Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Γαργαλιάνοι: «Το νερό, νεράκι» λένε από τις διακοπές

«Το νερό, νεράκι» λένε στους Γαργαλιάνους για το πολυτιμότερο αγαθό - θείο δώρο, που δυστυχώς εδώ και κάμποσες μέρες και «μέχρι νεωτέρας (!)» δεν έχουν, εξαιτίας των καθημερινών πολύωρων διακοπών της υδροδότησης. Με γνωστοποίηση της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων στις 14 Ιουλίου πληροφορούσαν τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες των Γαργαλιάνων πως «από σήμερα (σ.σ. 14-7-2011) και μέχρι νεωτέρας λόγω μεγάλης μείωσης της παρεχόμενης ποσότητας νερού από τις πηγές του “Αλικοντουζίου”.
Η πόλη των Γαργαλιάνων θα υδροδοτείται ως εξής: α) Από τις 06.00 το πρωί έως 12.00 το μεσημέρι και β) Από 06.00 το απόγευμα έως 12.00 το βράδυ. Για άλλη μια φορά, σας παρακαλούμε να διαχειρίζεστε με σύνεση το νερό και να μη το σπαταλάτε».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου, με άλλη γνωστοποίηση πληροφορούσαν τους πολίτες ότι «λόγω αυξημένης κατανάλωσης, η υδροδότηση της πόλεως θα γίνεται και από το νερό των γεωτρήσεων του Δήμου στην περιοχή “Γουβαλάρια”».
Όπως μας κατήγγειλαν πολίτες των Γαργαλιάνων, «η κατάσταση με τις διακοπές νερού έχει, πλέον, φτάσει στο απροχώρητο. Το “Αλικοντούζι” έχει άφθονο νερό. Πού πάει; Πού “χάνεται”; Το πρόβλημα με το νερό δεν είναι καινούργιο. Και άλλες χρονιές είχαμε πρόβλημα, κάποιες μέρες τον Αύγουστο. Φέτος, από τα μέσα Ιουλίου δεν έχουμε νερό. Τι γίνεται; Τι κάνει ο Δήμος; Τι έχουν κάνει τόσο καιρό που είναι στην εξουσία για το νερό μας;
[…] Ρίξανε μέσα στο δίκτυο και το νερό από γεώτρηση. Πάλι δεν επαρκεί; Τι νερό είναι αυτό; Έκαναν έλεγχο της ποιότητάς του στο Χημείο του Κράτους για την καταλληλότητά του ή όχι; Πού είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου; Τι νερό πίνουμε, όταν έχουμε να πιούμε;».
Ιδιαίτερα «καυστική» είναι σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Gargalianoi.com», με φωτογραφικό υλικό μάλιστα, στην οποία τονίζεται: «ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ 2011: Νερό με “δελτίο” και από γεώτρηση, μετά από δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ. Όμως ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!».
Μεταξύ άλλων, σχολιάζει: «Και φέτος θα πούμε το νερό νεράκι, στους Γαργαλιάνους. Αγανάκτηση για την έλλειψη νερού παρ’ όλα τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί από τη τελευταία Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων. Για άλλη μια χρονιά θα ντρεπόμαστε στους καλεσμένους μας για την κατάντια μας. Γυρίσαμε στη δεκαετία του ’50. Γιατί τόσο μεγάλη ανικανότητα να υδροδοτούμε την πόλη μας, αφού υπάρχει άφθονο νερό στο Αλικοντούζι; Πού πάει το νερό των Γαργαλιάνων; Η λειψυδρία μάς βασανίζει κάθε χρόνο και περισσότερο.
[...] «Η νέα Δημοτική Αρχή συνιστά “σύνεση & όχι σπατάλη” στη χρήση νερού. Εμείς συνιστούμε στη Δημοτική Αρχή:
• Να καθαρίσει τον κεντρικό αγωγό στα σημεία που είναι φραγμένος από ρίζες δένδρων
• Να επισκευάσει τις διάφορες ρωγμές του αγωγού
• Να αντικαταστήσει τα 12 πρώτα χιλιόμετρα του αγωγού που είναι από αμίαντο!
• Να επισκευάζει τα προβλήματα των γεωτρήσεων έγκαιρα.
• Να μας προσφέρει νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
• Να μας λέει την αλήθεια για την ποσότητα και την καταλληλότητα του νερού των Γαργαλιάνων
• Να μας ειδοποιεί με τρόπο που θα το ακούσουν όλοι οι πολίτες κάθε φορά που το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
• Να μοιράζει τις γνωστοποιήσεις του Δήμου σε όλα τα σπίτια της πόλης και όχι μόνο σε 10 καφενεία της πλατείας ή και πουθενά». Σχετικά με την υδροδότηση από γεώτρηση, το Gargalianoi.com γράφει: «Οι πολίτες μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν παντελή άγνοια ότι πίνουν νερό γεώτρησης. Γιατί δε μας ειδοποιήσατε αμέσως; ΓΙΑΤΙ; Επειδή θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο οι πολίτες των Γαργαλιάνων να γνωρίζουν τι νερό χρησιμοποιούν, για να προστατεύσουν την υγεία τους ή και τη ζωή τους ακόμα:
Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ανακοινώσει άμεσα τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού της συγκεκριμένης γεώτρησης.
Πότε έγινε μικροβιολογικός και χημικός έλεγχος του νερού της γεώτρησης αυτής;
Από πότε πίνουμε νερό από τη γεώτρηση;
Ζητάμε να γίνει γνωστό ΑΜΕΣΑ με όλους τους δυνατούς τρόπους η πληροφόρηση των κατοίκων για την υδροδότησή τους από νερό της γεώτρησης. Κύριοι της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, σας υπενθυμίζουμε ό,τι ακριβώς λέγαμε στον τελευταίο δήμαρχο Γαργαλιάνων τον Οκτώβριο του 2009: “Η παροχή μολυσμένου νερού στους πολίτες είναι αξιόποινη πράξη”».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα