Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία οικειοποιείται τις ελιές και το λάδι Καλαμάτας

Βρώσιμες ελιές της Τουρκίας κυκλοφορούν με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας», αλλά και «ελαιόλαδο Καλαμάτας» από την Τουρκία πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ, αναφέρει σε επίκαιρη επερώτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, με αποδέκτες τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Εξωτερικών.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
«Μετά την αποκάλυψη ότι κυκλοφορεί νοθευμένο ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ με ονομασία Προϊόντος «Έχτρα Παρθένο Ελαιόλαδο –ΚΑΛΑΜΑΤΑ», έγινε γνωστό ότι και η Τουρκία χρησιμοποιεί την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» στις διεθνείς αγορές με στόχο να προωθήσει τα προϊόντα της και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέραν τούτου, από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σουπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Επίσης, σε εστιατόρια διατίθενται οι ελιές αυτές με αναφορά οτι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες, γίνεται δηλαδή χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να οικιοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά.

Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Καλαμάτας που διακινεί το προϊόν, για να σταματήσει η καταστρατήγηση του ονόματος στην γειτονική χώρα.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
-Έχουν περιέλθει σε γνώση τους οι παραπάνω πληροφορίες. Αν ναι, τι έχουν πράξει μέχρι τώρα, σε σχέση και με τις Κοινοτικές Αρχές
-Ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών στην Τουρκίας και πως θα αποτραπεί οριστικά η παράνομη χρήση του ονόματος «Ελιές Καλαμάτας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα