Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αποκλειστικό! Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» - Επιστρέφονται χρήματα από εισφορές σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Αποκλειστικό! Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» - Επιστρέφονται χρήματα από εισφορές σε 1 εκατ. συνταξιούχουςΤον Δεκέμβριο θα λάβουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι επιστροφή έως 1.400 ευρώ έκαστος, από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχε παρακρατηθεί
Τούτο προκύπτει από έγγραφο (αρ.1375934/19-10-2017) της Γεν. Δ/νσης Απονομής Συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που επισημαίνει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί άπαξ.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) «ο επαναπροσδιορισμός για την επιστροφή της εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016». Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων με ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή διαφορών για το παραπάνω χρονικό διάστημα, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός αυτός γίνεται επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, στην οποία εφαρμοζόταν η κράτηση μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 και των αντίστοιχων κρατήσεων του Δημοσίου. Στην ουσία η Πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.
Η ΠΟΠΣ τονίζει ότι δεν θα γίνει καμία επιστροφή στις παρακάτω περιπτώσεις:
· Σε όσους έχουν ήδη επιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο (δικαστική απόφαση κλπ).


· Συντάξεις που δεν είχαν υποστεί μειώσεις με βάση τις διατάξεις των παραπάνω νόμων, γιατί είχαν νόμιμα εξαιρεθεί.
· Στις περιπτώσεις που είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους ποσά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί (π.χ. λόγω εξαίρεσης από την κράτηση σε διπλοσυνταξιούχους ή σε εργαζόμενους συνταξιούχους.
· Στις περιπτώσεις που ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου ασθενείας γινόταν στο ποσό της σύνταξης από το οποίο είχαν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των παραπάνω νόμων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) είχε εκτιμηθεί ότι οι απώλειες από αυτή την παρακράτηση είναι μεγάλες και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ ανά συνταξιούχο. Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους.
Μάλιστα το Δίκτυο είχε δημοσιεύσει παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο:
Συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ. Το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης χάνει άλλα 17,39 ευρώ το μήνα. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα