Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία Λ. Αυγενάκη για το πολυνομοσχέδιο

«Νόμος – μπάλωμα των αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των παλινωδιών δύο χρόνων τώρα»
Τις θέσεις και τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015», κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του το πρωί της Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διατάξεις για τις ρυθμίσεις χρεών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για συγκεκριμένες προτεινόμενες διατάξεις. Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο χαρακτήρισε ως «νόμο-μπάλωμα των αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των παλινωδιών δύο χρόνων τώρα».
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ:

«(...) Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα όλων των καθυστερήσεων και των παλινωδιών της προηγούμενης κυβέρνησης, που επί μήνες αδυνατούσε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στους εταίρους και δανειστές μας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το πολυνομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών είναι ο ένας νόμος – μπάλωμα, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις αρμοδιότητας 5 υπουργείων και 2 Γενικών Γραμματειών. Είναι ένα μπάλωμα των αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των παλινωδιών δύο χρόνων τώρα.
Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν κρίσιμες πολιτικές όπως αυτές της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Περιλαμβάνουν επίσης και διαρθρωτικές αλλαγές που εξαγγέλθηκαν με αποφασιστικότητα στα λόγια, αλλά ποτέ δεν έγιναν πράξη, γιατί εξαρχής υπονομεύτηκαν με υποχωρήσεις που έγιναν εξαιτίας του φόβου του πολιτικού κόστους».
Α. Αναφορικά με τις ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ των ΧΡΕΩΝ και την ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΣΟΔΩΝ, τόνισε:
«Για μια ακόμη φορά, το πολυνομοσχέδιο επιλέγει, δεδομένης της διαπιστωμένης πλέον κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φανερής ταμειακής δυσκολίας, το δρόμο των ρυθμίσεων οφειλών. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορίες και Τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης ως εξής:
- Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων.
- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 90%.
- Σε 13 έως 24 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 75%.
- Σε 25 έως 36 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 60%.
- Σε 37 έως 48 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 45%.
- Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 25%.
Όπως καθίσταται σαφές, επιβραβεύονται στην ουσία όσοι συστηματικά χρωστούν στο δημόσιο, αλλά και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ. Ως Δημοκρατική Συμμαχία αναγνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο κακό μπροστά στην δραματική ανάγκη του κράτους να εισπράξει οφειλές, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας ότι είναι το λάθος μήνυμα.
Για εμάς, είναι αδήριτη ανάγκη όλες αυτές οι αναγκαστικές ρυθμίσεις να συνοδευτούν από δύο βασικές επιλογές:
Πρώτον, την προώθηση επιτέλους ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού, ευέλικτου, λειτουργικού. Ενός συστήματος, που δεν θα έχει στρεβλώσεις όπως είναι ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που συντηρούν αυτό το νοσηρό φορολογικό περιβάλλον που έχουμε σήμερα. Δυστυχώς με λύπη πληροφορούμαστε ότι το υπουργείο αντί να προχωρήσει στην οριστική κατάργηση, ετοιμάζεται να καταργήσει τον υφιστάμενο και θα τον αντικαταστήσει με έναν νέο 119 σελίδων όπως είναι η πρόταση της επιτροπής που έχετε συστήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά κύριε υπουργέ. Θεωρώ επίσης λάθος την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Μέθοδος που δοκιμάστηκε και δεν απέδωσε. Με αυτά τα ημίμετρα το πρόβλημα δεν λύνεται.
Η δεύτερη επιλογή είναι η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Σε αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα. Συνεχίζεται το πάρτι, ανεξέλεγκτα και απροκάλυπτα. Και βεβαίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις καταγγελίες Σπινέλλη και στην υπόθεση Καπελέρη κανείς δεν μπορεί πλέον να σφυρίζει αδιάφορα και να αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Θετικό βήμα είναι η ρύθμιση που προωθείται για την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στο έργο της συλλογής των εσόδων. Αρκεί αυτό να προχωρήσει χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς συντεχνιακές υπονομεύσεις, χωρίς αναβολές. Γιατί η εμπλοκή ιδιωτών δεν είναι αυτοσκοπός, σκοπός είναι το αποτέλεσμα, χειροπιαστό και μετρήσιμο. Στόχος είναι να πετύχουμε αυτό που έχει πει η task force της Ε.Ε.: ότι μπορούμε να εισπράξουμε άμεσα τα 8 δισεκατομμύρια Ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όταν γίνεται ο χαμός που γίνεται για 500 εκατομμύρια Ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και η εκτροπή του προϋπολογισμού του 2011 είναι κάτι μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για σημαντικά έσοδα που μπορούμε να εισπράξουμε».
Β. Αναφορικά με το ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, πάγια θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, συμπλήρωσε:
«Ελπίζω ότι με τις συμπληρωματικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, να παραμεριστεί επιτέλους το πολιτικό κόστος και να γίνουν αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι παρά τις τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί «επαγγελματικής ελευθερίας» στον κλάδο των μεταφορών, αλλά και την από 30/10/2011 υποχρέωση της χώρας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έναντι των εταίρων της, σήμερα ακόμα συζητούμε την απελευθέρωση των φορτηγών – βυτιοφόρων ΔΧ.
Η αλήθεια είναι καλούμαστε να συμπληρώσουμε ημιτελείς ρυθμίσεις, τις οποίες άφησε με πρόθεση και σκοπιμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ημιτελείς, γιατί δεν ήθελε να συγκρουσθεί με την νοοτροπία και τα συμφέροντα των κλειστών επαγγελμάτων με τους κομματικούς στρατούς.
Το δυστύχημα στην ιστορία των κλειστών επαγγελμάτων είναι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την ωφέλεια που θα προκύψει από τη σωστή και οργανωμένη απελευθέρωση. Σε καμία περίπτωση στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι επαγγελματίες κάποιου κλάδου, αλλά μέσα από τον ανταγωνισμό να ωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής από τη μείωση των τιμών των προσφερομένων υπηρεσιών. Μέσα από ένα πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου συγκεκριμένο, εκ των προτέρων γνωστό, με χρόνο ικανό και όχι με αιφνιδιασμούς και μυστικές συναντήσεις στα κομματικά γραφεία. Επιτέλους, σεβασμός τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ προβλέπει εδώ και δύο χρόνια ότι μια συνολική απελευθέρωση θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% τουλάχιστον.
Και αυτό δεν έγινε. Δύο χρόνια κάνουμε ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω και συνεχίζουμε να κινούμαστε με μεσοβέζικες λύσεις. Ελπίζω, αν και δεν είμαι απολύτως σίγουρος γιατί ακόμη και μ΄ αυτή την ρύθμιση υπάρχουν γκρίζες περιοχές, ότι αυτό το κεφάλαιο τουλάχιστον για το χώρο των υπηρεσιών θα κλείσει οριστικά».
Κλείνοντας, ανέφερε:
«Επί της αρχής τασσόμαστε υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, γιατί θεωρούμε ότι η υπερψήφισή είναι κρίσιμη για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και τη διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή ομολόγων. Επί των συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου επιτρέψτε μου να διατυπώσω τις σχετικές παρατηρήσεις μου στη σχετική συζήτηση».
Ομιλία Λ. Αυγενάκη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα