Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

10 τρόποι να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου μετά τα 40

Όλοι θέλουμε έναν γρήγορο μεταβολισμό που θα μάς εξασφαλίσει αδύνατη μέση και τέλειες αναλογίες, ωστόσο, ως γνωστόν, οι ταχύτητές του μειώνονται όσο μεγαλώνουμε. Την πρώτη μεγάλη αλλαγή την καταλαβαίνεις μόλις περάσεις τα 30-40, όπου αρχίζεις να χάνεις 3-5% της μυικής σου μάζας κάθε χρόνο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το σώμα σου δεν θα μπορεί να κάψει τις θερμίδες το ίδιο αποτελεσματικά με όταν ήσουν 15 ή 20. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου μπορείς να επιταχύνεις και πάλι λίγο το μεταβολισμό σου.
1. Φάε κάθε 3 ώρες
“Τα σνακ επιταχύνουν το μεταβολισμό σου, καθώς κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Αυτό μειώνει επίσης και τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης που οφείλεται για την αποθήκευση του λίπους, και στηρίζει την απελευθέρωση της γλυκαγόνης, της ορμόνης που οφείλεται για την καύση του λίπους”, υποστηρίζει η διαιτολόγος, Cassie Bjork.
2. Σταμάτα να μετράς θερμίδες
“Είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Όταν στερείς από το σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται, στην πραγματικότητα αυτό αρχίζει να την εξοικονομεί, επιβραδύνοντας έτσι το μεταβολισμό. Είναι πιο πιθανό τότε να έχεις λιγούρες και συχνούς πονοκεφάλους”, υποστηρίζει η Cassie.
3. Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό
“Οι μεταβολικές λειτουργίες επιβραδύνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναπληρώνετε σωστά το σώμα σας με ένα θρεπτικό πρωινό, ώστε να

ξαναενεργοποιηθούν”, δηλώνει η διατροφολόγος Rachael DeVaux
4. Πες το νερό, νεράκι
“Εάν το σώμα σου είναι ενυδατωμένο, θα έχεις περισσότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα καις περισσότερες θερμίδες όταν κοιμάσαι”, υποστηρίζει η Dr. Lauren Beardsley.
5. Κάνε τα φασόλια τον καλύτερό σου φίλο
“Τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία τελικά καίνε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της χώνεψης”, λέει η DeVaux.
6. Μην ξεχνάς τα μονοακόρεστα λιπαρά
“Επιταχύνουν το μεταβολισμό, καίγοντας λίπος”, δηλώνει η DeVaux. “Όταν καταναλώνετε μονοακόρεστα λιπαρά κάθε φορά που τρώτε, επιβραδύνετε την αφομοίωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος “, εξηγεί η Bjork. “Αυτό προάγει τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει το μεταβολισμό για ώρες μετά το φαγητό”, συνεχίζει.
7. Φάε κατιτίς πριν τον ύπνο
Κι όμως πλέον δεν θεωρείται απαγορευτικό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψαν ότι οι άνδρες, οι οποίοι κατανάλωναν ένα βραδινό σνακ που περιελάμβανε 30 γραμμάρια πρωτεΐνης είχαν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τίποτα. Θέλεις και άλλη δικαιολογία για να ενδώσεις;
8. Απόφυγε όσο μπορείς τα τεχνητά γλυκαντικά
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Endocrinology & Metabolism, τα ποτά, τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να “μπερδέψουν” τις φυσιολογικές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι την όρεξη. Η συμβουλή μας; Πίνε νεράκι όταν διψάς (τα είπαμε και παραπάνω) και προτίμησε να απολαμβάνεις τον καφέ σου σκέτο.
9. Προσπάθησε να τρως κάθε μέρα τις ίδιες περίπου τροφές
Δεν είναι τόσο βαρετό, όσο ακούγεται. Δεν είπαμε κιόλας ότι θα πρέπει να επιλέξεις να τρως ένα πιάτο για το υπόλοιπο της ζωής σου. Απλά φρόντισε να μην τρως τη μία τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και την άλλη να απέχεις τελείως από το θρεπτικό συστατικό αυτό. Έρευνα που διεξήχθη μάλιστα το 2012 από το Πανεπιστήμιο Hebrew έδειξε ότι τα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν σποραδικά με τροφές υψηλές σε λιπαρά πήραν περισσότερο βάρος από εκείνα τα οποία έτρωγαν όμοιες τροφές κάθε μέρα.
10. Φάε περισσότερη πρωτεΐνη
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια μυϊκής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενδεχομένως επιβραδύνοντας το μεταβολισμό τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα πρέπει να γίνεις φανατικό σαρκοφάγο. Μπορείς αντί του κρέατος να προσθέσεις στη διατροφή σου μπρόκολο, κινόα, τόφου και, όπως είπαμε παραπάνω, φασόλια. olivemagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα