τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα