Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η σύνοδος κορυφής και η τσέπη μας

Μείωση του δημοσίου χρέους κατά 55 δισ. ευρώ. Μαξιλάρι ρευστότητας 35 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και ανάσα 145 δισ. ευρώ στα χρεολύσια που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο έως το 2020. Συμπίεση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια. Απελευθέρωση κονδυλίων προς όφελος της ανάπτυξης με υποβοήθηση από την ευρωπαϊκή Task Force, που συγκροτείται γι' αυτόν τον λόγο, φέρνουν οι αποφάσεις της χθεσινής συνόδου κορυφής σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του IIF για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Τα αποτελέσματα κωδικοποιούνται ως εξής:
• 145 δισ. ευρώ λιγότερα χρεολύσια έως το 2020. Οι συνολικές λήξεις ομολόγων έως το 2020 φτάνουν τα 205 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, οι ιδιώτες θα ανταλλάξουν εθελοντικά ομόλογα συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ με άλλα ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών.
Σε συνδυασμό με τις επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που θα πραγματοποιήσει ο EFSF, όπως υπολογίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο έως το 2020 θα κληθεί να καλύψει λήξεις μόλις 60 δισ. ευρώ, ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτόν, το ελληνικό δημόσιο παίρνει μια ανάσα 145 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων μπορεί να κατευθύνει για την τόνωση της ανάπτυξης.

• 10 χρόνια χωρίς δόσεις. Περαιτέρω ελάφρυνση προκύπτει καθώς το νέο πακέτο βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα θα έχει δεκαετή περίοδο χάριτος (η χώρα μας θα αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2021 και μετά). Περίοδος χάριτος θα υπάρξει και για το αρχικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ (οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες).

Λιγότεροι τόκοι. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα 109 δισ. ευρώ του νέου πακέτου βοήθειας, δεδομένου ότι δίνονται με επιτόκιο κατά δύο μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, οδηγούν σε 3 δισ. ευρώ λιγότερους τόκους τον χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια.

Μείωση του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά ποσοστό 12% του ΑΕΠ λόγω της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και κατά επιπλέον 12% λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και της χρονικής επιμήκυνσης. Το 24% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε ποσό 55 δισ. ευρώ και έτσι το δημόσιο χρέος από τα 354 δισ. ευρώ χαμηλώνει στα 300 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα