Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα: Οι εγχειρήσεις καρδιάς είναι 50% πιο επιτυχημένες... το απόγευμα


«Η μελέτη μας, κατέληξε στο ότι η μετα-χειρουργική καρδιακή βλάβη είναι πιο συχνή στους ανθρώπους που κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το πρωί, σε σύγκριση με αυτούς που κάνουν το απόγευμα»Το ότι υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, διεθνώς αποδεκτές, για το πώς μία επέμβαση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να είναι επιτυχημένη είναι κάτι που όλοι, λίγο-πολύ γνωρίζουμε.
Αυτό που ίσως να μη γνωρίζαμε, είναι, ότι για την επιτυχία μιας εγχείρησης καρδιάς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο... η ώρα της ημέρας!
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη οι χειρουργικές επεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα οι εγχειρήσεις καρδιάς είναι 50% πιο επιτυχημένες αν γίνουν το απόγευμα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά είναι «πιο έτοιμη» να δεχθεί την οποιαδήποτε επέμβαση και θεραπεία αργότερα την ημέρα.
Το ρολόι του ανθρώπινου σώματος -γνωστό ως «κιρκαδικός ρυθμός»- εξακολουθεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί από το στάδιο του ύπνου στο στάδιο του ξύπνιου, το πρωί, ενώ το απόγευμα είναι πιο «έτοιμο» να αντιμετωπίσει ένα τραυματικό γεγονός όπως η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.
Οι ερευνητές, των οποίων η δουλειά δημοσιεύτηκε στο δημοφιλές ιατρικό περιοδικό Lancet, πρότειναν στα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις χειρουργικές τους επεμβάσεις το απόγευμα.
Προς το παρόν βέβαια, τα νοσοκομεία συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν πρώτα τα πιο σοβαρά κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων, γίνεται νωρίς το πρωί.



Ο καθηγητής David Montaigne, από το Πανεπιστήμιο της Λιλ στη Γαλλία, δήλωσε:
«Η μελέτη μας, κατέληξε στο ότι η μετα-χειρουργική καρδιακή βλάβη είναι πιο συχνή στους ανθρώπους που κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το πρωί, σε σύγκριση με αυτούς που κάνουν το απόγευμα» και συμπληρώνει:
«Ως αποτέλεσμα, η μεταφορά των χειρουργικών επεμβάσεων καρδιάς το απόγευμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής βλάβης ενός ατόμου μετά από τη χειρουργική επέμβαση».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 596 άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης καρδιακής βαλβίδας - οι μισοί από αυτούς είχαν χειρουργηθεί το πρωί και οι άλλο μισοί το απόγευμα.
Για τις επόμενες 500 ημέρες, εκείνοι που είχαν χειρουργηθεί το απόγευμα σημείωσαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα σημαντικό καρδιακό επεισόδιο από αυτούς που χειρουργήθηκαν το πρωί.
Σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν άλλους 88 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν χειρουργηθεί το απόγευμα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα καρδιακών βλαβών. protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα