Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Δ.Σ. Τριφυλίας: Καταγγελίες και αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης

Βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Τριφυλίας εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, με τη μείζονα μειοψηφία να τα «χώνει» χοντρά και να αποχωρεί και την ελάσσονα να καταψηφίζει! Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη συζήτηση και έγκριση ή μη του προϋπολογισμού ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9.00 μ.μ., αφού νωρίτερα, στις 7.00 μ.μ., προηγήθηκε άλλη συνεδρίαση του Σώματος.
Όμως, η ώρα περνούσε και η πρώτη συνεδρίαση δεν τελείωνε, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό να ξεκινήσει περίπου στις 11.10 μ.μ.!
Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή προγραμμάτισε δύο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις

την ίδια μέρα και, μάλιστα, βάζοντας δεύτερη εκείνη για τον προϋπολογισμό, καθώς και ότι της συνεδρίασης αυτής δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση για την απογραφή (ούτε και έχει διεξαχθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την έγκριση της Έκθεσης της Επιτροπής Απογραφής), έκαναν την αντιπολίτευση να αντιδράσει, με καταγγελίες για σκόπιμες μεθοδεύσεις και έλλειμμα δημοκρατίας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου, ζητώντας αναβολή, για λίγες μέρες, της συζήτησης του προϋπολογισμού, η οποία πρότειναν να επαναληφθεί, αφού προηγουμένως συζητηθεί διεξοδικά στο Σώμα η Απογραφή, όπως άλλωστε και η νομοθεσία προβλέπει.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας παραδέχτηκε τη μεγάλη καθυστέρηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως δεν είναι μόνον εκείνοι που έχουν δυσκολία, αλλά σχεδόν όλοι οι καλλικράτειοι Δήμοι, ιδίως με τα ζητήματα του ισοσκελισμού που θέτει ο νόμος, και τόνισε: «Θα μπορούσαμε να φέρουμε έναν πλασματικό προϋπολογισμό και με την τακτική που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια, κάθε τρεις και λίγο να ερχόμασταν να τον τροποποιούμε. Δεν επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Επιλέξαμε να φέρουμε έναν, όχι μόνο ρεαλιστικό, αλλά και πραγματικό προϋπολογισμό».
Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για την απογραφή, δηλαδή τι παρέλαβε ο Δήμος Τριφυλίας την 1η-1ου-2011».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής και ξεκίνησε να αναφέρει στο Σώμα κάποια από τα στοιχεία της.
Με παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θανάσης Πετρόπουλος ρώτησε τον κ. Κατσούλα αν έχει εγγράφως να τους δώσει τα στοιχεία της απογραφής από την Επιτροπή και αν αυτή έχει τελειώσει το έργο της.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε πως συζητούν τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει συζητηθεί η απογραφή και θύμισε: «Και στο Τεχνικό Πρόγραμμα σάς είπαμε για την απογραφή και πως δε θα κάτσουμε να κουβεντιάσουμε τον προϋπολογισμό, αν δεν έχει έρθει πρώτα η απογραφή. Εμείς δε θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση του προϋπολογισμού, γιατί αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι συζήτηση. Αυτό που γίνεται είναι παρωδία! Έτσι όπως γίνεται, υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο, υποβαθμίζεται η έννοια του προϋπολογισμού. Μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα. Δεν μπορεί να ξεκινήσουμε να κουβεντιάζουμε προϋπολογισμό 12 η ώρα τη νύχτα, πάνω σε τι; Αν δεν κουβεντιαστεί πρώτα, για εμάς, το θέμα της απογραφής, δεν μπορεί να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό».
Τούτων δοθέντων, ζήτησε αναβολή της συζήτησης για λίγες μέρες ώστε να προηγηθεί η συζήτηση της απογραφής και μετά ο προϋπολογισμός.
Απαντώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι κατέγραψε και στο Τ.Π. και τώρα στον προϋπολογισμό το δικαίωμα της αντιπολίτευσης για κριτική, αλλά «όπως είναι η κατάσταση στο Δήμο Τριφυλίας, δεν μπορεί να εκφραστεί πολιτική και όραμα, ούτε μέσα από το Τ.Π. ούτε από τον προϋπολογισμό.
Το όραμα του προϋπολογισμού είναι η στοιχειώδης διαχείριση, αυτή τη χρονιά, ενός Δήμου βυθισμένου στα χρέη και στην κατάντια που έχει!».
«Αυτός είναι προϋπολογισμός ενός μεγάλου Δήμου, του Δήμου Τριφυλίας ή είναι μια συρραφή των επιμέρους προϋπολογισμών των συνενούμενων Δήμων;» ρώτησε ο Σωτήρης Μπακούρος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τον κατακερματισμό έργων με απ’ ευθείας αναθέσεις.
Ο Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε από την πλευρά του: «Αυτό που εμείς καταγγέλλουμε και αναγάγουμε ως μέγιστο πολιτικό γεγονός, είναι η έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας στο πρόσωπό σας. Δε θα είμαστε συμμέτοχοι στο να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό εικονικό, που δε βασίζεται παρά μόνο στον αέρα». Στη συνέχεια, κατήγγειλε «τη μεθόδευση που κάνεις, κ. δήμαρχε, πρώτον, να βάζεις κυρίαρχα θέματα όπως είναι ο προϋπολογισμός στις 12 η ώρα, δεύτερον, το κυρίαρχο θέμα που έχεις αφήσει και έχει πέσει κάτω, είναι ότι από την Επιτροπή που κάνει την Απογραφή παραιτήθηκε ένα μέλος, η θέση παρέμεινε κενή, η Επιτροπή δε δουλεύει. Την απογραφή δεν την κάνετε εσκεμμένα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, για να καλύψετε πολιτικά τους ανθρώπους που σας στηρίζουν στη θέση που βρίσκεστε και ο δεύτερος λόγος, διότι αν αποκαλύψετε τα χάλια του Δήμου Τριφυλίας, θα μπούμε σε «επιτήρηση». Ακολούθως κατέβηκε από τα έδρανα.
Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι αυτές οι εκφράσεις δεν μπορούν να αποδίδονται στον ίδιο και δε δέχεται καμία μομφή, ενώ σημείωσε πως δεν κάνει τίποτα για να καλύψει κανέναν.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης παρατήρησε: «Δεν μπαίνουμε στην ουσία των προβλημάτων, πώς κατάντησαν οι Δήμοι έτσι, με την εξουσία να παίρνει τα χρήματα από το λαό και να τα δίνει στα μεγάλα κεφάλαια», και εξαπέλυσε βολές για την «ανηθικότητα» του συστήματος, χαρακτηρίζοντας ανούσια τη συζήτηση για το αν πρέπει να συζητηθεί πρώτα η απογραφή και μετά ο προϋπολογισμός.
Στη συνέχεια αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας.
Μερικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, ενώ ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε τον αντιλαικό και ταξικό χαρακτήρα του και τον καταψήφισε, με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να τον υπερψηφίζουν.
Σημειώνουμε πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30.674.235,74 ευρώ. Τα τακτικά εσοδα υπολογίζονται σε 13.588.986 ευρώ, ενώ τα έκτακτα σε 8.405.794,70 ευρώ. Η απόκλιση, δε, που υπάρχει στα έκτακτα του 2010 σε σχέση με αυτά που υπολογίζονται για το 2011 αγγίζει τα 6 εκατομμύρια, αφού το 2010 τα έκτακτα ήταν μόλις 2.408.756 ευρώ! Πώς και από πού θα εισπραχθούν ή θα εισέλθουν στο ταμείο του Δήμου Τριφυλίας 6 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από πέρυσι, ουδείς από τη Δημοτική Αρχή εξήγησε.
Τα Έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά ανέρχονται σε 2.014.00 ευρώ και ουδείς εξήγησε, επίσης, πώς θα μπορέσει ο Δήμος να εισπράξει φέτος, εν μέσω κρίσης και οικονομικής δυσχέρειας, αυτά τα 2 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2010 τα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα έσοδα Π.Ο.Ε. ήταν μόλις 738.235,98 ευρώ, δηλαδή 1,4 περίπου εκατομμύριο λιγότερα.
Ένα άλλο σημείο που αξίζει προσοχής είναι στις Δαπάνες οι Πληρωμές Υποχρεώσεων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) που ανέρχονται σε 7.315.767,79 ευρώ, οι οποίες μαζί με τις λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις (2.787.700 ευρώ) ανέρχονται σε 10.103.467,79 ευρώ!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουλίου 26, 2011

    Δεν δένει Κοι τελικά αυτή η κομπόστα.
    Δεν γίνεται ο Κόλλιας ένας μεθύστακας συνδικαλιστάκος να βάλλει εμπρός το νέο αυτό Δήμο.
    Ακούμε καθημερινά διάφορα και αναρωτιόμαστε.
    Στους Γαργαλιάνους λέει χρωστανε τα μονοκεφαλάτους και δεν εισπράττουν τίποτα.
    Στα Φιλιατρά κλέβανε ρεύμα οι επαγγελματίες από τον Δημ.φωτισμό χρωστάνε κλπ
    Στην Κυπαρισσία ακούμε διάφορα για την προηγούμενη Δημαρχοντία χρέη κλπ το μόνο ότι όντος εισπράτουν
    Για τους υπόλοιπους άστους για πέταμα και για ρεκλάμα είναι.
    Άντε Για μας και να είναι καλά η ΑΘΗΝΑ του ΚΟΛΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα