Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Λαμπρή γιορτή για την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!



Με λαμπρότητα και ευλάβεια τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών! 
Χιλιάδες πιστοί, από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιφέρεια της Τριφυλίας, την παραμονή κυρίως, αλλά και ανήμερα της εορτής, συνέρρευσαν μαζικά στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη της Παναγίας και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα. 
Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχονος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου, ενώ έγινε Λιτάνευση της Ιερής και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, υπό τον Αρχιμουσικό Παναγιώτη Φωτεινέα. Ανήμερα της εορτής της Παναγίας, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία!

«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. 
Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Στις θρησκευτικές τελετές την παραμονή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Τριφύλιος βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπος Καναλουπίτης.

Στο δρόμο του Αγρίλη, διεξήχθη η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Οι πιστοί, την παραμονή, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, κάνοντας τη βόλτα τους, όπως επίσης την παραμονή καθώς και ανήμερα της εορτής, να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στο στα καφέ και εστιατόρια του Αγρίλη Φιλιατρών!

Του Ηλία Γιαννόπουλου, tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα