Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Π. Νίκας για πλατεία Φιλιατρών: “Δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει συναίνεση”


Αναβλήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη το βράδυ για την προσεχή Δευτέρα στις 4.00το απόγευμα η συζήτηση και λήψη απόφασης στο θέμα «Αποδοχή ή μη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”», μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς στο έργο περιλαμβάνεται ως υποέργο η ανάπλαση κεντρικής πλατείας Φιλιατρών, με την οποία διαφωνούν το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, όπως και η τοπική κοινωνία.
Μέχρι να καταλήξουν σε αναβολή, ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις που έγιναν, αποδεικνύοντας πως υπήρχε ελλιπής ενημέρωση ή και πλήρης άγνοια, από την αρχή των διαδικασιών, για το θέμα συνολικά του έργου «Αστική αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου” και, κυρίως, για το υποέργο που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών…
Τοποθετήσεις
Με την εκφώνηση του θέματος από τον πρόεδρο του ΠεΣυΠ, από την αντιπολίτευση ρώτησαν «είναι μέσα η πλατεία Φιλιατρών;», με τον κ. Σκαντζό να απαντά «ναι» και τον εισηγητή, αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο, να λέει: «Είναι η Αστική Αναζωογόνηση, τα 17 εκ. ευρώ. Υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής» και την Ντίνα Νικολάκου να παρεμβαίνει, λέγοντας ότι «την πλατεία Φιλιατρών δεν την ψηφίζουμε», ενώ αντέδρασε και ο Θανάσης Πετράκος.
Ο Γιώργος Δέδες ρώτησε: «Στο δάνειο αυτό περιλαμβάνονται ονοματισμένα έργα;», με τον κ. Λαμπρόπουλο να απαντά «ναι, ναι, ναι» και τον κ. Δέδε να συνεχίζει λέγοντας πως «εκεί υπάρχει ένα θέμα με το έργο στην πλατεία των Φιλιατρών. Θα θέλαμε να αναβληθεί για να μπορέσουμε να συζητήσουμε εκτενέστερα το θέμα της πλατείας των Φιλιατρών».
Ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε ότι «είναι πάρα πολύ μεγάλη διαδικασία το Τρίτσης» και ο κ. Σκαντζός είπε: «Άρα, πάει στο συνεχιζόμενο συμβούλιο (σ.σ. τη Δευτέρα και ώρα 4:00 μ.μ.)».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε από βήματος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, λέγοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένα θέμα 30 εκ. ευρώ, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, αφορά έργα στη Μεσσηνία, έργα στην Αργολίδα και έργα στην Αρκαδία, είναι η Νεμέα. Υπάρχει ένα ζήτημα με την πλατεία Φιλιατρών και θέλω να κάνω την εξής κατηγορηματική δήλωση: Ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στον κόσμο των Φιλιατρών.
Υπάρχουν και περιοχές άλλες που αναζητούν έργα με πολύ μεγάλη αγωνία. Ας πάει κάπου αλλού, αλλά τα 30 εκατομμύρια να τα πάρουμε! Το δάνειο είναι θεωρητικό εντελώς, το πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επαναλαμβάνω, αν τα Φιλιατρά δε θέλουν τα χρήματα αυτά, τα θέλουν άλλες περιοχές. Επομένως εμείς θα προσπαθήσουμε να λειανθούν διαφορές που υπάρχουν εκεί και να προχωρήσει το έργο. Διαφορετικά, ας πάει στην Κορινθία, στην Αρκαδία, βεβαίως, από άλλες περιοχές, βεβαίως. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε να κάνουμε ένα έργο και να συγκρουστούμε και με κανέναν!
Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, επειδή είναι έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν και να προχωρήσουν γρήγορα, σας παρακαλώ πάρα πολύ να εγκρίνετε τη σύναψη του δανείου που δεν επιφέρει κανένα βάρος σ’ εμάς. Κανένα βάρος. Το πληρώνει η κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ πολύ. Και για τα Φιλιατρά καταγράφηκε κατηγορηματικά».
Ο Θανάσης Πετράκος ακολούθως τόνισε: «Ακούσαμε και εμπιστευόμαστε αυτό που λέει ο κ. περιφερειάρχης, όμως, κε πρόεδρε και κε περιφερειάρχη, έγινε Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και ο δήμαρχος απευθυνόμενος σε όλο το συμβούλιο είπε ότι “σας γράφω στα παλαιά μου υποδήματα, ό,τι και να κάνετε κι ό,τι και να πείτε, εγώ θα την κάνω την πλατεία”.
Ε, λοιπόν έτσι, όχι λοιπόν λέμε σε αυτό. Να βγει. Να ψηφίσουμε όλα τ’ άλλα, αυτό το πράγμα, γιατί δεν εξαρτάται απ’ τον κ. περιφερειάρχη», με τον κ. Νίκα να παρεμβαίνει λέγοντας πως ««εξαρτάται από εμάς» και τον κ. Πετράκο να του απαντά: «Σέβομαι αυτό που είπε (σ.σ. ο κ. Νίκας), αλλά όταν υπάρχει κι όταν έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου “όχι”, δεν μπορούμε να το βάλουμε. Να αλλάξει η εισήγηση, να ’ρθουνε όλα τα άλλα να τα ψηφίσουμε. Λέμε “ναι” σ’ όλα τ’ άλλα. “Όχι” σ’ αυτό (σ.σ. υποέργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών), εξαιρέστε το σας παρακαλώ για να μην καθυστερούμε».
Ο κ. Νίκας επέμεινε λέγοντας: «Θανάση, άκουσέ με. Η χρηματοδότηση είναι της Περιφέρειας. Το έργο θα γίνει από την Περιφέρεια. Η μελέτη θα εγκριθεί και από την Περιφέρεια. Τοπική διαβούλευση θα γίνει από την Περιφέρεια. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία ενέργεια για να αναστατώσουμε την κοινωνία των Φιλιατρών. Κι αν η κοινωνία των Φιλιατρών δεν το θέλει ή δεν μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, υπάρχουν κι άλλοι νομοί οι οποίοι έχουνε ενδεχομένως μεγαλύτερες ανάγκες. Εγώ συντάσσομαι να πάει σε άλλους νομούς, σε άλλες πόλεις. Είναι έργο της Περιφέρειας. Μη μου λες για το Δήμο», με τον κ. Πετράκο να του απαντά ότι «δεν εξαρτάται από εσάς, κε περιφερειάρχη μόνο. Σας προτείνουμε να εξαιρεθεί αυτό, να τελειώνουμε, να ψηφίσουμε τα υπόλοιπα. Δεν έχει αντίρρηση, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, κανένας άνθρωπος για τα υπόλοιπα».
Σε παρέμβασή του ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: «Κύριε Πετράκο, είναι μία ενιαία χρηματοδότηση, χρηματοδοτείται η Περιφέρεια, όχι ο Δήμος, χρηματοδοτείται η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια εκτελεί το έργο αλλά δεν μπορούμε να πούμε εμείς εξαιρούμε το ένα έργο τώρα».
Έπειτα τόνισε: «Μα δε θα γίνει (σ.σ. το υποέργο της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών). Εμείς παίρνουμε τα λεφτά».
Ο κ. Πετράκος επέμεινε ότι «με τέτοια κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δυνατόν εμείς να κλείνουμε. Σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) το έχουν όλες οι εφημερίδες», με τον κ. Σκαντζό να λέει ότι «θα το πούμε όταν γίνει η διαβούλευση. Να χάσουμε τα υπόλοιπα, 15 εκατομμύρια απ’ τα 16; Αυτό θέλουμε;» και τον κ. Νίκα να φωνάζει «27 (σ.σ. εκατομμύρια)».
Η Ντίνα Νικολάκου παρατήρησε: «Εγώ θέλω να λύσω μερικά θέματα και παρακαλώ τον κ. Λαμπρόπουλο αν τα ξέρει να τα απαντήσει, γιατί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη στάση μας. Τη χρηματοδότηση την έχουμε αποδεχθεί εμείς, ως Οικονομική Επιτροπή και ως Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνέχεια. Τώρα εδώ υπάρχει ένα θέμα και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Εάν είναι δικαιούχος η Περιφέρεια, που φαίνεται ότι είναι δικαιούχος, γιατί δικαιούχος είναι αυτός που υπέβαλε την πρόταση, άρα η Περιφέρεια, έχει ονοματίσει έργα.
Κύριε Λαμπρόπουλε, ρωτάω εσάς γιατί φαίνεται ότι το γνωρίζετε καλά, μπορούμε να πούμε, όχι στην αποδοχή, γιατί αποδοχή έχουμε κάνει, μπαίνουμε στους όρους και στις προϋποθέσεις του επενδυτικού δανείου τώρα, που ναι μεν δεν πληρώνουμε εμείς, αλλά πρέπει εμείς ν’ αποφασίσουμε, αν το αποδεχτούμε το σύνολό του με αυτή την κατανομή, μπορούμε αύριο να πούμε ότι αλλάζουμε την πλατεία των Φιλιατρών με κάτι άλλο; Ένα θέμα. Και κατά πόσο αυτό θα φέρει επισφάλεια στο σύνολο. Δεύτερον. Αν δεν αποφασίσουμε σήμερα για τα Φιλιατρά, γιατί όλοι έχουμε ενδοιασμούς, αυτό είναι δεδομένο, μπορούμε ν’ αποφασίσουμε μεμονωμένα να τρέχουν τα υπόλοιπα και αυτό να έρθει σε δεύτερο χρόνο;».
Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε: «Η απάντηση είναι, πρώτον, ότι μπορούμε να κάνουμε τροποποίηση. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μέρος της χρηματοδότησης, συγγνώμη την έχουμε αποδεχθεί ολόκληρη, να αποδεχθούμε μέρος βγάζοντας από μόνοι μας έργο, μπορούμε να ζητήσουμε τροποποίηση και θα δείτε και στους όρους που είναι γραμμένοι εκεί το δάνειο αυτό εκταμιεύεται σταδιακά, δηλαδή δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε όλο το έργο».
Στη συνέχεια τόνισε: «Παίρνουμε τα λεφτά εμείς, εμείς εκτελούμε το έργο εμείς», με την κα Νικολάκου να λέει: «Μήπως η μελέτη είναι δική τους και πάνω εκεί υπάρχει το πρόβλημα;», με τον κ. Λαμπρόπουλο να απαντά «δεν ξέρω» και τον κ. Νίκα να αναφέρει «Να πω κάτι; Μπορούμε να την κουβεντιάσουμε (σ.σ. τη μελέτη) κι εδώ».
Ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε: «Μπορούμε και να μην κάνουμε το έργο, να το πω έτσι κι από τα 17 εκ. ευρώ της Αστικής Αναζωογόνησης τελικώς κάνουμε τα 10, δεν ξέρω πόσο είναι αυτό. Δεν το κάνουμε καθόλου…».
Ο Γιώργος Δέδες τόνισε: «Κύριε Λαμπρόπουλε, αν υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης των ενταγμένων έργων, τη Δευτέρα, αφού το μελετήσουμε όλοι, θα ψηφίσουμε όλα τα υπόλοιπα έργα και θα επιφυλαχθούμε για το ενταγμένο έργο της πλατείας Φιλιατρών… […] Θα υπάρχει μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αφορά εμάς, ότι το έργο της πλατείας Φιλιατρών θα επανεξεταστεί και θα υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής τροποποίησης…».
Από όσα ανέφεραν ο κ. Νίκας και ο κ. Λαμπρόπουλος, αλλά και είναι εκ των πραγμάτων αυτονόητα: Αφενός, επιβεβαιώθηκε το παγκοίνως, πια, γνωστό ότι το σύνολο του έργου “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”, που είναι ενταγμένο στο “Αντώνης Τρίτσης”, χρηματοδοτείται μέσω επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτη Τσαφαρά, για δάνειο που παίρνει η Περιφέρεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. και το οποίο θα πληρώνεται κεντρικά).
Αφετέρου, ότι το υποέργο της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών, όπως και συνολικά το έργο, είναι της Περιφέρειας και όχι του Δήμου Τριφυλίας και η Περιφέρεια αποφασίζει αρχικά και τελικά για την τύχη του, σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του κ. Λεβεντάκη στο Δ.Σ. Τριφυλίας τη Δευτέρα «για το θέμα της πλατείας και της μίας και της άλλης (σ.σ. ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών και ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων) δεν το συζητώ με κανέναν. Έχω τα χαρτιά, έχω τη νομιμότητα, θα κάνω τη δουλειά μου.
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να παρεμποδίσει το έργο, ας έρθει να το κάνει. Εγώ έχω χαρτιά απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εγκρίσεις, υπουργικές αποφάσεις, υπογραφές για το θέμα Τρίτση μιλάω και τα λοιπά και όταν θα έρθει η ώρα θα κάνω αυτό που πρέπει. Δε συζητώ με κανέναν και με τίποτα. Δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω».  Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα