Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τριφυλία : Υπό «διάλυση» οι κοινωνικές δομές του Δήμου

Υπό πλήρη και απόλυτη «διάλυση» (τείνουν να) τελούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας. Θλιβερή αυτή η διαπίστωση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ακόμη τραγικότερη η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες!
Και μπορεί μεν η εύκολη επίκληση και ο ισχυρισμός των οδυνηρών συνεπειών της γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης να είναι, ως ένα βαθμό, μια δικαιολογία για τους αρμόδιους και υπεύθυνους παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας, ωστόσο, από την άλλη, οι πολίτες θεωρούν πως ευθύνες έχει και ο Δήμος που ασκεί τη διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση κοινωνικών δομών και των οικονομικών τους.
Διανύουμε τον Ιανουάριο του 2012 και όμως, μέσα στο καταχείμωνο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το τσουχτερό κρύο, την παγωνιά και την υγρασία, υπάρχουν δομές, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία, που δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όπως της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών, που δεν έχουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν από το κρύο τα μικρά παιδάκια, 3 – 4 ετών.
Υπάρχουν σχολεία που, ελλείψει πετρελαίου θέρμανσης ή λόγω περιορισμένης χρήσης των συστημάτων θέρμανσης εξαιτίας των ελαχίστων ποσοτήτων πετρελαίου που έχουν στις δεξαμενές τους, οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεπαγιάζουν. Αξίζει να θυμίσουμε πως, ενώ αυτά συνέβαιναν και δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν, δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η στάση, συμπεριφορά και πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, που ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του, απέναντι στους 91 συμβασιούχους μερικής απασχόλησης. Είπε «όχι» στην επανασύναψη των συμβάσεών τους μέχρι συμπληρώσεως 18 μηνών απασχόλησης. «Όχι», δηλαδή, στην επανασύναψη των συμβάσεων με τους 91 ανθρώπους που προσέφεραν κοινωνικές υπηρεσίες σε σχολεία, στο ΚΑΠΗ Φιλιατρών κ.α., σε έχοντες ανάγκη δημότες, και οι οποίοι απολύθηκαν άδικα, αναίτια και πρόωρα, πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών απασχόλησης.
Υπάρχει το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, το οποίο λειτουργεί εδώ και 7 περίπου μήνες με τη μία και μοναδική μόνιμη υπάλληλό του. Ουσιαστικά «υπολειτουργεί», με συνέπεια να μην επιτελεί το ρόλο του και την αποστολή του, που είναι η πολυποίκιλη κοινωνική προσφορά με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η ιατροκοινωνική προστασία στα ηλικιωμένα άτομα, η παροχή συμβουλών, η διαφώτιση και η συνεργασία για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, βεβαίως, η έρευνα θεμάτων σχετικών με τους ηλικιωμένους, η υλοποίηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων κ.ά.
Στον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας υπάρχουν, επίσης, προβλήματα με την έλλειψη προϊόντων για τη σίτιση των μικρών παιδιών. Στον, δε, Παιδικό Σταθμό των Φιλιατρών, τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν έχουν ούτε τρόφιμα για τη σίτιση των μικρών παιδιών. Οι προμηθευτές σταμάτησαν τις προμήθειες επειδή ο Δήμος Τριφυλίας τούς χρωστά εδώ και ένα χρόνο. Ευτυχώς (!) που ακόμη δεν έχουν τελειώσει όλα τα αποθέματα και τους παρέχεται έστω και υποτυπώδες πρωινό.
Οι πολίτες της Τριφυλίας, οι ηλικιωμένοι και έχοντες ανάγκη κοινωνικών υπηρεσιών στα Φιλιατρά και ιδίως οι γονείς των μικρών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία, είναι αγανακτισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Προβληματίζονται και απορούν με την «απαθή και αδρανή», όπως κρίνουν, στάση του Δήμου και εκφράζουν την αγωνία τους για το πού, τελικά, θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση, διαβλέποντας ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις και συνθήκες, αν τάχιστα δεν αλλάξει νοοτροπία, στάση, συμπεριφορά και πολιτική ο Δήμος.
Όσο για το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, άνθρωποι που μας μετέφεραν τα προβλήματα, αναρωτιούνται αν ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου, του νεοσύστατου Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και του ΚΑΠΗ, είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία του απλά και μόνο ως «καφενείου ηλικιωμένων» και ως «διοργανωτή εκδρομών», κι αν αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας του. Αν όχι, τι ακριβώς έχουν κάνει έναν ολόκληρο χρόνο για να επιτελέσει το σκοπό και το ρόλο του.
Για τα προβλήματα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ρωτούν αν στα πρώην νομικά πρόσωπα και τις σχολικές επιτροπές, οι πρώην Δήμοι το 2010 και ο Δήμος Τριφυλίας το 2011, έχουν δώσει τις επιχορηγήσεις που όφειλαν για τη λειτουργία τους.Του Ηλία Γιαννόπουλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα