Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Άνοιξε ο δρόμος για Κοινωνικό Μέρισμα «μαμούθ» σε 1 εκατ. πολίτες


Κοινή εκτίμηση κυβέρνησης και δανειστών ότι το πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 θα υπερβεί τον στόχο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά 1,05% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση πριν από 3 εβδομάδες τοποθετούσε την υπέρβαση αυτή στα 820 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018-Απομακρύνεται οριστικά κάθε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το επόμενο έτος άνοιξε ο δρόμος για το Κοινωνικό Μέρισμα
Κοινωνικό μέρισμα-μαμούθ θα μοιράσει φέτος η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με την άδεια των δανειστών, καθώς η πρώτη επισκόπηση της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών οδήγησε σε άκρως θετικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι και φέτος ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πολύ μεγάλο πλεόνασμα της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο περίπου κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,9 δισ. ευρώ από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ που είχε τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια να διαμορφώνονται πολύ μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για την απόδοση κοινωνικού

μερίσματος σε περισσότερους 1.000.000 οικονομικά αδύναμους Έλληνες πολίτες! Θυμίζουμε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει φέτος σε 0,45% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου σε 820 εκατ. ευρώ. Η νέα εκτίμηση στην οποία συμφωνούν πλέον η κυβέρνηση και οι Θεσμοί είναι ότι η υπέρβαση αυτή θα είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 1 δισ. ευρώ από την προβλεφθείσα στο προσχέδιο!
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στο Ξενοδοχείο Hilton, για το 2017 οι Θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.
Επίσης, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι Θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018. 

Γιώργος Παλαιτσάκης dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα