Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Υπουργεία, ΟΤΑ, Στρατιωτικοί, Δικαστικοί: Πόσα χάνουν με τις νέες περικοπές ανά μήνα

CLOSE WINDOWΤο οικονομικό επιτελείο προχωρά σε μειώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσουν στο 50% στο κίνητρο απόδοσης, το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης, το επίδομα ειδικής απασχόλησης και σε σειρά ειδικών επιδομάτων. Οι απώλειες κυμαίνονται από 28 έως και 404 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα αποφάσισε ότι έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου η επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας 3% επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και των λοιπών δημόσιων φορέων. Ετσι τους τελευταίους πέντε μήνες του χρόνου θα τους γίνονται κρατήσεις και για τους πρώτους επτά. Με αποτέλεσμα κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο οι απώλειες ελέω εισφοράς να ανέρχονται στο 7,2% επί των αποδοχών τους.
Από τον συνδυασμό τους ψαλιδίσματος των επιδομάτων και της αναδρομικότητας της ειδικής εισφοράς προκύπτουν εισοδηματικές απώλειες που ξεπερνούν το 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο αναλυτικά, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμο το ενιαίο μισθολόγιο, συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης, πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων χωρίς όμως να αναλύονται οι λεπτομέρειες με σχετική διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί με τροπολογία.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται πως «κρίνεται αναγκαία η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης του έργου των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης και της αποσυμπίεσης του μισθολογικού κόστους».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το ποσοστό της μείωσης θα φθάσει το 50%.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκτός του κινήτρου απόδοσης που δίδεται σε όλους τους υπαλλήλους, οι περικοπές των άλλων ειδικών επιδομάτων ή ειδικών παροχών θα αφορούν σε όλους τους κλάδους που έχουν τέτοια οικονομικά βοηθήματα.

Οι νέες περικοπές προγραμματίζονταν να συμπεριληφθούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Αλλά, επειδή αυτό πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως αρχικώς προγραμματιζόταν, το υπουργείο Οικονομικών θα «περάσει» τις μειώσεις στα επιδόματα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.

Πιο αναλυτικά, το κίνητρο απόδοσης ξεκινά από τα 57 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και ανέρχεται στα 64 ευρώ για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 90 ευρώ για τεχνολογικής εκπαίδευσης και φθάνει τα 100 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με τη μείωση του κατά 50% θα πέσει στα 28,5 , 32, 45 και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Οι στρατιωτικοί
Το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στρατιωτικών ξεκινά από τα 162,73 και φθάνει τα 375,65 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό. Μετά το ψαλίδισμα θα περιοριστεί μεταξύ 81,37 και 187,83 ευρώ.

Μεγαλύτερες θα είναι οι μηνιαίες απώλειες για τους δικαστικούς, καθώς βέβαια λαμβάνουν και υψηλότερα επιδόματα.

Το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης των δικαστικών ξεκινά από τα 404,8 ευρώ (θα πέσει στα 202,4 ευρώ) για Ειρηνοδίκη Δ΄ και Γ΄ τάξεως και φθάνει στα 809,6 ευρώ τον μήνα (θα πάει στα 404,8 ευρώ) για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το επίδομα ειδικής απασχόλησης στους ΟΤΑ κλιμακώνεται μεταξύ 89 και 170 ευρώ τον μήνα και αναμένεται να μειωθεί στα 44,5 και 85 ευρώ τον μήνα κατ΄ αντιστοιχία.

Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων περιορίζεται από τα 208 στα 104 ευρώ.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ
Διαβούλευση με την τρόικα

Οι περικοπές των επιδομάτων θα θεσμοθετηθούν είτε μέσω τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είτε σε διάταξη στον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο για το «λάθος» στο πολυνομοσχέδιο όπου στην αιτιολογική έκθεση υπήρξε αναφορά στις μειώσεις των επιδομάτων και παραπομπή σε συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, το οποίο όμως περιείχε διαφορετική διάταξη.

«Τώρα, διεξάγεται διαβούλευση με την τρόικα για να δούμε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το ενιαίο μισθολόγιο, διότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στους δημοσιονομικούς στόχους. Εάν χρειαστεί να ρυθμιστεί και το ζήτημα αυτό προσωρινά, μέχρι την τελική κατάρτιση του νέου μισθολογίου, θα γίνει η αναγκαία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο όταν έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια», σημειώνουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Αναδρομικά η εισφορά του 3% υπέρ της ανεργίας

Μία νέα δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε το άρθρο 24 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο επιβλήθηκαν για πρώτη φορά ειδικές εισφορές συνολικού ποσοστού 3% υπέρ ανέργων και Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., καθώς και όλων των υπαλλήλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.

Τώρα με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι αυτές οι ειδικές εισφορές επιβάλλονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011.

Ειδικότερα στη σχετική διάταξη διευκρινίζεται ότι οι ειδικές εισφορές, οι οποίες αναλογούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα κατανεμηθούν ισόποσα και θα συνεισπραχθούν με τις εισφορές των επομένων μηνών του έτους 2011 σύμφωνα και με όσα θα ορίζονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του νόμου.

Με την αλλαγή που επέφεραν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο θα γίνουν οι κρατήσεις που αφορούν τα ποσά των εισφορών για τους επτά πρώτους μήνες του έτους.

Ετσι οι εισφορές 2% υπέρ ανέργων και 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα παρακρατούνται από τις αποδοχές του μηνός Αυγούστου 2011 και των επομένων μηνών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011, δεν θα είναι 3% αλλά 7,2%.

Κι αυτό καθώς στο αρχικό ποσοστό 3% θα προστεθεί ένα επιπλέον 4,2%, που είναι το συνολικό ποσοστό που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών του πρώτου επταμήνου.

Ετσι από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών θα επιβαρύνονται σωρευτικά με εισφορές και θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 7,2%.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Εξίσωση των μισθών με τον ιδιωτικό τομέα

Επεται συνέχεια στις περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, πέρα από τις όποιες καθυστερήσεις, το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι νόμος του κράτους και θα θέτει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

Το νέο μισθολόγιο θα εισαγάγει μία θεμελιώδη αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς προσδιορισμού των βασικών μισθών.

Σύμφωνα με τις αρχές του μισθολογίου που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας θα συγκλίνουν και σταδιακά θα εξισωθούν με εκείνους τους ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα δεν θα ενσωματωθεί -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κανένα επίδομα σε αυτούς.

Ετσι τα επιδόματα θα καθορίζονται με βασικό κριτήριο τη θέση και την εμπειρία του κάθε υπαλλήλου, ενώ θα αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με την αποδοτικότητά του.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι ο εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης και η μείωσή της κατά 5-8% έως το 2014. Ποσοστά που μεταφράζονται σε περικοπές μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου αναμένεται να θεσπιστεί ένα σύστημα «μέτρησης της αποδοτικότητας» των υπαλλήλων με βάση δείκτες που θα δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους και την παραγωγικότητα τους κατά τα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου.

Από τη στιγμή που θα είναι έτοιμο το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι προβλέψεις του θα εφαρμοστούν σε πρώτη φάση άμεσα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.

Από την άλλη, για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και στο πλαίσιο της σύγκλισης των μισθών μεταξύ υπουργείων, αναμένεται να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα τρία χρόνια, ανάλογο και της μείωσης αποδοχών που θα υποστεί κάθε υπάλληλος.

Οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Και εκείνοι θα ενταχθούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ήδη με τον εφαρμοστικό νόμο έχει καταργηθεί το σύστημα προαγωγών και των μισθολογικών ωριμάνσεων, γεγονός το οποίο από μόνο του επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα