Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εισαγγελική παρέμβαση για Hellas Power - Energa

Πόρισμα: Αντί να αποδίδουν το τίμημα στη ΔΕΗ, τα χρήματα κατέληγαν στην Ελβετία

Απρόοπτη εξέλιξη είχε χθες η υπόθεση των εταιρειών Hellas Power και Energa αφού πέρα από την άρση των αδειών λειτουργίας τους από το ΔΕΣΜΗΕ παρενέβη και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Την παρέμβαση προκάλεσε το πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, σύμφωνα με το οποίο, οι δύο εταιρείες έστελναν, χρήματα τα οποία εισέπρατταν από τους πελάτες τους, στην Ελβετία.
Η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στην εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου.
Από το σχετικό πόρισμα, ειδικότερα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες (Hellas Power, Energa) εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ, τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Μάλιστα, το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ και ήδη η αρμόδια Αρχή έχει δεσμεύσει τους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε ό,τι αφορά, στο μεταξύ, στην είσπραξη του φόρου ακινήτων, ουδείς αρμόδιος είναι σε θέση να πιστοποιήσει σε αυτήν τη φάση κατά πόσο απέδιδαν ή όχι τα ανάλογα ποσά στο κράτος. Αναλόγως δεν μπορεί να υπολογιστεί προς το παρόν τι ποσό απέδιδαν (αν απέδιδαν) από άλλες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ΕΡΤ κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι πριν από σχεδόν έναν μήνα οι εν λόγω εταιρείες επιχειρήθηκε να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.
Ανάκληση αδειών
Εν τω μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αγορά λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την απόφαση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), με τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ , να καταγγείλει τις συμβάσεις συναλλαγών και να διαγράψει τις δύο εταιρείες-παρόχους, από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι δύο ιδιώτες που είχαν περιέλθει στον έλεγχο του ρωσοαραβικού Fund Worldwide Energy Limited με νέες επωνυμίες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες. Ως εκ τούτου, οι περίπου 200.000 καταναλωτές που αποτελούσαν το πελατολόγιό τους επανακάμπτουν αυτομάτως στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΡΑΕ-ΔΕΣΜΗΕ, η όλη εξέλιξη του θέματος δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των δύο εταιρειών. Θα εξυπηρετούνται στο εξής από το λεγόμενο «προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου» (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), δηλαδή τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που ανακοίνωσε τα εξής:
- Η ΔΕΗ [DEHr.AT] αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών των δύο εταιρειών με ηλεκτρική ενέργεια.
- Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
- Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
- Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
- Για το παραπάνω διάστημα, οι καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ για τη διευκόλυνση των πελατών των δύο εταιρειών έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα - Κυριακή, 08:00 - 20:00).
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Την ίδια στιγμή από πλευράς κυβέρνησης αρχίζουν να επανέρχονται οι σχεδιασμοί ανασύνταξης σε νέα βάση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς λιανικής πώλησης ρεύματος, με στόχο να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις που είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στην ίδια τη ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων, διατυπώνονται προτάσεις θέσπισης όρου που να επιβάλει σε όποιον διεκδικεί άδεια προμήθειας να έχει δική του παραγωγή ρεύματος ή να διαθέτει μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ρεύματος από παραγωγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα