Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

11 δις. οφειλές επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία – Ποτέ δεν πλήρωσαν, ποτέ δεν ελέγχθηκαν!

Η είδηση δεν είναι μόνο ότι επιχειρηματίες χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία το αστρονομικό ποσό των 11 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως ότι από τις 437 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, μόνον 21 έχουν κηρύξει πτώχευση. Από το ύψος του οφειλόμενου ποσού προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είτε απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων αλλά δεν καταβάλλουν καθόλου εισφορές, ή ότι για πάρα πολλά χρόνια δεν ελέγχθηκαν ποτέ, προκειμένου να καταβάλλουν τα παρακρατηθέντα από τις αποδοχές των εργαζομένων. Επίσης, εντοπίστηκαν 61 επιχειρήσεις, οι οποίες δήλωναν ότι απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, προκειμένου να μπορούν να έχουν ένσημα ή να ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους στη χώρα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι από τα 11 δις. που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από τις επιχειρήσεις, τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ
και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Προσέθεσε ότι «το 2010 εισπράχτηκαν 940 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, ενώ για το 2011 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να εισπραχθούν πάνω από 1,15 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή τα Ταμεία έχουν ενεργοποιήσει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν προσέρχονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις τελευταίες ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την είσπραξη των οφειλών, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από το υπουργείο όσο και από τους ασφαλιστικούς φορείς, προκειμένου να εισπραχθούν οι ανείσπρακτες οφειλές αλλά και να καταβάλλονται με συνέπεια οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής περιλαμβάνονται:
-Η ενίσχυση του ΣΕΠΕ και ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων του με ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων για να γίνεται αποδοτικός και στοχευμένος έλεγχος στον εντοπισμό τόσο των ανασφάλιστων εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που σημείωναν υψηλή παραβατικότητα στην εισφοροδιαφυγή.
-Η ενοποίηση των ηλεκτρονικών βάσεων ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, η οποία επιταχύνεται και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη.
-Η εφαρμογή της κάρτας εργασίας προκειμένου να ελέγχεται ο χρόνος εργασίας στοχευμένα σε κλάδους με υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας.
-Η πληρωμή όλων των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος, που ολοκληρώνεται ως διαδικασία εντός του Ιουλίου.
- Η αναμόρφωση της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης, προκειμένου να καταπολεμούνται φαινόμενα, σύμφωνα με τα οποία επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εικονικά έναντι αμοιβής εργαζόμενους, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται ποτέ στις επιχειρήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα