Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Σχετικά με τις Συγχωνεύσεις & το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)
Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434 Αθήνα
Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916,κιν.:6936557550
www.pasonop.gr  email: pasonop@gmail.com

Αθήνα, 25/07/2011
Το χορό των μεταρρυθμίσεων  που επέβαλαν το ¨Μνημόνιο¨ και το ¨Μεσοπρόθεσμο¨ στη χώρα μας σέρνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Α. Λοβέρδος παρουσιάζεται ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής τους στη λογική της οριζόντιας περιστολής των δαπανών του ΥΥΚΑ αδιακρίτως, είτε πρόκειται για μισθούς, υπερωρίες, εφημερίες και λοιπές αμοιβές του προσωπικού, είτε για κονδύλια που προορίζονται για υλικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υλοποιείται ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα συγχωνεύσεων στα Δημόσια νοσοκομεία
που φιλοδοξεί να περιορίσει τις δαπάνες του ΕΣΥ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να καταφέρει να πείσει τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την επαρκή αιτιολόγηση της εφαρμογής του.
Το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει από το μακροσκελή κατάλογο των ¨υπό αναδιάταξη¨ νοσοκομείων. Η εξέλιξη αυτή ήταν – θεωρώ - απόλυτα αναμενόμενη για τους γνωρίζοντες, αν αναλογιστεί κανείς ψύχραιμα και χωρίς συναισθηματισμούς τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Και εξηγούμαι: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το νοσοκομείο Κυπαρισσίας στηρίχθηκε οικονομικά ως επί το πλείστον στις δωρεές των ευεργετών του ( Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Νέα Πτέρυγα Παθολογικής Κλινικής κτλ) χωρίς να διεκδικήσει αποτελεσματικά από την Πολιτεία την περεταίρω ανάπτυξή του, ή έστω την επαρκή στελέχωση. Ταυτόχρονα, προσωπικές έριδες προτάχθηκαν του κοινού συμφέροντος, και αντιδικίες οδήγησαν στη σταδιακή αποδυνάμωση του στελεχιακού του δυναμικού,
Σήμερα, λειτουργώντας επί δεκαετίες με έναν απαρχαιωμένο Οργανισμό, παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αναπτύξει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καταγράφει χαμηλή πληρότητα και να αποτελέσει εύκολο στόχο για τους τεχνοκράτες ¨συγχωνευτές¨ του Υπουργείου Υγείας.
Χαρακτηριστικό της ολιγωρίας που επέδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει πιστοποίηση ISO για τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που παρέχει, ωστόσο δεν περιγράφεται καν στο Οργανόγραμμα του νοσοκομείου ως Οργανική Μονάδα!
Η εικόνα που δίδεται είναι ότι όλοι οι ¨υπεύθυνοι¨ συμβιβάστηκαν με την υφιστάμενη κατάσταση, την οποία θεωρούσαν λίγο – πολύ φυσιολογική καθώς έτσι τους βόλευε, και ενώ ταυτόχρονα αναγνώριζαν τον κίνδυνο της υποβάθμισης, δεν έπραξαν τίποτα για να τον αποτρέψουν! 
Ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα και τη στιγμή που με προσωπική εμπλοκή και κόστος διεκδίκησα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χειρουργείου - στο οποίο μέχρι πρότινος ως γνωστόν επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες - υπήρξαν αντιδράσεις τοπικών ¨παραγόντων¨ και ¨ιθυνόντων υπευθύνων¨, που έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν τόνους λάσπης στο πρόσωπό μου, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν εγώ ήμουν εκείνος που με τις ενέργειές μου επεδίωκα το κλείσιμο του νοσοκομείου!!!              
Όλα αυτά, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα απ’ όσους κατά καιρούς διαχειρίστηκαν την τύχη του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα την –κατά την άποψή μου, φυσιολογική - σημερινή εξέλιξη.
Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία, να δώσουμε μάχη με το χρόνο και να εργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αρνητική έκβαση που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες του Δήμου Τριφυλίας αλλά και σε όσους επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Ο τρόπος για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι μόνο η ανάπτυξη, που θα προκύψει  μέσα από την αλλαγή του Οργανογράμματος  και την διεκδίκηση επαρκούς στελέχωσης στις ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες ιατρικές ειδικότητες. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι υποβάθμιση. Το μόνο βέβαιο, ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο.                                          
Ιωάννης Γ. Καναβός
Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

2 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 26, 2011

    Δηλαδή αγαπητέ Κε Αντιπρόεδρε λες το νοσοκομείο δεν θα είναι το ίδιο.
    Προς το καλύτερο θα πάει ή προς το χοιρότερο γιατί δεν μας το λες ξεκάθαρα.
    Σε ότι αφορά αυτά που λες συμφωνώ ότι όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν με το Νοσοκομείο το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο μιστούλης και τίποτα άλλο.
    Εσύ όμως για πες μας από πότε έχεις να δουλέψεις.
    Δουλέυει η Γυναικολογική κλινική
    Δουλεύει η Καρδιολογική κλινική
    Δουλεύει η Παθολογική κλινική από το καφενείο.
    Αστα λοιπόν διότι εδ΄ψ χρειάζεται ΚΑΙΑΔΑΣ και να σας βουτήξει όλους παλιοτεμπέληδες νοσηλευτικό προσωπικο-γιατρους-διοικήσεις κλπ και να σας ριξει μέσα στα πυράνχας εθνοπατέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε/φίλη
    Την ευθύνη για την πορεία του νοσοκομείου Κυπαρισσίας την έχουν όλοι όσοι άσκησαν και ασκούν Διοίκηση, καθώς και εκείνοι που ενώ γνώριζαν, δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν την υποβάθμιση που κατά τη γνώμη μου είναι αναπόφευκτη.Σε ότι αφορά το προσωπικό, το οποίο θεωρώ πως αδικείς κατάφορα με την ισοπεδοτική λογική σου,δίνει κατά κανόνα το 100% των δυνατοτήτων του προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο 24 ώρες το 24ωρο. Οι τυχόν εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα, και στο χέρι σου είναι να τις καταγγήλεις. Τέλος, σε ότι με αφορά, θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου στη Β΄Χειρουργική Κλινική του ΕΑΝΠ "ΜΕΤΑΞΑ" όπου και εργάζομαιαπό τότε που έληξε η απόσπασή μου στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας (2009).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα