Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Super χάπι! Σταματά τον διαβήτη τύπου 2 και βοηθά τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του πρώτου χαπιού που σταματά τον διαβήτη τύπου 2 στο ξεκίνημά του και βοηθά τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος.
Ερευνητές του Leicester Diabetes Centre, με τη βοήθεια 632 υπέρβαρων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, που ήδη λάμβαναν μετφορμίνη, παρατήρησαν ότι η σεμαγλουτίδη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, επέτρεψε στο 71% εξ αυτών να χάσουν βάρος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η σεμαγλουτίδη σταμάτησε την επιδείνωση του διαβήτη τύπου 2, ρίχνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μηδένισε την ανάγκη ενέσεων ινσουλίνης.
Εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), της ένδειξης που δείχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έδειξε ότι ήταν μειωμένη κατά 1,9% στη διάρκεια των 26 εβδομάδων που διήρκεσαν οι κλινικές δοκιμές. Μάλιστα, σχεδόν τα εννέα δέκατα των ασθενών που έλαβαν χάπι σεμαγλουτίδης πέτυχαν το επίπεδο στόχου να παρουσιάσουν HbA1c χαμηλότερη του 7%. Τα επίπεδα της HbA1c στους υγιείς ενήλικες είναι κάτω του 6%, ενώ μεγαλύτερα του 6,5% αποτελούν ένδειξη της νόσου.
Κορεσμός
Η σεμαγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του ανθρώπινου γλυκαγόνου πεπτιδίου-1 (GLP-1), μιας ορμόνης που απελευθερώνεται όταν τρώμε, και λειτουργώντας στον υποθάλαμο αυξάνει τον κορεσμό, μειώνοντας ταυτόχρονα την όρεξη. Οι ερευνητές διέκριναν ότι τόνωσε την παραγωγή ινσουλίνης, καταστέλλοντας την έκκριση της γλυκαγόνης που παράγεται στο πάγκρεας και αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα. Θεωρούν ότι είναι η πρώτη ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη και υποκινεί την απώλεια βάρους, προσφέροντας έναν καλύτερο τρόπο ελέγχου της μοιραίας νόσου. Κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους και στην πυροδότηση της ασθένειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμό ποδιών.
Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύει η επιθεώρηση «JAMA», η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να διατεθεί από τα εθνικά συστήματα υγείας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα