Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Με πάνω από 1,50 ευρώ άνοιξε η αγορά στην ελιά Καλαμών


Εντυπωσιακά άνοιξε η σεζόν για την ελιά ποικιλίας Καλαμών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες πράξεις πώλησης στην περιοχή της Χαλκιδικής -και πιο συγκεκριμένα στην Κασσάνδρα- έφεραν το 200άρι στα 1,50 ευρώ.
Οι πιο χοντρές ελιές των 120 κομματιών πληρώνονται από τους ντόπιους εμπόρους μέχρι και 2,10 ευρώ το κιλό.
Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία, καθώς έχει υποστεί σημαντική ζημιά από την ξηρασία. Ειδικότερα σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης όπου τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη παραγωγή ελιάς, η καταστροφή από την ξηρασία θεωρείται ολοκληρωτική και δεν υπάρχουν ελπίδες για σημαντική ανάκαμψη μετά τις τελευταίες βροχές.
Σύμφωνα με το AgroNews, ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή της Χαλκιδικής που άρχισαν το μάζεμα της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, πέρσι οι αντίστοιχες τιμές για το 200άρι δεν ξεπερνούσαν στο άνοιγμα τα 1,10-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στο τελείωμα και γενικά στη χώρα έπιασαν, ανεξαρτήτως μεγέθους, και τα 2,90 ευρώ το κιλό.
Σημειωτέον ότι νοτιότερα, σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά, η Ηπειρος και η Πελοπόννησος, η συγκομιδή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις 10 Νοεμβρίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καρπού στα δέντρα παραμένει πράσινο - ενώ τα αποθέματα είναι... εξαφανισμένα.
Με τις τελευταίες βροχές που έπεσαν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ο καρπός θα βοηθηθεί να μαυρίσει και να πάρει κι άλλο μέγεθος, ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στα λιοστάσια είναι μεγάλα.
Πάντως όλα συνηγορούν ότι η φετινή θα είναι μία ακόμα καλή χρονιά για το συγκεκριμένο είδος ελιάς, σε επίπεδο τιμών παραγωγού, καθώς το εξαγωγικό ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι μεγάλη. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα