Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αναζητείται μαμή για το διάδοχο Αλευρά

Η «Καλαμάτα - Πόλη Ζωής» και το ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση του επικεφαλής της παράταξης Δ. Αλευρά να μην είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, μπήκαν σε διαδικασίες αναζήτησης νέου αρχηγού. Η… επώαση είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει.
Ένα από τα στελέχη που μιλούν στο «Θ», ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας Γ. Κουτσούλης, προτείνει τον Χρ. Μαλαπάνη, ως τον άνθρωπο που θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για την επανεκλογή της παράταξής τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ενώ υπό προϋποθέσεις «παρών» θα έλεγε και ο Γ. Κυριακόπουλος.
Το «Θ», λοιπόν, ζήτησε κατά σειρά από τους κ.κ. Γ. Νταγιόπουλο, Γ. Κουτσούλη, Χρ. Μαλαπάνη και Γ. Κυριακόπουλο να σχολιάσουν την απόφαση του Διον. Αλευρά, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της παράταξής τους.
Γ. Νταγιόπουλος
«Η απόφαση του Δ. Αλευρά θα έλεγα ότι ήταν αιφνιδιαστική, αφού τέτοιος ήταν και ο χαρακτήρας της διάταξης του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο των δημάρχων. Από τη μια, βέβαια, δικαιολογείς έναν άνθρωπο ο οποίος βάζει σε προτεραιότητα το επάγγελμά του, αλλά, από την άλλη, αιφνιδιάζεσαι με την απόφαση του αιρετού που ήμασταν τέσσερα χρόνια μαζί και ήταν επικεφαλής της παράταξης.
Από εκεί και πέρα, η παράταξή μας έχει δώσει σαφή δείγματα για τον τρόπο λειτουργίας της. Πάντοτε αποφαινόμαστε, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ποιον θέλουμε για επικεφαλής.
Για εμάς, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος που εκλέγεται είναι εν δυνάμει δήμαρχος. Μην ξεχνάτε ότι επί δημαρχοντίας Γ. Κουτσούλη δεν υπήρχε κάποιος μόνιμος αντικαταστάτης του, αλλά κάθε μήνα τοποθετούνταν εκ περιτροπής κι ένας διαφορετικός. Θεωρώ ότι από την παράταξη υπάρχουν άτομα που μπορούν να τεθούν επικεφαλής και να τα πλαισιώσουν οι υπόλοιποι. Ακόμα κι όταν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από ένας, έχουμε αποδείξει ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών όλοι είμαστε στο πλευρό του.
Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε με απασχολεί αν ο υποψήφιος θα είναι μέσα από τη δημοτική ομάδα. Εκείνο, όμως, που θέλω είναι να γίνουν όλα όπως πρέπει, μέσα από δημοκρατικά πλαίσια. Αυτό είναι το κλειδί της πορείας μας μέχρι σήμερα».
Χρ. Μαλαπάνης
«Η απόφαση του Διονύση να μην ασχοληθεί είναι, σε κάθε περίπτωση, μια προσωπική υπόθεση, αλλά εκτιμώ ότι θα μπορούσε και το Δήμο να κερδίσει και να έχει μια πολύ καλή θητεία ως δήμαρχος. Βέβαια, αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις, διότι τον γνωρίζω αρκετά καλά και ξέρω ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο άτομο, επίμονος και μεθοδικός, όπως και έτοιμος να εκφράσει όλα αυτά τα πράγματα που απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Δηλαδή, την απεξάρτηση από το πελατειακό σύστημα, τη διοίκηση με στόχους, το σεβασμό στον πολίτη και γενικά να δημιουργήσει εκείνο το οποίο χρειάζεται ένας σύγχρονος οργανισμός στην υπηρεσία του δημότη. Είναι κρίμα που δε συνέχισε να ασχολείται.
Από την άλλη, με την απόφασή του, δείχνει και το μέγεθος της υπευθυνότητάς του, τόσο απέναντι στο αξίωμα που διεκδικούσε μέχρι σήμερα όσο και στην οικογένειά του.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν τόσο μέσα στην παράταξη όσο και στο κόμμα που τη στηρίζει.
Σύντομα εκτιμώ ότι αυτές θα δρομολογηθούν και θα οδηγήσουν στην εκλογή ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος θα ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες εκλογές με το διευρυμένο Δήμο Καλαμάτας, όπως τελικά αυτός καθορίστηκε με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Στο νέο Δήμο περιλαμβάνεται και ο Δήμος Αρφαρών, κάτι που θεωρώ απόλυτα λογικό, αφού ανταποκρίνεται στο αίτημα των κατοίκων αλλά και στην παράδοση που υπάρχει.
Περιμένουμε τη σύγκληση των αρμόδιων οργάνων και είμαι σίγουρος ότι θα οδηγήσουν σε μία λύση τέτοια, που και το Δήμο θα ωφελήσει και την παράταξη θα ξαναφέρει στην ηγεσία του, ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυτά τα οποία σήμερα κρίνονται απαραίτητα, όχι μόνο γι’ αυτόν, αλλά και για όλη την ελληνική κοινωνία».
Γ. Κουτσούλης
«Η απόφαση του Διονύση ήταν κάτι που τον ταλάνισε υπερβολικά. Η απόφαση για το ασυμβίβαστο είναι άδικη, αφού δεν μπορείς να ζητάς θυσίες από ένα νέο άνθρωπο και επιστήμονα, να αφήσει την επαγγελματική του καριέρα για κάποια χρόνια και μετά να επιστρέψει σ’ αυτήν. Θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Και ειδικότερα αυτό ισχύει για ένα νέο, που έχει μπροστά του μεγάλο περιθώριο παραγωγής έργου.
Προσωπικά, βρέθηκα στη θέση του Διονύση και αποφάσισα να κλείσω το ιατρείο μου. Ήμουν, όμως, αρκετά ηλικιωμένος και αποσύρθηκα από την επαγγελματική μου καριέρα, μόνο δύο με τρία χρόνια νωρίτερα. Η πράξη του, σε κάθε περίπτωση, είναι ειλικρινής αλλά και καθαρή.
Βεβαίως, το μέλλον μιας παράταξης που είναι πολυσυλλεκτική και μας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους οι δημότες της Καλαμάτας, ανεξαρτήτου κομματικής προτίμησης και κοινωνικής προέλευσης, δε χάνεται. Η τελευταία μας δημαρχοντία, άλλωστε, απέδειξε ότι είμαστε πάνω από κόμματα και παρατάξεις κι ότι για εμάς δεν υπάρχουν σύνορα και σημαίες.
Υπάρχει, λοιπόν, πίσω μια μεγάλη εφεδρεία από ανθρώπους ικανούς να βοηθήσουν το Δήμο.
Πιστεύω αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον του νέου Δήμου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει πείσει ότι είναι ικανή να διαχειριστεί αυτό το γιγάντιο Δήμο. Δείτε την πολιτική της με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιούργησε πρόβλημα εκ του μη όντος. Κι αυτό ίσως έγινε, γιατί ο σημερινός δήμαρχος πιθανόν να υπέκυψε σε πιέσεις ορισμένων δημοτών του Ασπροχώματος.
Ας δούμε και το θέμα του νεκροταφείου. Υπάρχει οξύ πρόβλημα και δε μιλάει κανείς. Θέματα ουσιαστικά για την πόλη τα “έπνιξε”, μέσα από αφορισμούς και ψευδείς δηλώσεις, διότι τα είχαν ξεκινήσει κάποιοι άλλοι. Ο κ. Νίκας οφείλει να απαντήσει κάποια στιγμή γιατί είναι παρωχημένη η ΜΟΛΑΚ. Έχουμε καταθέσει μελέτες για το αντίθετο κι αυτός σιωπά.
Πώς θα διαχειριστεί, λοιπόν, ένα γιγάντιο Δήμο; Δε νομίζω ότι το μέλλον του είναι εξασφαλισμένο με αυτή τη Δημοτική Αρχή. Αντίθετα, το βλέπω ως ζοφερό και δυσοίωνο.
Πιστεύω ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν ο Χρήστος Μαλαπάνης είναι ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, έχει εργαστεί σκληρά γι’ αυτήν, έβαλε άξονες και θεμέλια με την πολιτική του, πάνω στα οποία πατήσαμε οι υπόλοιποι και, ως εκ τούτου, είναι ο καταλληλότερος για να λειτουργήσει το νέο Δήμο. Βεβαίως, αν το αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, δίπλα του θα βρεθεί όλη η ομάδα που υπηρέτησε για δεκαετίες το Δήμο Καλαμάτας. Πρώτος απ’ όλους, ως απλός φαντάρος, εγώ».
Γ. Κυριακόπουλος
«Μπορώ να κατανοήσω την απόφαση του Διονύση Αλευρά, λόγω του ασυμβίβαστου που θέτει ο “Καλλικράτης”. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι λανθασμένη και δε θα λειτουργήσει, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να την αλλάξουν. Κάτι που έγινε, μάλιστα, και με τους βουλευτές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τέτοια μέτρα, προβλέπω να γεμίσει από αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους και αποτυχημένους επιχειρηματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φοβάμαι ότι το “ασυμβίβαστο” θα πετύχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.
Από εκεί και πέρα, μετά την αποχώρηση του Δ. Αλευρά, σαφώς και δημιουργείται πρόβλημα. Πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή. Ελπίζω πολύ σύντομα να βρεθεί η διάδοχος κατάσταση, γιατί δε θέλω να σκεφτώ ότι θα μπούμε και πάλι σε μια εσωστρέφεια, γεγονός οδυνηρό για την παράταξη.
Όσο πιο γρήγορα επιλέξουμε το διάδοχο του κ. Αλευρά, τόσο πιο σίγουρη θα είναι η νίκη της παράταξής μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Νίκας θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές και χωρίς τη στήριξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας».
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα