Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Πυροβολισμός 16χρονου: Φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τη σφαίρα - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση


Πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στον 16χρονο Κώστα, που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
Ειδικότερα, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ο 16χρονος που δέχθηκε πυρά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στην περιοχή των Διαβατών.
Ο νεαρός Ρομά υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο 16χρονος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.
«Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει»
Για τον 16χρονο μίλησε στο OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη, ο ξάδερφός του. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, είναι σοβαρή η κατάστασή του «και οι πιθανότητες είναι πολύ ελάχιστες».
Όπως πρόσθεσε, η οικογένειά του είναι σε άσχημη κατάσταση, «δηλαδή για να τους πάμε στα δικαστήρια κάναμε υπερπροσπάθεια γιατί δεν είχαν τη δύναμη οι άνθρωποι».
Αναφερόμενος στην ημέρα του συμβάντος, είπε πως «Το παιδί έπινε με τους φίλους του και νόμιζε ότι είχε λεφτά πάνω του και λέει "παιδιά πάω να βάλω πετρέλαιο στο αυτοκίνητο και έρχομαι". Αν δεν ήταν Ρομά, δεν θα το είχαν κάνει».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι πυροβόλησαν τον 16χρονο επειδή είναι Ρομά, ο ξάδερφός του αναφέρει πως «Έτσι ακριβώς. Επειδή ήταν Ρομά. Αν δείτε το βίντεο που κυκλοφορεί, το παιδί δεν απείλησε κανέναν. Το είδε το παιδί, ο υπάλληλος, ότι ήταν παιδάκι, 16χρονος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η γυναίκα του είναι στη χειρότερη κατάσταση απ' όλους. Δεν μιλάει με κανέναν, είναι κλεισμένη, δεν μπορεί να την παρηγορήσει τίποτα. Κλαίει πάνω στο παιδάκι της γιατί ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε», ενώ πρόσθεσε πως «μας λένε οι γιατροί πως δεν έχουμε ελπίδες».
«Εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας»

«Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό», τόνισε μετά.
Τέλος, σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι ήταν ατύχημα αυτό που συνέβη, ο ίδιος απάντησε: «Ήταν επειδή ήταν Ρομά. Πήγαν να το σκοτώσουν το παιδί για 20 ευρώ, για 20 ευρώ έριξαν μια σφαίρα στο κεφάλι».
Η επικοινωνία της ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τους πυροβολισμούς
Ένα ηχητικό ντοκουμέντο έφερε στο «φως» το Mega. Πρόκειται για την επικοινωνία της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τους πυροβολισμούς και την καταδίωξη του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι.
Στις συνομιλίες, δεν γίνεται πουθενά λόγος από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για τους πυροβολισμούς προς το όχημα.
Από τους αστυνομικούς αναφέρεται ότι μετά τα 2μιση λεπτά που διήρκεσε η καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δεν συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους, χωρίς ωστόσο να έχουν πει ότι έχουν πυροβολήσει εναντίον του.
Μάλιστα, στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει πως ο οδηγός είναι νεκρός.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως πουθενά δεν αναφέρεται κλήση ασθενοφόρου στο σημείο όπου είχε καταλήξει το αυτοκίνητο του 16χρονου.
Αναλυτικά η συνομιλία:
Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.
Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουν; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;
Αστυνομικός: Ένα άτομο.
Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;
Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.
Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.
Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.
Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;
Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα