Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας


Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

Η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι μια συμφωνία που ενισχύει την στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναδεικνύει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία είναι στο ναδίρ. Ταυτόχρονα ενισχύει όμως και την ελληνική αμυντική ικανότητα, καθώς η στενή συνεργασία με τις αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις και οι επενδύσεις που θα γίνουν σε όλες τις βάσεις- που θα χρησιμοποιούνται από κοινού φυσικά και από τις δυο χώρες- θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας.
 Ιδιαίτερη  σημασία έχει όμως η επιστολή Μπάιντεν που συνοδεύει τη συμφωνία.
Η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί ένα ισχυρό "ράπισμα" για την παραβατική συμπεριφορά για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσημα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ζητώντας τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Μία κίνηση που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν και ενισχύει σημαντικά την θέση της χώρας μας.
Με την αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας η Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την συμφωνία σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας" η οποία ήρθε να προστεθεί στην αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.
Διπλωματικές πηγές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα, ως μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες για να επενδύσουν, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα. Μάλιστα η συμβατική δέσμευση θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την τακτική των ίσων αποστάσεων
Η Ουάσιγκτον αφήνει στην άκρη την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία. Σε αντίθεση με το παρελθόν οι ΗΠΑ επενδύουν στην χώρα μας αλλά όχι και στην Άγκυρα, δείχνοντας να μην πτοούνται από την προκλήσεις και τις απειλές του Ερντογάν.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την ενίσχυση του αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη που βρίσκεται μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Η απόφαση αυτή θα αποτρέψει την Άγκυρα να επαναλάβει τα όσα έκανε το 2020.
Επίσης μέσω του λιμανιού θα παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου μία κίνηση η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για την Άγκυρα. Παράλληλα όμως με την συμφωνία εκσυγχρονίζεται ένα ακόμη στρατηγικό σημείο όπως είναι η βάση της Σούδας, με τον ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο να ενισχύεται σημαντικά, ενώ τις εγκαταστάσεις θα μπορούν τις χρησιμοποιούν και οι ελληνικές δυνάμεις.
Επίσημη στήριξη της ελληνικής κυριαρχίας
Η Αθήνα επιθυμούσε η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν που συνοδεύει την αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας να τονίζεται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο στόχος αυτός επετεύχθη, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κάνει ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.
Πρόκειται για μία ηχηρή απάντηση προς την Άγκυρα, η οποία πριν από μερικές ημέρες με επιστολή στον ΟΗΕ είχε αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά ζητώντας την αποστρατικοποίηση τους.
Επίσης για πρώτη φορά οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης η δέσμευση της Ουάσιγκτον για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.
Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει χαρακτηριστικά πως η νέα συμφωνία "επεκτείνει την στρατηγική αμυντική μας εταιρική σχέση" και "έμπρακτα καταδεικνύει την σταθερή μας αποφασιστικότητα για προάσπιση κυριαρχίας εδαφικής ακεραιότητας κατά απειλητικών δράσεων και ένοπλων επιθέσεων".
Διευρύνεται το τόξο θωράκισης της χώρας μας
Με προσεκτικούς διπλωματικούς χειρισμούς η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διευρύνει το τόξο θωράκισης της ασφάλειας της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας ουσιαστικά σε απομόνωση την Άγκυρα. "Η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συμφωνία στο Παρίσι, επέκταση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είναι μερικές από τις σημαντικές κινήσεις που ενισχύουν συνεχώς τον ρόλο της χώρας μας.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ακολουθεί το ταξίδι του Νίκου Δένδια στα τέλη του μήνα στο Λονδίνο για μία ακόμη σημαντική συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία, η οποία επιθυμεί μετά το "Brexit" να έχει πρόσβαση στην Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα