Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Κοινότητα Φιλιατρών: Αντιπρόταση ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης του κέντρου


Αντιπρόταση για «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών» αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας.
Στη με αριθμό 39/2022 απόφαση αναγράφεται ότι ο πρόεδρος Διονύσης Καραβίτης, εισηγούμενος το 1ο θέμα της έκτακτης συνεδρίασης, ανέφερε: «Για ενάμιση χρόνο η πόλη μας είναι αναστατωμένη από μια μελέτη (την 6/2021, με το φαραωνικό προϋπολογισμό των 3.286.000 ευρώ, για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Φιλιατρών), που συνάντησε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου και απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.
Μετά την εκ νέου απόρριψη από το ΥΠ.ΠΟ της 6/2021 μελέτης του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου ανέθεσε στον αναπτυξιακό οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ τη σύνταξη νέας μελέτης, ώστε να κατασκευαστεί το έργο “Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ”. Παρατηρήσεις: Ο κ. δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι το σχέδιο ανάπλασης που βραβεύτηκε στην Μπιενάλε της Σόφιας εφαρμόστηκε κάτω του 50%, γιατί δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επικαιροποίηση και συμπλήρωσή της, προφανώς με κάποια νέα στοιχεία, που θα την καθιστούν πιο λειτουργική σε συνδυασμό με την ανάπλαση και ενιαιοποίηση όλων των χώρων που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο;
Δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, ούτε αποφάσεις συλλογικών οργάνων (Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας) για το έργο. Η Προγραμματική Σύμβαση του 2021, μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αναφέρεται στην υλοποίηση της άκυρης πλέον μελέτης με αριθμό 6/2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας. Αρμοδιότητα σύνταξης νέας μελέτης από την Περιφέρεια, προϋποθέτει νέα προγραμματική σύμβαση επ’ αυτού.
Στο ΣτΕ έχει οριστεί δικάσιμος έπειτα από προσφυγή αιρετών και ενεργών πολιτών της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.
Η πόλη μας έχει ανάγκη λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στον αστικό της ιστό, που είναι συμβατές και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, καθώς και ήπιων παρεμβάσεων στο χώρο της πλατείας. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε/ζητάμε:
Α) Τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου, ως εξής: “Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών”, όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6 [ενδεικτικά: Ήπιες παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών. Συντήρηση ανάδειξη φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων: Δημαρχείο, Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία Πάρκου Φυσικής Ιστορίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης].
Β) Νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα παραπάνω.
Γ) Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για τη συζήτηση και αποδοχή της πρότασής μας.
Δ) Την αποδοχή της πρότασής μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον περιφερειάρχη, καθώς αυτή έχει την αποδοχή της πόλης μας και των θεσμικών της οργάνων, απαντάει σε πραγματικά προβλήματα και δίνει προοπτικές στα Φιλιατρά.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στα γραφεία δημάρχου και περιφερειάρχη».

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ-ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα