Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣτΕ: Απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς το Ίδρυμα Καρέλια

Την απαλλαγή του κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωριας Καρέλια από την καταβολή φόρου κληρονομιάς αποφάσισε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 1369/2010 απόφασή του, αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή πράξη καταλογισμού προϊσταμένου της ΔΟΥ Αθηνών του έτους 2002 για επιβολή φόρου κληρονομιάς, ύψους 11.717.930 ευρώ.
Το 2000, ο Γεώργιος Καρέλιας άφησε στο εν λόγω ίδρυμα το 22% των μετοχών (187.332 ανώνυμες μετοχές), που είχε της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Το Ίδρυμα το έτος 2001 υπέβαλε δήλωση φόρου κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η κληρονομιά απαλλάσσεται από το φόρο.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΔΟΥ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς και υποστήριξε ότι δεν εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς του (χορήγηση υποτροφιών, ενίσχυση και επιχορήγηση μελετών, ερευνών, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η ΔΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα "εν τοις πράγμασι δεν επεδίωξε τους κατά το καταστατικό του κοινωφελείς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν παρουσίασε καμία απολύτως δραστηριότητα προς την επίτευξή τους, και ως εκ τούτου δεν ενέπιπτε στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν.δ. 118/1973, συνεπώς έπρεπε να υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς οι ανώνυμες μετοχές που κληρονόμησε από τον αποβιώσαντα Γεώργιο Καρέλια".
Πηγή: ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα