Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Αντώνης Σαμαράς: Παραμένω μάχιμος πολιτικός

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Ότι παραμένει μάχιμος πολιτικός με πυξίδα του τον πατριωτισμό είπε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ιδρυτική εκδήλωση του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο “Παλλάς” στην Αθήνα. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι κινδυνεύει να διαλυθεί και για να το αποφύγει αυτό είναι αναγκαία μια νέα συνθήκη επανίδρυσης…
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα, όπως και σε αυτό των υποκλοπών, σημειώνοντας συγκεκριμένα: “Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της συζύγου του Αντώνη Σαμαρά και προέδρου του Ιδρύματος, Γεωργίας, καθώς και με ομιλία του καθηγητή του Χάρβαρντ Παναγιώτη Ροϊλού.



Παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κ.ά
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντώνης Σαραμάς είπε ότι “είμαστε η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη και ενόψει των εκλογών όποτε και αν γίνουν και ανεξάρτητα από τις εκλογές. Είμαι εδώ, παρών , μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας - που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας - που της χρωστάμε τα πάντα”.
“Από την πλευρά μου υπήρξα και παραμένω μάχιμος πολιτικός. Όλα είναι πολιτική”, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε κάθε εθνική απειλή”.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η μάχη των ιδεών ήταν πάντα κρίσιμη, αλλά σήμερα γίνεται πολύ πιο επίκαιρη γιατί στις μέρες μας, ο δυτικός πολιτισμός - στο σύνολό του - δέχεται μιαν επίθεση που ανοιχτά επιδιώκει την ακύρωσή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το σύνολο των θεμάτων.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι “τους αληθινούς πρόσφυγες και τους νόμιμους μετανάστες τους αγκαλιάζουμε προφανώς” αλλά “δεν δεχόμαστε το σύγχρονο δουλεμπόριο”.
Κατηγόρησε επ αυτού την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί εργαλειοποιημένους παράνομους μετανάστες σε βάρος και της Ελλάδας και την Ευρώπης.



“Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμάνε πεισματικά για την πατρίδα τους. Πολύ καλά κάνουν! Αλλά εμείς για τη δική μας Πατρίδα; Να κάνουμε πάντα πίσω; Προφανώς καταγγέλλουμε τη Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία. Αλλά για την Τουρκία που έχει ήδη εισβάλλει στην Κύπρο εδώ και πενήντα χρόνια, να μην λέμε κουβέντα; Γιατί όποιος το τολμήσει, είναι λέει, "εθνικιστής"; Κάτι τέτοιο είναι αχαρακτήριστο και ασυγχώρητο! Σας το λέω εγώ, που όταν η Χρυσή Αυγή εγκλημάτησε, την έστειλα στη δικαιοσύνη σιδεροδέσμια. Κι από εκεί βρέθηκαν στη φυλακή! Καθαρές κουβέντες: 'Αλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζί κι άλλο πράγμα ο πατριωτισμός!”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
“Δεν θα ξεχάσω όταν η τρόικα μου είπε να παραδώσουμε σε ένα υπερταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν το δέχτηκα. Το δέχτηκαν όμως δυστυχώς κάποιοι άλλοι αργότερα”, πρόσθεσε ενώ μίλησε και για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. “Ευρώπη χωρίς πυξίδα, χωρίς τιμόνι, χωρίς ηγεσία”, ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον Πούτιν.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για “κενό ηγεσίας στη Δύση χωρίς προηγούμενο”.
“Πιστεύω ότι για να μη διαλυθεί πια η Ευρώπη από τις αγκυλώσεις , τις αστοχίες και τις αντιφάσεις της χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης”, τόνισε.
Είπε ότι η Ελλάδα άντεξε. “Ήταν πράγματι σωστό ότι η χώρα υπέγραψε την Ελληνογαλλική συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής.Ήταν πολύ σωστό, που πήραμε τα αεροσκάφη Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belhara. Ήταν πολύ σωστό που προωθήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Και την αναβάθμιση στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο. Που όλα αυτά παρακάμπτουν την περιφερειακή στήριξη της Αμερικής στην Τουρκία και κυρίως της αφαιρούν ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Όλα αυτά σωστά έγιναν από ελληνικής πλευράς. Και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης”, υπογράμμισε ενώ είπε πως η 'Αγκυρα επιδιώκει να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. “Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει σαφώς ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, άρα και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε και να οριοθετήσουμε μοιράζοντας μαζί της. Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση, σε αυτό που ονομάζεται «Πρέσπες του Αιγαίου». Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε”, υπογράμμισε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε τα πάντα και “ευτυχώς το λάθος διορθώθηκε τελευταία από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό”.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε επιπλέον οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μη φορολογούνται για 5 χρόνια και είπε πως το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό.
“Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Βλέπετε δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής να απειλήσει με βέτο όπως έκανε στο Βουκουρέστι”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώ χαρακτήρισε προσβλητικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ.
Για την υπόθεση της Νοβάρτις ανέφερε ότι ήταν σκευωρία εξ αρχής και πως είναι μη δημοκρατικό να μην έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ψευδομαρτύρων.
Για το θέμα των υποκλοπών είπε ότι θα ήταν αδιανόητο η κυβέρνηση να υπέκλεπτε τηλεφωνικές επικοινωνίες. “Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία. Αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί”, συμπλήρωσε.    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα