Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συγκρότηση φακέλου με πρόταση για 3-4 τοποθεσίες στη σύσκεψη του Δήμου Καλαμάτας για τις φυλακές

Συγκρότηση φακέλου με  πρόταση για 3-4 τοποθεσίες στη σύσκεψη του Δήμου Καλαμάτας για τις φυλακές
Την επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης πλήρους φακέλου με τουλάχιστον 3-4 εναλλακτικές τοποθεσίες, ο οποίος θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατασκευή φυλακών στο Δήμο Καλαμάτας αποφάσισαν χθες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Δήμος Καλαμάτας, Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανέλαβαν το συντονισμό των ενεργειών, ώστε μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του φακέλου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Αμφειας, Αριος και Πλατέος που ήδη με αποφάσεις τους έχουν εκφρασθεί θετικά για το ενδεχόμενο λειτουργίας φυλακών στην περιοχή τους.
Αν και -όπως είπε- όλα θα κριθούν στη Δικαιοσύνη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της διευκρινίζοντας πάντως πως δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ανταγωνισμός με την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, αφού πρώτα ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για τη στάση που κράτησε στη σχετική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, αλλά και τον βουλευτή Δημήτρη Κουσελά για την άμεση παρέμβασή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τόνισε ότι αφενός η Τρίπολη ανήκει δικαστικά στο Εφετείο Ναυπλίου με δύο φυλακές χωρίς καμία υποβάθμιση και αφετέρου προέτρεψε τη δημοτική αρχή να προβεί στην πρόταση περισσότερων της μίας θέσης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια.
“Η Καλαμάτα έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές, ενώ η Τρίπολη για τους γνωστούς λόγους έχει συγκεντρώσει σχεδόν τα πάντα. Οσο για τη Μεγαλόπολη ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε ξενοδοχείο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Ο κ. Καραμπάτος μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει σε δεύτερη φάση να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών φυλακών με σκοπό την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.
Θετικός στο ενδεχόμενο της ίδρυσης σωφρονιστικού καταστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας που ζήτησε να ετοιμαστούν σύντομα πλήρεις μελέτες ενθυμούμενος παράλληλα τις φυλακές Αλεξανδράκη.
“Η δημιουργία των φυλακών θα ενισχύσει το Εφετείο Καλαμάτας” υπογράμμισε ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας αναφέροντας ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές. Στη συνέχεια ο κ. Φωτέας στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών από τη χθεσινή σύσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ελπίζω να μην υπάρχει κάτι άλλο από πίσω”.
Αντίθετα ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας” Κώστας Μιχαλόπουλος είπε ότι η παράταξή του είναι περισσότερο υπέρ της μείωσης των φυλακών παρά της δημιουργίας νέων, διευκρινίζοντας ότι θα απέχουν από τις διαπραγματεύσεις.
Τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας μετέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Μανδηλάρης σημειώνοντας παράλληλα πάντως την αγωνία τους για το αν θα... πριμοδοτηθούν με θέσεις εργασίας. Περισσότερα θετικά, αλλά και αρνητικά εντοπίζει γύρω από το θέμα ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δημοτική Ενότητα Αριος Στέλιος Στασινόπουλος σημειώνοντας ότι η περιοχή του ενδείκνυται, αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις.
Θετική στάση αλλά με την προϋπόθεση του ανταποδοτικού οφέλους εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφειας Γιώργος Φαββατάς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας ευελπιστώντας ότι η ίδρυση φυλακών θα συμβάλει στη μείωση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση της αστυνόμευσης. Τέλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατέος Γιώργος Τζαβάρας τάχθηκε υπέρ της ανέγερσης φυλακών αναλογιζόμενος τα οφέλη που θα έχει για την περιοχή σε εργασιακό και γενικότερα οικονομικό επίπεδο.
Το υπόμνημα που θα συνοδεύσει το φάκελο της πρότασης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει ως βασικούς άξονες τη συσχέτιση του σωφρονιστικού καταστήματος με το Εφετείο Καλαμάτας, την πληρότητα υποδομών, αλλά και την “πίεση” που δέχεται η πόλη με τις φημολογούμενες καταργήσεις τμημάτων του ΤΕΙ, το κλείσιμο του ΚΕΔΒ και του Στρατολογικού Γραφείου της πόλης. Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος πρότεινε να εξετασθεί η επιμόρφωση των φυλακισμένων -ως επιπρόσθετο στοιχείο στο φάκελο- από το Δήμο Καλαμάτας με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να την αντιμετωπίζει αρχικά θετικά και να δίνει εντολή για σχετική διερεύνηση στην Κοινωφελή Επιχείρηση “Φάρις” και στον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα