Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας : Πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση για το Αλάτι

Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκθεση οργανώθηκε και ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου να λειτουργεί στην Κυπαρισσία, με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». «Αλάτι, ο λευκός θησαυρός» είναι η καταπληκτική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», με θέματα όπως το αλάτι στον κόσμο και την Ελλάδα, οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στη διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια οικονομία, στην τέχνη, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Αλάτια σε όλα τα χρώματα, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, κατασκευές από αλάτι, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα,


πίνακες ζωγραφικής και μια μεγάλη συλλογή από αλατιέρες, που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, είναι μερικά από τα εκθέματα που θα δει και θα απολαύσει ο επισκέπτης.
Με στόχο πάντα την προβολή της Παλιάς Πόλης και την προσέλκυση ντόπιων και ξένων να την επισκεφθούν, ανεβαίνοντας τα υπέροχα καλντερίμια της, το Πρόγραμμα και η πρόεδρός του Τζίμα Ιμιρζιάδη παρουσιάζουν την έκθεση για δεύτερη φορά, μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μεσολόγγι, στο κατ’ όνομα ακόμη Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας «Κωστής Παλαμάς», στην πλατεία του Κάστρου των Γιγάντων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και την «κορδέλα» έκοψαν οι δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκατοντάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη, Θάνος Κούβελος, ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Δημόπουλος, ο πρόεδρος και ιδρυτής της «Διεξόδου» Ν. Κορδόσης.
Η κα Ιμιρζιάδη στο καλωσόρισμά της είπε πως ανακάλυψε την έκθεση στο Μεσολόγγι, σε μια εκδήλωση πολιτισμού, και «ηθικός αυτουργός» είναι η σύζυγος του δημάρχου Μεσολογγίου και τότε αντινομάρχη, Σοφία Κατσούλη, που την προέτρεψε να μην τη «χάσει».
Για τη σχέση της Κυπαρισσίας με το αλάτι, ανέφερε πως δεν έχει «καμία σχέση! Έχει τη σχέση που έχουν όλα τα όντα με το αλάτι! Όμως, η έκθεση αποτελεί μια επιστράτευση του αλατιού για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας! Και στο μέλλον θα επιστρατεύουμε κάθε όμορφο και ποιοτικό με στόχο να προβάλλουμε την Παλιά Πόλη και να αναδείξουμε την ομορφιά της!».
Ο κ. Κορδόσης από τη «Διέξοδο» σημείωσε πως «ήρθαμε στην Κυπαρισσία επειδή μας ενέπνευσε το όραμα που έχουν οι άνθρωποι του Προγράμματος για την Παλιά Πόλη και θεωρήσαμε πως πρέπει να συνδράμουμε και να φανούν μαζί οι δύο πόλεις μας, το Μεσολόγγι και η Κυπαρισσία!», ενώ αργότερα μίλησε για το αλάτι.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας συνεχάρη το Πρόγραμμα για την πρωτοβουλία και τους ευχαρίστησε για τις δράσεις τους για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης.
Ο, δε, δήμαρχος του Μεσολογγίου Πάνος Κατσούλης φανερά συγκινημένος σημείωσε:: «Ήρθα να εγκαινιάσω την έκθεση που λέγεται “Αλάτι, ο λευκός θησαυρός” και εμείς στο Μεσολόγγι έχουμε πραγματικά ένα θησαυρό: το αλάτι! Όμως, εσείς εδώ έχετε έναν άλλο θησαυρό, ο οποίος δεν παράγεται από τη φύση, αλλά έρχεται από την Ιστορία, το Κάστρο και την Παλιά Πόλη, που πρέπει να αναδείξετε!».
Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακό μπουφέ στην πέτρινη αυλή του κτηρίου.
Σημειώνουμε πως παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί και ένα μικρό πωλητήριο με αλάτια από όλο τον κόσμο και αντικείμενα από αλάτι, χάρις στις χορηγίες για την ενίσχυση του έργου του Προγράμματος. Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι και τις 9 Αυγούστου, 11.00-13.00 και 19.00-23.00, με ελεύθερη είσοδο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα