Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Επιστρέφουν στη φυλακή Ακης Τσοχατζόπουλος και Βίκυ Σταμάτη

Επιστρέφει στη φυλακή ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο του επέβαλε κάθειρξη 19 ετών για την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Χθες, συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τις «χρυσές μίζες», τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο.
Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε στους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικές περιστάσεις σε όλους τους υπόλοιπους κηρυχθέντες ενόχους, πλην των δύο βασικών κατηγορούμενων, κρίνοντας πως ο πρώην υπουργός και ο πιο στενός συνεργάτης του την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τύχουν των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου έντιμου βίου.
Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο η μόνη διαφορά συνίσταται - σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση - στο ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλλει 20 χρόνια κάθειρξη ενώ τώρα στο δεύτερο βαθμό του επιβλήθηκαν 19.
Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε στον Άκη Τσοχατζόπουλο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

για τρια έτη.
Με βάση την απόφαση στη φυλακή γυρίζουν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετη Τσοχατζοπούλου.
Επίσης στη φυλακή επιστρέφουν οι Αστέριος Οικονομίδης, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Κωσταντίνος Αντωνιάδης, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Κωνσταντάτος και Νίκος Γεωργαλάκης.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος των ποινών τους και κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου θα μπορέσουν να αποφυλακιστούν
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού
Την ίδια αντιμετώπιση με τον Ακη τσοχατζοπουλο επεφύλασσε η δικαιοσύνη και στη λογίστρια του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, για την οποία επίσης έκριναν πως δεν μπορεί να τύχει ελαφρυντικών μειώνοντας και σε αυτήν μόνο κατά ένα έτος την ποινή κάθειρξης 13 ετών που της επιβλήθηκε πρωτόδικα Ωστόσο, η κατηγορουμένη δεν επιστρέφει πίσω στη φυλακή, καθώς έχει εκτίσει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο της ποινής της και ήδη είναι ελεύθερη.
Για όλους τους άλλους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και για τον Γιάννη Σμπώκο παρά τη διαφορετική εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές αναγνώρισαν κατά περίπτωση ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως πρότερος έντιμος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη με αποτέλεσμα την επιβολή σημαντικά μικρότερων ποινών σε σχέση με αυτές που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.
Το δικαστήριο επέβαλε κατ' οίκον περιορισμό στον Οράτιο Μελά ενώ στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος παραβιάσει κάποιον όρο θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.
Δεν θα επιστρέψουν στη φυλακή οι Νίκος Ζήγρας, Μαρία - Ταλιτά Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης, Νίκος Καρταζάς και η πρήν σύζυγος του Ακη τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μουλντενάουερ στους οποίους το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές τους σε χρηματικές. Τα χρήματα θα καταβληθούν από τους καταδικασθέντες σε 36 δόσεις.
Οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο
Άκης Τσοχατζόπουλος: 19 χρόνια κάθειρξη
Αστέριος Οικονομίδης: 8 έτη κάθειρξη
Φρόσω Λαμπροπούλου: 12χρόνια κάθειρξη
Νίκος Ζήγρας: 4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Σαχπατζίδης: 9 κάθειρξη
Αρετή Τσοχατζοπούλου: 8 χρόνια κάθειρξη
Βίκυ Σταμάτη: 8 χρόνια κάθειρξη
Ιωάννης Σμπώκος: 8χρόνια κάθειρξη
Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα: 5 καθειρξη
Νίκος Γεωργουλάκης: 6 καθειρξη
Παναγιώτης Σταμάτης: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης
Οράτιος Μελάς: 6 χρόνια κάθειρξη
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: 6 χρόνια καθειρξη
Γκούντρουν Μόλντενάουερ: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης
Νίκος Καρατζάς: 4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Κωνσταντάτος: 6 χρόνια κάθειρξη
Στον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, απόφαση που οδήγησε σε μείωση της πρωτόδικης ποινής του κατά 8 χρόνια. Στη Βίκυ Σταμάτη αναγνωρίστηκε με πλειοψηφία 4 προς 1 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Το Δικαστήριο διέκοψε για σήμερα και θα συνεχίσει την διαδικασία αύριο το πρωί οπότε και αναμένεται να κριθούν τα αιτήματα αναστολών των καταδικασθέντων και να αποφασιστεί αν και ποιοί από αυτούς θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Με εντολή της Έδρας όλοι οι καταδικασθέντες θα κρατηθούν μέχρι αύριο στο Τμήμα Μεταγωγών. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα