Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κυπαρισσία : Aντιμνημονιακή εκδήλωση

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση που μας οδήγησαν οι πολιτικές και οι πολιτικοί, χωρίς μνημόνια, καταδυνάστευση και υποδούλωση του λαού», τονίστηκε σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στην Κυπαρισσία η Αντιμνημονιακή Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών Τριφυλίας.
Τους συμμετάσχοντες καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο συντονιστής της συζήτησης και «πρωτοστάτης» συγκρότησης της Κίνησης, εκπαιδευτικός – πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής o οποίος σημείωσε:
«Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανούς επίθεσης στα λαϊκά και μεσαία εισοδήματα, στη μισθωτή εργασία, στους αυτοαπασχολούμενους, στο ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου, που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα. Μια πολύπλευρη κρίση διαπερνά την κοινωνία. Κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, εθνική.
Συστηματικά ακρωτηριάζεται κάθε κοινωνικό, εργασιακό, ασφαλιστικό δικαίωμα. Οι πολίτες οδηγούνται στη βίαιη φτωχοποίηση, στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση, στο φόβο, στην απόγνωση, στην κατάθλιψη. Απειλείται η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η διαφορετική σκέψη, η ίδια η δημοκρατία.

[…] Το πραγματικό ερώτημα είναι: θα αφεθούμε να νοσταλγούμε το παρελθόν ή θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας; Είναι ώρα αποφάσεων.
[…] «Είναι η ώρα των νέων κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων. Είναι η ώρα της συνάντησης των πολιτών».
Ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, συγγραφέας, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για το δημόσιο χρέος και την κρίση της ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε στην εναλλακτική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Όπως είπε, η βαθιά κρίση που έχουμε υποστεί είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, κρίση της ευρωζώνης και στην Ελλάδα κρίση του συστήματος και του μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας, που έχει και άλλες πτυχές και προεκτάσεις παντού. Σημείωσε δε πως «ξέρουμε για την υπερεθνική τρόικα, και τώρα έχουμε και την εγχώρια, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ με την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έχει αποστολή να υλοποιήσει την εντολή δήμευσης του ελληνικού λαού! Εκτελεί συμβόλαιο»! Τόνισε πως το χρέος δεν εξοφλείται, δεν αποπληρώνεται και ότι το «κούρεμα» δεν είναι των δανειστών, αλλά των μισθωτών και συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών στρωμάτων. Επεσήμανε, δε, πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας…
Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, νομικός, μέλος του περιοδικού και της πολιτικής οργάνωσης, όπως μετεξελίχθηκε, «Νέος Αγωνιστής», που δημιουργήθηκε το 2006 από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που διαφωνούσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τον Ιούλιο του 2011, μαζί και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την οριστική της αποχώρηση από το «ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ», αναφέρθηκε στην κρίση και τις πολιτικές προϋποθέσεις υπέρβασής της, τονίζοντας πως διέξοδος, με την έννοια της λύσης, είναι μόνο ο σοσιαλισμός. Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει και λήψη μέτρων για την ανακούφιση του κόσμου, την ενίσχυση της παραγωγής και την ενδυνάμωση των εξαγωγών.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμων (ο οποίος είναι ένας από τους επτά που έγραψαν στο Μόναχο της Γερμανίας τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και, στη συνέχεια, συγκρότησε το Πολιτικό Κίνημα «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση»), αναφέρθηκε στο τέλος των μεταπολιτευτικών κομμάτων και την αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου. Όπως σημείωσε, «μπορούσαμε να προλάβουμε για πολλούς λόγους τα “τάρταρα”, μπορούσαμε να το κάνουμε, δεν έγινε…
[…] Η χώρα θέλει μια κυβέρνηση, είτε χωρίς εκλογές είτε μετά από εκλογές, εθνικής αυτοπεποίθησης και σοβαρότητας και αξιοπρέπειας, με ανάλογη σύνθεση». Λύση, κατ’ αυτόν, του ελληνικού προβλήματος πρέπει να είναι πολιτική λύση και σημείωσε ότι «το χρέος να το πληρώσει η “κάστα”!». Συνεχίζοντας ανέφερε πως διακρίνει σε ανθρώπους φρέσκα μυαλά, οξυγόνο, νέες ιδέες, νέο λεξιλόγιο, τονίζοντας: «Η Ελλάδα θέλει ένα νέο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα